9 zdravých nátierok zo sezónnej zeleniny a byliniek: Mamičky, toto pripravíte za minútku a deti ich doslova milujú!

Výborné a hlavne zdravé nátierky, ktoré bez obáv môžete dať aj malým deťom.

Cuketová nátierka

Kto raz skúsi, ten na nej bude fičať celú sezónu: Vynikajúca pomazánka z cukety, ktorá zmizne aj bez pečiva!

Potrebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

soľ,

syr v črievku, alebo iný syr

Postup:

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný  tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Zelerová nátierka

Kto povie, že nemá rád zeler, ten určite nemá tento recept: Moji chlapi neverili, že surový môže chutiť takto fantasticky!

Základná nátierka

½ zeleru (koreň)

1 nátierkové maslo bez príchute

2 vajcia uvarené na tvrdo

Štipku cukru

Citrónová šťavu

Soľ a čierne mleté korenie

Na ďalšie príchute:

2 menšie mrkvy – nátierka bude mať peknú červenkastú farbu a výbornú sviežu chuť,

1 lyžicu horčice – ak máte radi výraznejšie chute, horčica je na to perfektná,

1 červenú cibuľku nakrájanú nadrobno – dodá nátierke peknú farbu a zároveň aj zaujímavú chuť,

1-2 strúčiky cesnaku – kto by nemiloval cesnakové nátierky,

Jarnú cibuľku, nadrobno nakrájanú reďkvičku, údeného lososa, strúhaný syr – z jednej nátierky môžete mať 10 rôznych príchutí – napríklad na jednohubky je to perfektné

Postup:

Uvaríme si vajcia a potom ich nastrúhame. Zeler očistíme, nastrúhame najemno a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k vajíčku, primiešame maslo, cukor, soľ, korenie dochutíme ľubovolnými prísadami. Do časti nátierky pridajte mrkvu, do časti horčicu, prípadne môžete celú nátierku urobiť napríklad s cesnakom, je to na vás. Nátierka je jednoducho božská!

Vajíčková s pažítkov

Potrebujeme:

4 vajíčka uvarené natvrdo

1 lyžicu horčice

200 g jemného tvarohu

Pažítku

1 malú cibuľku

Postup:

Cibuľku rozmixujeme s jedným vajíčkom, pridáme horčicu a tvaroh, Primiešame ostatné vajcia nastrúhané, alebo nakrájané nadrobno – všetko dobre premiešame a podávame posypané pažítkou.

Nátierka s jabĺčkom

Postup:

1 jablko

1 kocku lučiny alebo iný prírodný syr

2 lyžice masla

Trochu červenej sladkej papriky

50 g strúhaného syra

Postup:

Jablko ošúpeme a postrúhame na jemno na strúhadle. Pridáme syr, najemno nakrájanú papriku, syr a môžeme dochutiť troškou soli. y.

Nátierka z pečeného kuriatka

Potrebujeme:

150 g pečeného kuriatka (môže byť aj varené mäsko)

50 g masla

1 lyžicu horčice

1 vajce uvarené natvrdo

Petržlenovú vňať

Postup:

Všetko spolu dáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Je to skutočne veľká pochúťka, aj pre dospelákov!

Syrová s cesnakom

Potrebujeme:

100 g bambina alebo iného taveného syra

2 lyžice masla

1 malý strúčik cesnaku

50 g strúhaného syra

Mlieko

Postup:

Všetko zmiešame a ak je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu mliečka.

Tuniaková

Potrebujeme:

1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave

1 malú cibuľku nakrájanú nadrobno

100 g krémového syra alebo masla

Postup:

Všetko jednoducho zmeišame, najlepšie chutí nátierka na hrianke.

Šunková nátierka

Potrebujeme:

150 g šunky – ideálne detskej

50 g masla

1-2 lyžičky horšice

1 menšiu cibuĽku

Trošku mlieka

Postup:

Maslo ušľaháme s mliekom, pridáme rozmixovanú šunku, cibuľu a dochutíme horčicou a soľou. Všetko spolu vyšľaháme.

Šunkovo-redkvičková

Potrebujeme:

100 g šunky

1 kocku Lučiny (môže byť aj tavený syr)

1 lyžicu masla

2-3 redkvičky

Postup:

Šunku rozmixujeme s maslom a syrom, pridáme nasekané redkvičky (nestrúhať – inak bude nátierka vodnatá).

Bryndzová

Postup:

125 g bryndze

100 g jemného tvarohu

1 lyžicu bieleho jogurtu

Pažítku, cibuľku alebo iné sezónne bylinky podľa chuti

Štipku sladkej papriky

Postup:

Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou. Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.

Mrkvová s jogurtom

Potrebujeme:

150 ml bieleho smotanového jogurtu

100 g jemného tvarohu alebo nátierkového masla

Hrsť najemno nastrúhaného syra

1 mladú mrkvu

Pažítku  a soľ

Postup:

Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno, Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, syr, tvaroh rozmiešaný s jogurtom a môžeme trošku dosoliť.