plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný nápad na veľkonočné pohostenie: Návod ako premeniť salámu a šunku na najkrajšiu ozdobu slávnostného stola!

Sviatky jari sa pomaly, ale isto blížia. Neviem, ako u vás, ale v našej domácnosti k nim neodmysliteľne patrí aj plný stôl výborných pochúťok, pestrých farieb a sviežich nápadov. Tento rok sme si pre vás pripravili niekoľko úžasných inšpirácií ako naaranžovať obľúbené mäsové produkty ako sú saláma, šunka, klobása či slaninka a vytvoriť kreácie ako profesionálny food stylista. Zvlášť úchvatná je dekoratérska finta s pohárom na víno a kolieskami salámy, s ktorou vytvoríte krásne a chutné ruže na slávnostný stôl doslova za minútku.

Pre našu tvorbu sme si zvolili produkty od spoločnosti Tauris, pretože sú nielen kvalitné a chutné, ale ich ponuka je veľmi pestrá a originálna. Práve to je základom našej jarnej inšpirácie na sviatočný stôl. Výsledkom je prekrásna jarná studená misa, ktorá pôsobí dojmom farebnej kytice. Najúžasnejšie na nej je však to, že si ju ľahko a rýchlo môžete zhotoviť aj vy. Ukážeme vám, ako na to!

 

Jarná salámová roláda

Na začiatok sme si zvolili originálnu salámovú roládu, ktorá je perfektnou alternatívou k studeným obloženým chlebíčkom. Chutí aj vyzerá vynikajúco a jej príprava je prekvapivo jednoduchá.

Čo sme použili:

Pálfy šunka

Toreador saláma

Smotanový syr ochutený nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou

Toastový chlieb

Postup:

Na fóliu uložíme kolieska salámy Toreador tak, aby sa čiastočne prekrývali.

Toastový chlieb zbavíme okrajov, uložíme tak, aby sa plátky čiastočne prekrývali a rozvaľkáme pomocou kuchynského valčeka.

Na kolieska salámy natrieme smotanový syr.

Rozotrieme a uložíme plát z toastového chlebíka.

Opäť natrieme tenkou vrstvou syra, uložíme plátky šunky a opäť natrieme smotanovým syrom.

Pevne zrolujeme pomocou fólie a odložíme do chladničky.

Asi po hodine vyberieme a jednoducho nakrájame na plátky.

 

Jednoduchá klobásová rolka

Poctivá klobása neodmysliteľne patrí k veľkonočným sviatkom. My sme sa však rozhodli, že ju na náš slávnostný stôl naservírujeme v originálnom prevedení v podobe chutnej mäsovej mini-rolky.

Čo sme použili:

Zipser Domáca klobása

Zipser šunka (širší kaliber)

Pálfy šunka

Voliteľné:

Plátkový syr

Smotanový syr

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý. Klobásu jednoducho zabalíme so šunky, upevníme pomocou potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Následne nakrájame na kolieska. Ak chcete, aby rolka lepšie držala, plátok šunky môžete natrieť tenkou vrstvou smotanového syra. Ak chcete rolku ozvláštniť o novú chuť, môžete pridať napríklad plátkový syr.

Salámová ruža z pohára!

Naše studené pohostenie sme ukončili tvorbou salámových ruží pomocou pohára na víno alebo sekt. Ide o fantastický zlepšovák, ktorý vám umožní vytvoriť krásnu chutnú dekoráciu za minútku. Základom je zvoliť si kvalitnú salámu nakrájanú na tenké kolieska a pohár s priemerom podľa toho, akú veľkú chceme ružu mať. Čím väčší priemer pohára, tým väčšia bude výsledná ruža.

Čo sme použili:

Suché salámy od Taurisu, konkrétne:

Zipser saláma

Nitran

Malokarpatská saláma

Toreador saláma

Ďalej:

Poháre s rôznym priemerom (na víno a na sekt)

Postup:

Začneme s tým, že na okraj pohára ukladáme kolieska salámy tak, aby sa prekrývali.

Keď dokončíme prvú vrstvu, pokračujeme druhou vrstvou. Týmto spôsobom vytvárame „okvetné lístky“ našej salámovej ruže.

Teraz stačí len pohár obrátiť a ružu opatrne zložiť z pohára. Úžasný nápad, však?

Prvá ruža je pripravená!

Teraz si pripravíme ružu s menším priemerom, použijeme pohár na sekt.

Postupujeme rovnako, ako v prípade prvej ruže.

Obrátime a ružu opatrne zložíme.

Prvé dve ruže sú hotové.

Podľa odtieňa salámy a priemeru pohára môžete takýmto spôsobom vytvoriť pestrú salámovú kyticu ruží. Nezabudnite si však vybrať kvalitné salámy od Taurisu, pretože sa nelámu, sú nakrájané na ideálnu hrúbku a ruže výborne držia tvar. Navyše sú aj veľmi chutné a ich výber je skutočne pestrý.

Výsledok – chutná a pestrá kytica:

Všetky naše dnešné výtvory uložíme na drevené denko Tauris a servírujeme. Jarnú pestrosť sme podčiarkli použitím zeleného šalátu, farebnej papriky a zdobených vajec. Nesmie chýbať ani veľmi chutný Zipser Kráľovský bok. Pochutnajte si spolu s nami!

S mäsovými produktami od Taurisu bolo tvorenie potešením.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes