Ak zháňate niečo dobré na večerné chrumkanie pri dobrom filme, vsadte na domácu kvalitu. Pripravte si skvelé domáce chuťovky, ktoré môžete vyskúšať v rôznych príchutiach a prevedeniach. Vyberte si zo 7 najlepších receptov!
Domáce syrové krekry zo 4 surovín
Máte chuť na niečo dobré pod zub? Prinášame vám skvelý recept na chrumkavé krekry, ktoré si môžete rýchlo a jednoducho vyrobiť aj u vás doma. Prekvapte svojich blízkych jedinečnou slanou pochúťkou, ktorú si v obchode rozhodne nekúpite.
Potrebujeme:
100 g hladkej múky
100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného
100 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 žĺtok
Postup:
Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.
Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.
Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.
Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Domáca syrová pochúťka namiesto krekrov z obchodu
Tento recept sa mi poradila moja kamarátka a siahnem po ňom vždy, keď chcem pripraviť nejakú domácu dobrotu pod zub. Tieto domáce syrové mini chuťovky sú vynikajúce ako náhrada krekrov z obchodu. Môžete si ich pripraviť len v základnej slanej verzii, alebo posypať obľúbenými semienkami, rascou či makom.
Potrebujeme:
500 g mäkkého syra (cottage alebo tvaroh)
500 g masla
500 g hladkej múky
2 žĺtky
Soľ
Rascu, mak či obľúbené semienka na posypanie
Postup:
Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Potom pridáme syr a vypracujeme homogénne cesto. Cesto necháme na chvíľu odstáť v chladničke.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1 cm a potrieme rozšľahanými žĺtkami.
Nakrájame na obdĺžniky s rozmermi 2×3 cm (prípadne môžeme nakrájať na tyčinky). Následne posypeme soľou a podľa chuti semienkami alebo rascou.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie (prípadne na vymastenom) vo vyhriatej rúry pri teplote 180-200 stupňov približne 20-30 minút, alebo kým obdĺžniky nie sú na povrchu zlatisté a chrumkavé.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Chrumkavé syrové tyčinky
Večer pri dobrom filme si neviem predstaviť bez chrumkavej chuťovky. Namiesto kupovaných snackov som tentokrát pripravila domáce syrové tyčinky a môjmu manželovi sa tak zapáčili, že ich schrúmal ešte pred začiatkom filmu. Hoci sme tentokrát ostali bez obľúbeného chrumkania, pre mňa je to ten najlepší dôkaz, že ide o skutočnú delikatesu. A nabudúce ich samozrejme lepšie ukryjem. :-)
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
200 g masla
200 g nastrúhaného tvrdého syra
1 lyžičku soli
½ lyžičky jedlej sódy
50 ml mlieka
Na potretie
1 vajce
25 g nastrúhaného syra
Soľ
Postup:
Múku zmiešame so soľou a maslom. Pridáme syr, mlieko, jedlú sódu a vypracujeme hladké cesto.
Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Vyvaľkáme cesto hrubé cca 4-5 mm. Nakrájame na tenké tyčinky, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme syrom a soľou.
Preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 12-15 minút.
Vynikajúce chuťovky z parmezánu a šunky
Skvelé nadýchané maslové pečivo so šunkou a syrom pripravené za niekoľko minút. Hodia sa ako chutné predjedlo, alebo skvelá chuťovka. Oplatí sa vyskúšať!
Potrebujeme:
150 g parmezánu
150 g suchej šunky
250 ml vody
50 g masla
250 g hladkej múky
4 vajcia
Postup:
Šunku nakrájame nadrobno, syr nastrúhame. Rúru nastavíme na 200 stupňov. Vodu s maslom preložíme na plameň a privedieme do varu. Postupne pridávame múku, soľ a korenie. Miešame, kým zmes nezhustne a nezačne sa oddeľovať od dna.
Odstránime z ohňa a vmiešame do zmesi vajcia – jedno po druhom. Pridáme šunku, syr a dobre premiešame.
Lyžicou dávkujeme z cesta na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé porcie – guľôčky. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté (približne 20 minút).
Smotanové sušienky zo 4 surovín
Rýchla dobrota, ktorú môžete pripraviť na sladko alebo na slano. Môžete ich posypať cukrom, semienkami, rascou, alebo inými obľúbenými prísadami.
Potrebujeme:
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
300 g kyslej smotany
2 a 1/2 šálky hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
Postup:
Prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky – podľa potreby a konzistencie cesta môžeme použiť viac alebo menej múky.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme jednotlivé sušienky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Posypeme cukrom alebo semienkami či korením a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým povrch sušienok nebude zlatistý.
Chrumkavé tyčinky so syrom a slaninou
Chrumkavá chuťovka, ktorá je ako stvorená na pohodový piatkový večer strávený v spoločnsoti priateľov alebo vášho obľúbeného filmu. Vyskúšajte túto skvelú domácu dobrotu aj vy!
Potrebujeme:
2/3 šálky teplej vody
1 lyžičku sušeného droždia
½ lyžičky soli
1 lyžičku cukru
200 g slaniny
1 ½ – 2 šálky hladkej múky
150 g strúhaného syra
1 lyžicu zelených byliniek – voliteľné
Postup:
Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme dochrumkava. Potom spolu s tukom preložíme do misky.
Do teplej vody pridáme kvasnice a cukor. Počkáme cca 10 minút, kým vyjde kvások.
V inej miske zmiešame múku a soľ, pridáme kvások a opraženú slaninku spolu s tukom (je potrebné, aby bol v ceste aj tuk, ak sa teda rozhodneme zvoliť verziu bez slaniny, pridáme 40-50 g rozpusteného masla alebo oleja). Vypravcujeme homogénne mäkké cesto (ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme ďalšiu múku). Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 30 minút.
Cesto preložíme na pomúčenú doslu a zmiešame so strúhaným syrom, bylinkami, opäť premiesime a potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto nakrájame na tenké prúžky a potom dvojice prúžkov spolu zatočíme.
Preložíme na papier na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15 minút alebo kým nie sú na povrchu hnedasté.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Syrové tyčinky
Ak zháňate niečo dobré na večerné chrumkanie pri dobrom filme, vsadte na domácu kvalitu. Pripravte si skvelé syrové tyčinky so sezamovými semiankami, rascou alebo makom. Chutia vynikajúco a ich prípravu zvládnete s naším fotopostupom jedna radosť. :-)
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
1 lyžičku sušeného droždia
170 ml teplej vody
100 g strúhaného tvrdého syra
1 lyžičku medu
½ lyžičky soli
1 lyžičku olivového oleja
Mlieko na potretie
Sezamové semienka na posypanie
Postup:
Droždie rozpustíme vo vode s medom. Múku so soľou nasypeme do väčšej misky a pridáme olivový olej. Potom do múčnej zmesi vlejeme kvások. Vypracujeme hladké cesto.
Necháme na teplom mieste 1 hodinu. Potom do vykysnutého cesta vmiesime strúhaný syr a necháme ešte 30 minút podkysnúť.ň
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5-7 mm, potrieme mliekom a posypeme sezamovými semienkami. Cesto nakrájame na tyčinky široké 1-1,5 cm a môžeme ich zakrútiť (viď. obrázok).
Tyčinky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút, alebo kým tyčinky nemajú na povrchu červenkastú farbu.
Podávame s obľúbenou omáčkou.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.