Prinášame vám zbierku tipov, trikov a zlepšovákov, ktoré zbierali gazdinky celé roky. Na mnohé z nich sa dokonca už takmer zabudlo. To by však bola veľká škoda, v kuchyni vám môžu uľahčiť prácu a ušetriť peniaze.
Aby bola praženica nadýchanejšia, rozmiešajte vajíčka so studenou vodou. Na jednu šálku vajec pridáme 2 lyžice studenej vody.
Namiesto droždia môžete do cesta pridať trochu brandy.
Ak chcete z bielkov ušľahať najlepší sneh, musia byť poriadne vychladené. Nezabudnite tiež pridať pri šľahaní pár kvapiek citrónovej šťavy. So žĺtkami je to presne naopak, mali by byť izbovej teploty a vždy ich šľahajte s cukrom.
Ak chcete piecť alebo smažiť mäso tak, aby bolo zlatisté, potrite ho pred prípravou trochou medu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Cibuľa stratí horkosť a bude oveľa chutnejšia, ak ju po nakrájaní preložíte do sita a prepláchnete vriacou vodou.
Pečienka bude omnoho mäkšia a lahodnejšia, ak ju pred prípravou posypete cukrom.
Ak nechcete, aby zemiaky v šupke praskli, do vody, v ktorej ich varíte pridajte trochu octu.
Ak nechcete, aby vajcia pri varené praskli, pred vložením do vody ich na chvílu namočte do studenej vody.
Mlieko sa vám nepripáli, ak najskôr kastról opláchnete studenou vodou a varíte na strednom plameni.
Zelenina vo vývare bude chutnejšia, ak ju očistíte a tesne pred pridaním do vývaru prepláchnete v studenej vode.
Ak varíte mrkvu, najlepšiu chuť bude mať vtedy, ak ju varíte 5-10 minút na silnom plameni a solíte až na konci varenia.
Ak nechcete, aby vám soľ zvlhla a stvrdla, prihoďte do dózy pár zrniek ryže.
Zvädnutá petržlenová vňať alebo kôpor budú opäť ako čerstvo odtrhnuté, ak ich namočíte do studenej vody s trochou octu.
Pre fantastickú bábovku – formu na pečenie vymastíte a vysypte strúhaným kokosom alebo orechmi. Bábovka bude mať krásnu vôňu a bude sa aj jednoduchšie vyklápať s formy.
Aby sa vám smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, pridajte do nej trochu prášku do pečiva.
Aby sa na vrchu omáčky nevytvorila koža, napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.
Koláče z treného cesta budú omnoho nadýchanejšie, ak do cesta pridáte pár kvapiek octu.
Ak nemáte doma orechy, orechovú chuť v koláči môžete dosiahnúť aj bez nich. Stačí, ak na masle krátko osmažíte strúhanku a pridáte do cesta.
Ak chcete získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok.
Máte aj vy triky a tipy, ktoré vás naučili vaše mamičky a babičky? Napíšte nám ich do komentára! :-)