Priznám sa, že najskôr som sa bála do týchto trubičiek pustiť, pretože mnohé cukrárky mali skúsenosť, že cesto sa drobí a nedá sa spojiť. Ja som ich urobila podľa receptu Jiřího a Blanky a musím povedať, že sú naozaj úžasné. Ak nemáte Salko, pokojne ich spravte len s pudingovým krémom a našľahaným maslom. Cesto nie je veľmi sladké a preto je dobré urobiť sladší krém.
Potrebujeme:
cesto:
130 g masla
3 žĺtky
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 lyžíc mlieka
5 lyžíc medu
robíme trubičky dlhé 7,5 cm
krém:
1 karamelové salko
1 karamelový puding (250-300 ml mlieka)
1 a 1/2 masla (mám na mysli veľkú kocku masla)
Postup:
Všetko zmiešame a poriadne prepracujeme cesto. Cesto je tuhšie, je dobré zapracovávať ho po častiach a nakoniec všetko dohromady. S cestom pracujeme hneď, ale nerozvaľkávame celý plát naraz – odoberáme si časti a tie rozvaľkáme na pracovnej doske (netreba múčiť).
Na pracovnej doske vyvaľkáme pod potravinárskou fóliou cesto, veľmi tenko. Vykrajujeme okrúhlym vykrajovačom (priemer 5,5 cm), na každé koliesko na kraj položím formu trubičku a cesto na trubičku namotáme tak, aby sa konce spojili.
Trubičky uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečiem pri cca 160 st. asi 4 minúty (cca). Ešte z teplých trubičiek stiahnem upečené cesto a necháme na utierke vychladnúť.
krém:
Karamelové salko vyšľaháme s vyhladnutým pudingom, nakoniec našľaháme zmäknuté maslo a po lyžičkách všľaháme do pudingového salka. Dobre premiešame, aby vznikol jednotný krém. Ak nemáte salko, tak krém môžete pokojne pripraviť z dvoch pudingových práškov, 500 ml mlieka a 1 a 1/2 kocky masla. Puding môže byť aj vanilkový.
Krémom naplním zdobiace vrecko so špičkou a každú trubičku naplním z oboch strán.
Nakoniec môžeme dozdobiť čokoládou. Trubičky môžete skladovať aj v dóze a dať do mrazničky – po vytiahnutí sú výborné.
Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU