Už ste ste premýšľali nad menu pre blížiace sa sviatky, alebo rodinnú oslavu? Máme pre vás perfektné tipy na skutočné delikatesy, ktoré pripravíte z druho mäsa. Inšpirujte sa a buďte si istí, že vaše pokrmy budú chutiť ako z výbornej reštaurácie.
Bez ohľadu na to, či dávate prednosť bravčovému, hovädziemu alebo hydinovému mäso, tu nájdete špeciálny recept na všetko.
Bravčové na pomarančoch
Bravčové na pomarančoch je šťavnaté a výživné, lahodné a na pohľad lákavé jedlo. A navyše neutrpí ani váš rodinný rozpočet.
prísady
- Bravčové mäso – 1 kg (plece, karé…)
- Pomaranče – 2 ks.
- Med – 1 polievková lyžica. l.
- Soľ, korenie, sušená bazalka podľa chuti
- Rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
príprava
- Umyte mäso. Utrite ho papierovou utierkou. Urobte doň hlboké rezy, ale mäso neprerežte celkom. Dôkladne potrieme soľou a korením.
- Umyte ovocie. Nakrájajte ho na plátky. Vložte plátky ovocia do každého zárezu.
- Potrite s tekutým medom. Posypte bazalkou.
- Namažte plech na pečenie rastlinným olejom. Vložíme doň mäso a zakryjeme alobalom.
- Pri teplote 200 stupňov pečieme 40 minút prikryté a zvyšok necháme zapiecť bez alobalu.
Mäsová „Pletenka“
Potrebujeme:
- Bravčová panenka – 1 kg
- Cesnak – 10 ks.
- Olej
- Červená paprika, tymián, majoránka, rasca, čierne korenie + koreniny podľa chuti
- 100 g slaninka nakrájaná na kúsky
- 150 g paradajkovej omáčky + 3 lyžice červeného vína
Postup:
- Umyte mäso a osušte ho papierovými uterákmi. Narežte ho bez toho, aby ste rozdelili okraje(potrebujeme získať 3 pramene, ktoré sú ale v základe spojené). pramene si ešte trochu naklepeme. Mäso dobre potrieme zmesou oleja a korenín. Zapletieme ako vrkoč.
- Do zázrezov vtlačíme kúsky cesnaku a slaninky. Upevníme špáradlami.
- Preložíme na pekáč, zalejeme zmesou vody a oleja.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 50 minút. Najskôr pod alobalom a nakoniec potrieme paradajkovou oláčkou zmiešanou s vínom a necháme zapiecť.
Bravčové mäso so sušenými marhuľami a slivkami
Odporúčame vám kúpiť bravčové plece alebo šunku. Mäso pripravené podľa tohto receptu bude veľmi šťavnaté a mäkké. A vďaka sušenému ovociu je jeho vôňa jednoducho úžasná!
Potrebujeme:
- Bravčové mäso – 1 kg
- Slivky a sušené marhule – 12 ks.
- Cesnak – 5 strúčikov.
- Horčica – 2 lyžice
- Rastlinný olej – 1 polievková lyžica
- Soľ, korenie čierne, paprika – 1 lyžička
Postup:
- Umyte bravčové mäso. Osušte mäso papierovou utierkou.
- Sušené ovocie zalejte vriacou vodou. Počkajte 5 minút. Vodu sceďte.
- Urobte do mäsa zárezy. Vložte pripravené sušené marhule a sušené slivky do zárezov.
- Zmiešajte nakrájaný cesnak s paprikou, čiernym korením a soľou. Touto zmesou potrite mäso. Potom ho potrite aj horčicou.
- Mäso zabalte do fólie. Dajte do chladničky na pár hodín. Ideálne, celú noc.
- Nastavte teplotu na 180 ° C. Mäso vo forme vymystenej rastlinným olejom dajte na 1,5 hodiny do rúry. Odstráňte fóliu 15 minút pred dopečením. Vypnite rúru, ale nevyberajte bravčové mäso počas ďalšej pol hodiny.
Vrstvená cigánska pečienka
Potrebujeme:
6 hrubších plátkov hovädzieho alebo bravčového mäsa
4 čo najväčšie kyslé uhorky nakrájané na plátky
4 cibule nakrájané na plátky
Horčicu
10 plátkov slaniny – ideálne hrubších
Soľ a čierne mleté korenie
Na omáčku:
500 ml červeného vína
700 ml hovädzieho vývaru
1 cibuľku nakrájanú na drobno
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 bal. čerstvej polievkovej zeleniny očistenej a nakrájanej nadrobno
2 ks. bobkového listu
Olej
Postup:
Každý kúok mäsa si najskôr nakrojíme na čo najväčšiu plochu a následne rozklepeme natenko pod fóliou – rovnako, ako keď sa chystáte prirpavovať mäsovú roládu. Maso ochutíme soľou a korením.
Začnite vrstviť. Na plát mäsa natrieme horčicu, 2 plátky slaniny, niekoľko krúžkov uhoriek a cibule. Pokračujeme ďalším kusom mäsa a rovnakými prísadami, vrstvíme, až kým neminieme všetko mäso. Mäso je teraz dobré upevniť motúzom, previažeme podobne, ako španielskeho vtáčka a preložíme na pekáč.
Na panvici rozpálime olej a opražíme cibuľku. Pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno a všetko spolu restujeme na plameni. kým zelenina nechytí peknú farbu. Osolíme, okoreníme a pridáme aj rajčinový pretlak, bobkový list a necháme všetko spolu povariť. Teraz podlejeme červeným vínom a necháme ešte variť asi 3-5 minút. Omáčku prejete cez mäso, prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Ak máme hovädzie mäso, pečieme pri teplote 180 stupňov 2-2,5 hodiny, ak bravčové, stačí aj kratšia doba pečenia. Po dopečením nezabudnite odstrániť povrázok. Servírujeme s prílohou podľa chuti, výborne však táto pochúťka chutí aj s obyčajným chlebíkom. Ako prílohu odporúčam tiež dusenú kapustu a varené zemiaky!
Hovädzie na divoko
Potrebujeme:
600 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
Korenie na divinu
1 strednú plechovku pretlaku
200 ml kyslej smotany
¼ koreňa zeleru
1 lyžicu cukru
2 stredne veľké mrkve
1 lyžicu haldkej múky
Soľ, kroenie
Potrebujeme:
Na oleji osmažíme cibuľu, na ňu vložíme osolené kúsky mäsa.
Podlejeme vodou a pridáme paradajkový pretlak, 2 lyžičky korenia na divinu, lyžičku cukru a na kocky nakrájanú zeleninu.
Dusíme domäkka a podľa potreby podlievame.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a omáčku rozšľaháme ponorným mixérom. Nakoniec zahustíme smotanou. Podávame s kašou alebo knedľou. Na ozdobou môžeme posypať zelenou cibuľkou.
Chlapská štrúdľa
Potrebujeme:
2 kusy bravčového mäsa vcelku – napríklad karé (veľkosť podľa toho, pre koľko ľudí bude)
Cibuľu
Čierne pivo (ja som dala 500 ml)
Masť alebo olej
Soľ a červená sladká paprika, 3 bobkové listy
Sušené slivky + 1 lyžička medu
Postup:
Mäso umyjeme a dôkladne osušíme – mali by sme mať mäso bez kosti, kosť teda odstránime, ak ju mäsko má. Urobíme si suchú marinádu zo soli a papriky a poriadne ňou mäso ochutíme.
Teraz si mäso nakrojíme na plátky (neprekrojíme úplne) a suchú marinádu natrieme aj do vnútra zárezov. Takto necháme odležať v chladničke cez noc.
Na druhý deň si nakrájame cibuľu na krúžky a hojne ich natlačíme do zárezov v mäsku. Do zárezov vložíme aj kúsky sušenej slivky. Mäsko si preložíme na vymastený pekáč a masťou trochu ponatierate aj vrch mäsa. Pivo (je dobré, ak ho otvoríme chvíľu pred varením – cca 15-20 minút), zmiešame s lyžičkou medu – ten dodá pokrmu ešte lepšie chuť. Podlejeme, pridáme bokový list a prikryjeme alobalom . pečieme pri teplote 190 stupňov vo vyhriatej rúre asi hodinu. Potom alobal zložíme a necháme zapiecť. Dobré je počas pečenia ešte mäsko preliať pivom a tiež dávať pozor, aby sa pivo celkom nevyparilo, malo by nám spraviť krásnu omáčku.
Kuracie kapsy v lístkovom ceste
Potrebujeme:
6 ks kuracích pŕs
1 bal. mrazeného špenátu
3 pláty chladeného lístkového cesta
2-3 lyžice kyslej smotany
6 plátkov tvrdého syra
4 strúčiky cesnaku
1 lyžicu masla
Soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška
1 vajce na potretie
Postup:
Mrazený špenát opražíme na masle a necháme na panvici, kým sa neodparí voda. Pridáme pretlačený cesnak, muškátový oriešok a dochutíme soľou a korením. Premiešame, restujeme všetko spolu asi 2 minúty a nakoniec pridáme smotanu – premiešame a zložíme z plameňa.
Umyté kuracie prsia narežeme tak, aby nám vznikla „kapsa“ na plnenie. Do vnútra navrstvíme špenátovú náplň a jeden kúsok syra. Potom mäso osolíme podľa chuti (môžeme pridať aj ľubovolné korenie).
Každý kúsok lístkového cesta rozdelíme na 2 časti – vznikne nám tak 6 kúskov. Každý si po stranách narežeme na pásiky. Do stredu uložíme 1 kúsok plneného kuracie mäsa a cez mäso začneme prekladať jednotlivé pásiky tak, aby bolo mäso celkom prekryté.
Keď máme zabalené všetky kúsky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 40 minút.
Podávame s prílohou podľa chuti a čerstvou zeleninou.
Výborná krkovička vopred marinovaná
Potrebujeme:
4 kúsky bravčovej krkovičky
Soľ a čierne korenie
Olivový olej
Sušenú bazalku
Postup:
Mäso, umyjeme osušíme a zľahka naklepeme. Osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom zmiešaným s bazalkou. Takto pripravené mäsko uložíme do uzatvárateľnej misky a necháme marinovať v chladničke. Ja to robím tak, že mäsko pripravím ráno a urobím na večeru. Najlepšie a najjemnejšie je však vtedy, ak ho marinujete 3 dni, vtedy je výsledok úplne luxusný. Pripravujeme tak, že jednoducho opražíme na rozpálenej panvici – na každej strane smažíme 5 minút. Výborný je tento recept aj na víkendovú grilovačku.
Mleté rezne s Nivou
Potrebujeme:
500 g mletého bravčového mäsa
80 g syra nivy
100 ml kefíru
1 lyžicu pikantnej horčice
Sladkú papriku
Čierne mleté korenie
Soľ
Na obalenie:
Vajce
Hladkú múku
Strúhanku
Tuk na vyprážanie
Postup:
Mäso zmiešame s ostatnými prísadami a dáme do chladničky odležať aspoň na 2 hodiny. Z hmoty potom formujeme placky – ploché rezne, ktoré obalíme ako klasické rezne v trojobale.
Smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti. Nám najviac chutia so zemiakovou kašou.
Vrstvený mäsový pekáč
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
9 plátkov bravčového mäsa (karé, aj krkovička môže byť)
2 stredne veľké cibule
2 ks papriky – 1 zelenú a 1 kápiu
2 paradajky
1 jemne pikantná klobáska
250 g slaninky – pásiky
Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
Postup:
Mäsko si naklepeme pod igelitom, ochutíme soľou, koreninami a necháme chvíľu marinovať. Zemiaky aj cibuľu nakrájame na kolieska – osolíme.
Do hlbšieho pekáča dáme vrstvu zemiakov, kolieska klobásky, posypeme cibuľkou a uložíme plátky slaninky. Pokračujeme nakrájanou zelenou paprikou, kolieskami rajčín a nakrájanou kápiou.
Teraz uložíme plátky mäska a prikryjeme zvyškom slaninky.
Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov 1 hodinu. Potom alobal zložíme a pečieme ešte 20-25 minút bez alobalu. Môžeme si pochutnávať.
Utopené rezne
Potrebujeme:
Rezne krkovička alebo bravčové karé
1 kocka bujónu (masoxu)
0,5 litra vody
strúhanka
2 vajcia (ja do nich pridávam trošku pálivej papriky)
Hladká múka
Soľ, olej
Maďarská klobáska, slaninka , maslo
Postup:
Rezne naklepeme, osolíme a obalíme ich naopak – najskôr do mäska vklepeme strúhanku, potom obalíme v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v múke a osmažíme ich sprudka na oleji. Hneď ich dáme na pekáčik, zalejeme vývarom z bujónu (voda a bujón, ak máte vývar samozrejme použite ten) a na každý rezeň dáme plátok masla, anglickú slaninku a medzi plátky aj kolieska klobásky.
Pečieme asi 30-40 minút, aby rezne nasiakli vývar. Keď sú rezne mäkké, preložíme ich do čistého pekáča, prikryjeme alobalom a necháme ešte chvíľu dôjsť. Rezne sú šťavnaté, mäkučké a hlavne vynikajúce. Keď rezne vyberiete z vývaru, môžete ich pokojne uložiť aj na predvarené zemiaky, alebo dokonca lečo (skúšala som a je to výborné). Potom dajte jednoducho ešte zapiecť do rúry a o pár minút môžete hodovať. Vývar, ktorý z mäska ostane môžete použiť na zemiaky, alebo ryžu.