Potrebujeme:
600 g chlebovej múky
200 g vlažnej vody
100 g mlieka
1 kocku droždia
½ lyžičky cukru
2 a ½ lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g olivového oleja
Náplň:
Hrsť lístkov medvedieho cesnaku nasekaných najemno
120 g zmäknutého masla
Štipku soli
Mozzarellu nakrájanú na plátky
Olivový olej na potretie
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame a necháme kysnúť 15 minút.
Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rovaľkáme na plát – veľký približne ako plech na pečenie.
V miske zmiešame zmäknuté maslo, cesnak a soľ – túto zmes natrieme na cesto.
Cesto narežmeme na 5 cm široké pásy a tie začneme skladať ako harmoniku.
Potom takto zložené pásy naskladáme tesne vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy.
Plátky mozzarelly vložíme do záhybov (stačí nepravidelne, len na niektoré miesta).
Cesto pokvapkáme olivovým olejom a necháme 10 minút odpočívať.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20-30 minút.
Po 15 minútach pečenia potrieme ďalším olivovým olejom.
Poznámka: Všetky prísady na cesto som vážila, preto je aj tekutina uvedená v gramoch.
Nátierka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
200 g pomazánkového masla
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame.
Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak.
Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Podávame s čerstvým pečivom.
Ľahký šalátik z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
150 g medvedieho cesnaku
200 g uhorky
3 ks vajec
3 lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
soľ podľa chuti
Postup:
Všetky suroviny si pripravíme. Vajíčka dáme variť natvrdo, po uvarení ich očistíme a nakrájame na tenké plátky. Uhorku nakrájame, pridáme k vajíčkam, tiež pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak, pridáme kyslú smotanu alebo hustejší biely jogurt a na záver osolíme podľa vlastnej chuti.
Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.
Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajku.
Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
1 zväzok medvedieho cesnaku
2 hrste kušu orieškov
4 lyžice olivového oleja
parmezán
soľ
Postup:
Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyjeme, rozmixujeme listy s orieškami a postupne pridávame olej.
Až potom pridáme najemno nastrúhaný parmezán a doutíme soľou.
Nátierka z medvedieho cesnaku a bryndze
Potrebujeme:
250 g čerstvých listov medvedieho cesnaku
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
Postup:
Listy umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra.
Rozmixujeme a môžeme servírovať.