Namiesto toho, aby pripravil obyčajnú roládu, v strede ju prekrojil na polovicu: 30 minút a ten nápad očaril všetkých pri stole – fantázia!

Obyčajná roláda v jedinečnom prevedení. Nikdy by nám nepadlo, že sa dá pripraviť aj takto.
[mashshare]

Obyčajná roláda v jedinečnom prevedení. Nikdy by nám nepadlo, že sa dá pripraviť aj takto. Šikovný muž vám predvedie, ako premeniť obyčajné jedlo na ozdobu každého slávnostného stola. Hoci sa všetci divili, prečo krája roládu na polovicu, výsledok očaril naozaj každého.

Potrebujeme:

1 plát rozvaľkaného cesta na pizzu alebo lístkového cesta

150 g mäkkého syra (ricotta, prípadne pomazánkové maslo či smotanový syr)

15 g nasekaného kôpru

50 ml sladkej smotany

120 g údeného lososa

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

(Suroviny môžete obmieňať podľa chuti)

Postup:

Syr, smotanu a kôpor zmiešame a natrieme na cesto. Potom uložíme plátky lososa a zrolujeme.

Roládu rozkrojíme pozdĺžne na dve polovice.

Začneme zapletať ako vrkoč a konce spojíme – vytvoríme tvar venca. Podľa veľkosti cesta môžeme vyrobiť väčšie alebo menšie vence.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pre teplote 180 stupňov 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zapletený závin

Potrebujeme (na 3 záviny):

Mlieko – 1 liter
1 kocka droždia
Cukor – 200 g
Vajcia – 3 ks a 1 ks na potieranie
Rastlinný olej – 100 g
Maslo – 50 g
Múka- 1 kg a 800 g
Soľ 1/2 lyžičky
vanilín
Posypať sezamom alebo makom
náplň:
Vlašské orechy + cukor

Postup:

Z teplého mlieka, droždia, cukru a trochy múky zarobíme kvások. Keď vyjde, pridáme ho k ostatným prísadám a vymiešame jednotné cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom miesta asi 1 a 1/2 hodiny.

Po vykysnutí vytvoríme závin, ako vidíme na videu, potrieme rozšľahaným vajíčkom, necháme ešte chvíľu podkysnúť a môžeme posypať podľa chuti.

Pečieme na 180 stupňov asi 30-40 minút.

 

zdroj: lebenschmecker

Lístkové cesto, roláda a nožnice!

Potrebujeme:

1 plát lístkového cesta

Kyslú smotanu

Plátky šunky

Zelené bylinky

Pár plátkov taveného syra

Postup:

Plát cesta natrieme kyslou smotanou a uložíme na ňu plátky šunky. Zrolujeme ako klasickú roládu, ale tým to rozhodne nekončí. Cesto zvrchu nastriháme (neprestrihneme celkom) a jednotlivé diele začneme vytáčať smerom von – striedavo na pravú a na ľavú stranu.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 12 minút.

Upečenú roládu vyberieme. Na panvici rozpustíme niekoľko plátkov taveného toastového syra a keď sa rozpustí, jednoducho nalejeme cez rolku.

Môžeme si pochutnávať! :-)

Video Návod

Pozrite sa, aké krásne veci môžete vytvoriť pomocou nožníc a noža:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Strihaný závin “babičkin obrus”

Starý recept na strihaný závin: Babičkin obrúsok!

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes