Výborné marinády na grilovanie, dusenie a pečenie mäsa. Na svoje si prídu aj milovníci exotických chutí.
Nostalgická marináda na ražniči: cibuľová s octom
Táto klasická, jednoduchá marináda zjemňuje aj pevné vlákna mäsa a dodáva mu jemnosť.
Počet porcií: 3-4 kg mäsa.
zloženie:
- ocot 150 ml (6%)
- cukor 70 g
- bobkový list 2-3 ks.
- Minerálna voda perlivá 1,5 l
- cibuľa 1 kg
- rastlinný olej 150 ml
- soľ
- korenie
Príprava:
Cibuľu očistite a nakrájajte ju na veľké polkruhy.
Na cibuľu pridajte ocot, soľ, korenie, cukor a bobkový list. Dôkladne premiešajte, kým sa cukor nerozpustí.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nalejte minerálnu vodu a rastlinný olej. Pridajte mäso a nechajte maronovať pár hodín, alebo cez noc.
Balkánska marináda na grilovanie: s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou
Marináda s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou urobí mäso obzvlášť jemným a šťavnatým.
Počet porcií: 2 kg mäsa.
Príprava: 180 min.
zloženie:
- červená paprika 2-3 lyžice
- koriander 150 g (veľký zväzok)
- jogurt 600 g prírodný
- šťava ½ citróna
- soľ
Príprava:
Mäso zmiešame s jogurtom, ktorý ochutíme soľou, citrónovou šťavou a nasekaným koriandrom. Pridáme aj papriku, premiešame a necháme marinovať.
3. Francúzska marináda
Jasné tóny Provence byliniek zvýrazňujú prirodzenú chuť mäsa, ale neprebíjajú ju.
Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.
Príprava: 180 min.
zloženie:
- olivový olej 500 ml extra panenský
- šťava ½ citróna
- tymián je malý zväzok
- rozmarín 3-4 vetvy
- Šalvia 2 vetvičky
- 5-6 strúčikov cesnaku
- Čierne korenie
Príprava:
Zmiešajte olivový s nakrájaným mäsom.
Pridajte citrónovú šťavu, mätu piepornú, zelené vetvičky korenia.
Cesnak pretlačte a pridajte do marinády. Zamiešajte a nechajte marinovať.
4. Stredomorská marináda s paradajkami a bazalkou
Ostrejšia a sviežejšia, táto marináda zvýrazňuje nie veľmi výrazné prírodné mäso a ryby.
Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.
Príprava: 360 min.
zloženie:
- paradajky vo vlastnej šťave 1 liter (môžeme použiť konzervované)
- šťava z 1 citróna
- cukor 70 g
- kapary 1 lyžicu
- Cesnak 5 strúčikov
- bazalka 100 g
- olivový olej 100 ml extra panenský
- soľ
- korenie
Príprava:
Zmiešajte paradajkovú pastu s cukrom a kapary.
Cesnek pretlačte a pridajte do marinády.
Očistite listy bazalky a zamiešajte do marinádou spolu s olivovým olejom, soľou a korením. Zamiešame a marinujeme pripravené mäsko.
5. Exotická marináda s kyslou smotanou a pomarančovým džúsom
Nenápadná, ale pritom príjemná chuť a citrusová kyslosť.
Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.
Príprava: 360 min.
zloženie:
- pomaranč 1 ks.
- cesnak 2 polievkové lyžice (prášok)
- bazalka 2 lyžičky (sušenej)
- kardamón 1 lyžička
- kyslá smotana 600 g (od 30%)
- majonéza 300 g
- soľ
- korenie
Príprava:
Pomarančovú kôru jemne odstránime, šťavu z pomaranča vytlačíme a zmiešame so sušeným cesnakom, bazalkou, kardamónom.
Pridajte soľ, korenie, kyslú smotanu a majonézu. Dobre premiešajte.
6. Florentská marináda s citrónom a rozmarínom
Citrón je jemnejší a voňavejší než ocot. Zmäkčí tvrdé vlákna mäsa a zanechá ho šťavnaté a veľmi chutné.
Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.
Príprava: 180 min.
zloženie:
- citrón 2-3 ks
- cesnak 1 hlávka (menšia)
- rozmarín malý zväzok
- Petržlen malý zväzok
- olivový olej 300 ml extra panenský
- Čierne korenie
Príprava:
Citróny dôkladne očistíme, nakrájame a zmiešame s nahrubo nasekaným cesnakom, lístkami rozmarínu a petržlenom.
Mäso zalejme olejom, pridáme čierne korenie, citrónovú zmes a všetko dobre zamiešame a necháme marinovať.
7. Korenená horčicovo-medová marináda
Táto omáčka urobí z vášho grilu pekelne chutné jedlo!
Počet porcií: 1 kg mäsa.
Príprava: 120 min.
zloženie:
- Zelená cibuľka malý zväzok
- voda 100 ml
- med 150 g kvapalný
- horčica 150 ml so semienkami
- Dijon horčica 200 ml
- rastlinný olej 300 ml
- soľ
- korenie
Príprava:
Nadrobno nasekáme cibuľku, pridáme vodu, med, dva druhy horčice a rastlinný olej.
Pridajte soľ, korenie a dobre premiešajte.
8. Marináda s citrónom a bielym vínom
Voňavá zmes európskych a ázijských tradícií.
zloženie:
- šalotka 200 g
- voda 100 ml
- biele víno 200 ml suché
- 4 stonky citrónovej trávy
- Zmes talianskeho korenia 2 lyžičky
- soľ
Príprava:
Očistite šalotku a dôkladne nakrájajte.
Pridajte k cibuli vodu, víno, soľ a nasekanú citrónovú trávu.
Pridajte zmes korenín a zamiešajte spolu s mäskom.
9. Geniálna marináda na krkovičku
Potrebujeme:
4-5 plátkov krkovičky
Soľ
6-7 strúčikov cesnaku
2 ks cibule
Marináda:
2 lyžice oleja
2 lyžice sójovej omáčky
6 lyžíc ostrého kečupu
1 lyžička medu
1 lyžička mletej papriky
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
50 ml vody
Postup:
Mäso naklepeme a z oboch strán a osolíme. Potrieme cesnakom a naukladáme do pekáča.
Zasypeme cibuľou, ktorú pokrájame nadrobno, alebo na slabé krúžky.
Suroviny na marinádu dobre premiešame a rovnomerne nalejeme na mäso.
Prikryjeme a necháme marinovať aspoň 1-2 hodinky pred prípravou.
10. Japonská marináda so sójovou omáčkou a zázvorom
Silná ázijská chuť.
Množstvo porcií: 2-3 kg mäsa.
Príprava: 180 min.
zloženie:
- sójová omáčka 200 ml
- 200 ml teriyaki omáčky
- citrón 2 ks
- Chili paprička 1-2 ks. (Voliteľne)
- koriander malý zväzok
- Zázvor 100 g čerstvý
- sezamový olej 50 ml.
Príprava:
Zmiešajte sójovú omáčku s teriyaki omáčkou.
Cesnak nakrájame na polovicu a šťavu vytlačíme do zmesi omáčok.
Nakrájajte koriander a chilli a pridajte do marinády.
Potom pridáme aj strúhaný alebo jemne nasekaný zázvor.
Pridajte sezamový olej do marinády a dobre premiešajte. nechajte marinovať mäsko.