Ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si zásobu medvedieho cesnaku. Môžete si z neho pripraviť fantastické chuťovky, pagáče, šaláty, ale aj liečivú tinktúru či pesto.
Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vašim telom?
• Prečisťuje tráviaci systém
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
.Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
• Podporuje pamäť
• Znižuje krvný tlak
• Pôsobí pri nespavosti
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
. Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
• Podporuje hojenie otvorených rán
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.
Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme.
Listy nakrájame na drobnejšie a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše.
Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40%) a zatvoríme.
Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval.
Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.
Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac (ja užívam 20).
Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je na problémy s obličkami a močovými cestami úžasná. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich.
To však nie je všetko!
Fantastické pagáče
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
100 ml mlieka
150 g kyslej smotany
1 vajce
250 g margarínu alebo masla
150 g tvarohu
3 lyžičky soli
Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku
1 vajce na potretie
Postup:
V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.
V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh.
Vajce rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi.
Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial).
Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.
Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý).
Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu.
Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme.
Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.
Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.
Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta.
Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.
Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.
Syrové chuťovky
Potrebujeme:
400 g rozvaľkaného cesta na pizzu
250 g syra
1 zväzok medvedieho cesnaku
100 g roztopeného masla
Postup:
Cesto nakrájame na štvorčeky a do každého štvorčeka vložíme kúsok syra a trochu nakrájaného medvedieho cesnaku.
Zabalíme vyformujeme tvar guľôčky.
Formu na pečenie vymastíme rozpusteným maslom.
Do formy vložíme guličky, ktoré potrieme rozpusteným maslom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20-22 minút.
Langoše z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 lyžička soli
Štipka cukru
20 g čerstvého droždia
cca 350 ml vody
2 lyžice oleja
2 hrste medvedieho cesnaku
olej na vyprážanie
Postup:
Múku v mise zmiešame so soľou, spravíme priehlbinu, vlejeme trochu vlažnej vody s trochou cukru a rozdrobíme droždie.
Necháme v teple stáť aspoň pol hodiny, potom pridáme olej a vymiesime cesto, vodu pridávame podľa potreby.
Nakoniec pridáme umyté a posekané listy medvedieho cesnaku.
Prikryjeme utierkou, necháme hodinu kysnúť – alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Potom pomúčenými rukami na pomúčenej doske formujeme “bochníky”, priemer cca 5 cm.
Obrúskom prikryjeme, necháme 15-20 minút ešte kysnúť.
Potom v rukách vyťahujeme z bochníkov “placky” – hrúbka necelý 1 cm, v strede tenšie a smažíme na oleji z oboch strán.