Žiadne vajcia a žiadne mlieko, tieto šišky sú rýchlo pripravené a strašne chutné!
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 50 ml oleja
- 3 polievkové lyžice kr. cukru
- 1 lyžicu vanilkového cukru
- citrónovú kôru (ak nemáte, vynechajte)
- 1 kocku kvasníc (ja už som robila aj len z 25 g a boli tiež výborné)
- 200 ml vody – prípadne podľa potrebny
- soľ
- práškový cukor
Postup:
Do misky nasypeme múku, pridáme oba cukre, kôru z citrónu, urobíme jamku, nalejem do nej vodu a rozdrobíme droždie. Zamiesime rukami do jednotnej hmoty, pridáme olej, soľ, vymiesime jednotné cesto a necháme 20 minút odpočívať.
Následne na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko a pomocou pohára vykrajujeme kruhy. Pečieme v rozpálenom oleji dozlatista. Potom necháme odkvapkať prebytočný tuk a následne poprášime cukrom. Tieto šišky sa dajú aj piecť v rúre.
Šišky sa krásne nafúknu počas vyprážania.