Rada šéfkuchára, ako uvariť dokonalé údené na veľkonočný stôl: Kto vie toto, ten bude mať mäsko ako z nóbl reštaurácie!

Každý chce mať na Veľkú noc dokonalé údené mäsko a nie vždy sa podarí, uvariť ho presne podľa našich predstáv.
[mashshare]

Každý chce mať na Veľkú noc dokonalé údené mäsko a nie vždy sa podarí, uvariť ho presne podľa našich predstáv. Šéfkuchár Perer Belowskiy prezradil, čo učí aj svojich kuchárov a využijete to určite aj v týchto dňoch.Dobré údené predsa nesmie chýbať na žiadnom stole.

 

 

Tradícia varenia údeného mäsa na veľkonočné sviatky

V minulosti sa údené mäso pripravovalo v domácnostiach na otvorenom ohni. Mäso sa údilo niekoľko dní, aby sa dosiahla požadovaná chuť a konzistencia. Dnes sa údené mäso dá kúpiť v obchodoch, ale mnohí ľudia stále preferujú jeho prípravu doma.

Údené mäso je dôležitou súčasťou veľkonočného stola v mnohých krajinách sveta. V niektorých krajinách sa údené mäso konzumuje len na Veľkú noc, v iných krajinách sa konzumuje počas celého roka.

Typy údeného mäsa:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na Veľkú noc sa tradične používa údené mäso z bravčového mäsa, jahňacieho mäsa alebo hovädzieho mäsa. V niektorých krajinách sa používa aj údené kuracie mäso alebo ryby.

Nemusíte ho mať domáce, aby bolo perfektné!

 

 

Ak ho viete správne pripraviť, nemusíte mať nutne domáce údené – samozrejme, čím kvalitnejšie, tým lepšie, aj z údeného v supermarkete však môže byť ohromná pochúťka.

 

Stačí, ak sa pri varení držíte týchto zásad

Vyhnite sa údenému balenému vo vákuu, obsahuje veľké množstvo vody a spravidla nie je také kvalitné.

Voľte údené zo sieťky.

Deň pred varením  umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna.

Mäso sa lepšie uvarí a bude chutnejšie a jemnejšie.

Variť by sa tiež malo deň dopredu, vďaka tomu sa krásne odleží a bude sa dať natenko nakrájať na studené misy.

Údené  si vždy odvážte, podľa váhy presne určíte dobu varenia.

 

 

Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži. Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny.

Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.

Sieťku z mäska treba pred varením odstrániť alebo ju uvolnite vareškou pred varením – inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.

Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút.

Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri. Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).

Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme biele víno, cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list.

Tie varíme s mäsom počas celej doby varu. Soľ nie je potrebné pridávať, mäsko jej obsahuje dosť.

 

 

Vodu po varení nevylievajte. máte základ na skvelú polievku alebo omáčky, nátierky a veľkonočnú plnku.

Ako servírovať údené mäso na veľkonočné sviatky?

Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete využiť už počas týchto sviatkov.

Tradičné servírovanie:

Údené mäso nakrájajte na tenké plátky a servírujte ho na tanieri s chlebom, vajíčkami a chrenom. Môžete ho tiež servírovať s veľkonočnou plnkou a slanými koláčikmi.

Teplé servírovanie:

Údené mäso môžete ohriať v rúre alebo na panvici a servírovať ho s teplou prílohou, ako napríklad so zemiakovou kašou alebo s dusenou kapustou.

Môžete ho tiež pridať do polievky alebo do ragú.

Studené servírovanie:

Údené mäso môžete nakrájať na kocky a pridať do šalátu. Môžete ho tiež použiť na prípravu nátierok alebo sendvičov.

Nezabudnite na ozdobu:

Údené mäso môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom. Môžete ho tiež servírovať na veľkonočnom tanieri s vajíčkami a inými veľkonočnými symbolmi.

Tipy:

Ak chcete, aby bolo údené mäso šťavnaté, pred krájaním ho nechajte vychladnúť.

Ak chcete, aby malo údené mäso výraznejšiu chuť, môžete ho pred krájaním potrieť horčicou alebo medom.

Údené mäso môžete skladovať v chladničke až týždeň.

Údené mäso môžete nakrájať na tenké plátky a zrolovať ich do ruličiek.

Môžete ho tiež nakrájať na kocky a napichnúť na špízy s inými ingredienciami, ako napríklad so syrom a zeleninou.

Foto: unsplash
[mashshare]

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.