Dobrý deň, chcem sa podeliť o jeden starý zlepšovák, ktorý radím všetkým gazdinkám.
Ak sa vám stáva, že rezne nie sú zakaždým rovnaké – myslím tým rovnako dobré, chrumkavé, šťavnaté a pritom krásne napufkané – toto určite využijete.
Mne to poradil pán mäsiar ešte za bývalého režimu a používam to odvtedy stále, moje rezne sú po celej rodine známe, ako tie krásne nafúknuté. :-)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako na to?
Neverte, že musíte mať nutne len fritézu a špeciálnu strúhanku, dá sa to aj na obyčajnej panvici.
Postup je veľmi jednoduchý.
Naklepené a nasolené rezne (ja najčastejšie robím z bravčového karé) treba namočiť do mlieka (ja dávam tak na hodinku, ideálne je však nechať cez noc).
Rezne mlieko vypijú a budú jemné a zachovajú si šťavnatosť.
Nie je trojobal ako trojobal
2 hlavné zásady pri obaľovaní – do vajíčok trochu piva a múka polohrubá.
Obaľujeme nasledovne:
do múky, do vajíčka s pivom, zase do múky, do vajíčka a až potom strúhanku.
Také sú nafúknuté a mäkučké, že sa začnú zbiehať slinky, len ich vidíte.
Robím to takto už 40 rokov a moje rezne sú po celej rodine preslávené.
Vždy sú presne rovnaké – šťavnaté, trojobal chrumkavý a krásne nafúknutý.
Ešte musím dodať, že vyprážam výlučne na bravčovej masti.
Prajem všetko dobré. :-)
Milada Vavrincová
Vylepšené rezne – pridajte kyslú smotanu
Potrebujeme:
2 stredne veľké kuracie prsia
Soľ
2 lyžice hladkej múky
Olej na vyprážanie
Na cestíčko:
2 veľké vajcia
1 lyžičku soli
3 strúčiky cesnaku
4 lyžice kyslej smotany
3 lyžice hladkej múky
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
Osušíme papierovým servítkom a potom obalíme v múke.
Všetky prísady na cestíčko vymiešame tak, aby nám vznikla hladká plocha bez hrudiek.
Obalíme všetky kuracie kúsky a opražíme v rozálenom oleji dozlatista.
Prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.
Podávame s čerstvou zeleninou.
Kuracie rezne s náplňou z kyslej smtoany
Potrebujeme pre cca. 3-4 osoby:
2 kusy kuracích rezňov prsných
10 dkg kyslej smotany alebo smotanového syra
10 dkg natrúhaného syra
Zelená cibuľka
Ďalej:
soľ
mleté čierne korenie podľa chuti
zmes korenín podľa chuti na posypanie rolky
Postup:
zdroj: gabicsek
Kuracie prsia umyjeme studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a narežeme na dva kúsky.
Všetky 4 kusy, ktoré nám takto vzniknú sú rozrezané priečne, ale nie úplne, len tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu na naplnenie.
Môžeme ešte zľahka naklepať pod fóliou – ochutíme soľou a korením.
Potrieme syrom, alebo smotanou, posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou, strúhaným syrom a zatočíme.
Ja som ešte zvrchu posypala každú rolku zmesou korenín (ja som dala grilovacie korenie, červená paprika a štipka chilli) a až potom zabalila do alobalu ako salonku.
na pekáč nalejeme trochu vody a vložíme rolky.
Pečieme v prehriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minú.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Kuracia minútka
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
150 g tvrdého syra
1 vajce
1 – 2 PL múky
Kyslá smotana – cca 2 lyžice
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
1 PL kukuričného škrobu
rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Syr si nastrúhame na jemnom strúhadle a kuracie prsia nakrájame na čo najmenšie kúsočky.
Zmiešame obe ingrediencie, pridáme vyšľahané vajce, múku, škrob, smotanu, osolíme a okoreníme.
Môžeme pridať bylinky podľa chuti, prípadne huby, či na jemno nakrájanú slaninku.
Recept si môžete meniť podľa vašej fantázie.
Mokrými rukami tvarujeme malé placky a vysmážame na rozhorúčenom oleji asi 4 minúty z každej strany.
Môžete ich podávať napríklad so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, či šalátom.
Prajeme vám dobrú chuť!
Zapekané rezne so syrom a kyslou smotanou
Potrebujeme:
8 kusov rezňov (bravčové alebo kuracie)
Marináda:
3 vajcia
Čierne korenie
1 lyžica horčice
3 pretlačené strúčiky cesnaku
Kyslá smotana
Syr údený
Bylinky podľa chuti
Postup:
Jemne naklepem osem bravčových rezňov.
Vložím ich do marinády, ktorú vymiešam z troch vajíčok, mletého čierneho korenia, lyžice horčice a cesnaku.
Môžeme nechať marinovať pár hodín, alebo piecť hneď.
Rezne poukladám na plech, prelejeme všetkou marinádou a na vrch navrstvíme kyslú smotanu zmiešanú s ľubovolnými bylinkami a nastrúhaným syrom.
Plech zakryjem alobalom a vložím do rúry vyhriatej na 210 stupňov.
Po 20 minútach (v prípade bravčového 30 minút) dám preč alobal a rezne necháme zapiecť ešte asi 10 minút dozlatista.
Pohodlné rezne s kyslou smotanou
Potrebujeme:
500 g kuracích rezňov
700 – 800 g zemiakov nakrájaných na kolieska
2 vajcia
200 ml kyslá smotana
Ďalej: Olej alebo maslo, soľ a koreniny podľa chuti
Postup:
Zemiaky ochutíme soľou a koreninami a navrstvíme do zapekacej misy (ja som si misu vymastila maslom).
Na zemiaky uložíme natenko nakrájané kuracie plátky (ochutené soľou a korením) a pečieme prikryté asi 30 minút v predhriatej rúre pri teplote 200 ° C.
Potom vyberieme z rúry.
Vajcia rozmiešame so smotanu, ochutíme a vylejeme na mäso so zemiakmi.
Bez pokrývky necháme zapiecť ďalších 15 minút pri teplote 180 ° C.
Jedlo je pripravené na servírovanie.
S niektorou polievkou a šalátom je to skvelý nápad na obed.
Rezne marinované v kyslej smotane
Potrebujeme:
8-10 plátkov bravčových rezňov
Strúhanku
Olej
Na marinádu:
1 téglik kyslej smotany
1 vajce
2 lyžice solamylu
1 lyžicu vegety
1-2 strúčiky cesnaku pretlačeného
Mleté korenie
Postup:
Všetky prísady na marinádu si zmiešame.
Rezne naklepeme a vložíme do pripravenej marinády na 10-12 hodín.
Na druhý deň vyberieme z chladničky aspoň 15 minút pred obaľovaním v strúhanke.
Teraz len obalíme v strúhanke – pokojne aj 2x a vyprážame na oleji ako zvyčajne.
Najlepšia marinád na kuracie rezne
Potrebujeme:
Kuracie rezne 4 ks
Med 40 g
Horčica 30 g
Cesnak 3-4 zuby
Kyslá smotana 50 g (môže byť aj majonéza)
Soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Slnečnicový olej 30 ml
Postup:
Ak chcete pripraviť marinádu, stačí zmiešať horčicu, slnečnicový olej, cesnak, tekutý med a kyslú smotanu.
Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte.
Opláchnite kuracie kúsky, osušte ho papierovou utierkou a nakrájajte na tenké pásiky.
Mäso zmiešajte s marinádou a nechajte 1-2 hodiny marinovať, ideálne necháme marinovať celú noc.
Nakladané mäso vložte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, zalejte zvyšnou marinádou a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov na 40 minút.
Šťavnaté kuracie kúsky sú pripravené,
Odporúčame vám ich podávať spolu s obľúbenou omáčkou a zeleninovým šalátom .
Takáto zdravá a chutná pochúťka osloví úplne každého.
Ak nechcete piecť, mäsko môžete pokojne aj opekať na panvici, alebo grilovať.
Šťavnaté rezne na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
4 ks vykostených kuracích stehien bez kože
3 ks vajec
4 lyžice kyslej smotany
4 lyžice hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
Soľ a čierne korenie
Zväzok čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na drobné kúsky.
Tie dôkladne osolíme a okoreníme. K mäsu pridáme smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú vňať a múku. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s olejom jednotlivé rezne. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Z hotových rezňov vytlačíme pomocou servítky prebytočný olej.
Rezne v kyslej smotane
Potrebujeme:
6-8 ks bravčových rezňov
Marináda:
1 téglik kyslej smotany
1 vajce
2 lyžice Solamylu
1 lyžicu Vegety
cesnak (podľa chuti) mleté čierne korenie (podľa chuti)
Na obalenie:
Strúhanka
Postup:
V kyslej smotane rozšľaháme vajcia Solamyl, vegetu, cesnak a mleté korenie.
Bravčové rezne naklepeme a naložíme do pripravenej marinády a necháme odležať 12 hodín.
Obaľujeme v strúhanke a vyprážame po oboch stranách na rozpálenom oleja.