Každý chce mať na Veľkú noc dokonalé údené mäsko a nie vždy sa podarí, uvariť ho presne podľa našich predstáv. Šéfkuchár Perer Belowskiy prezradil, čo učí aj svojich kuchárov a využijete to určite aj v týchto dňoch.Dobré údené predsa nesmie chýbať na žiadnom stole.
Tradícia varenia údeného mäsa na veľkonočné sviatky
V minulosti sa údené mäso pripravovalo v domácnostiach na otvorenom ohni. Mäso sa údilo niekoľko dní, aby sa dosiahla požadovaná chuť a konzistencia. Dnes sa údené mäso dá kúpiť v obchodoch, ale mnohí ľudia stále preferujú jeho prípravu doma.
Údené mäso je dôležitou súčasťou veľkonočného stola v mnohých krajinách sveta. V niektorých krajinách sa údené mäso konzumuje len na Veľkú noc, v iných krajinách sa konzumuje počas celého roka.
Typy údeného mäsa:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na Veľkú noc sa tradične používa údené mäso z bravčového mäsa, jahňacieho mäsa alebo hovädzieho mäsa. V niektorých krajinách sa používa aj údené kuracie mäso alebo ryby.
Nemusíte ho mať domáce, aby bolo perfektné!
Ak ho viete správne pripraviť, nemusíte mať nutne domáce údené – samozrejme, čím kvalitnejšie, tým lepšie, aj z údeného v supermarkete však môže byť ohromná pochúťka.
Stačí, ak sa pri varení držíte týchto zásad
Vyhnite sa údenému balenému vo vákuu, obsahuje veľké množstvo vody a spravidla nie je také kvalitné.
Voľte údené zo sieťky.
Deň pred varením umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna.
Mäso sa lepšie uvarí a bude chutnejšie a jemnejšie.
Variť by sa tiež malo deň dopredu, vďaka tomu sa krásne odleží a bude sa dať natenko nakrájať na studené misy.
Údené si vždy odvážte, podľa váhy presne určíte dobu varenia.
Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži. Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny.
Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.
Sieťku z mäska treba pred varením odstrániť alebo ju uvolnite vareškou pred varením – inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.
Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút.
Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri. Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).
Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme biele víno, cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list.
Tie varíme s mäsom počas celej doby varu. Soľ nie je potrebné pridávať, mäsko jej obsahuje dosť.
Vodu po varení nevylievajte. máte základ na skvelú polievku alebo omáčky, nátierky a veľkonočnú plnku.
Ako servírovať údené mäso na veľkonočné sviatky?
Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete využiť už počas týchto sviatkov.
Tradičné servírovanie:
Údené mäso nakrájajte na tenké plátky a servírujte ho na tanieri s chlebom, vajíčkami a chrenom. Môžete ho tiež servírovať s veľkonočnou plnkou a slanými koláčikmi.
Teplé servírovanie:
Údené mäso môžete ohriať v rúre alebo na panvici a servírovať ho s teplou prílohou, ako napríklad so zemiakovou kašou alebo s dusenou kapustou.
Môžete ho tiež pridať do polievky alebo do ragú.
Studené servírovanie:
Údené mäso môžete nakrájať na kocky a pridať do šalátu. Môžete ho tiež použiť na prípravu nátierok alebo sendvičov.
Nezabudnite na ozdobu:
Údené mäso môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom. Môžete ho tiež servírovať na veľkonočnom tanieri s vajíčkami a inými veľkonočnými symbolmi.
Tipy:
Ak chcete, aby bolo údené mäso šťavnaté, pred krájaním ho nechajte vychladnúť.
Ak chcete, aby malo údené mäso výraznejšiu chuť, môžete ho pred krájaním potrieť horčicou alebo medom.
Údené mäso môžete skladovať v chladničke až týždeň.
Údené mäso môžete nakrájať na tenké plátky a zrolovať ich do ruličiek.
Môžete ho tiež nakrájať na kocky a napichnúť na špízy s inými ingredienciami, ako napríklad so syrom a zeleninou.