Nemusíte z neho robiť len keksíky k čaju: 9 top receptov z lineckého cesta, z toľkých dobrôt si nebudete vedieť vybrať!

Výborné recepty z lineckého cesta – vianočná klasika, ale aj výborné koláče. Odporúčame vyskúšať každý jeden.

Tajomstvo lineckého cesta z Linzu – má už viac, ako 300 rokov!

Traduje sa, že autorom receptu bol miestny cukrár, ktorý bol známy svojou exaktnosťou a presnosťou. Recept vyvinul tak, že ak sa dodrží základná alchýmia – pomer surovín, musí sa vždy každému vydariť. Do receptu zakomponoval jednoduchý pomer 3 : 2 :1, ktorý ak dodržíte, upečiete pravé linecké pečivo presne také, ako slávny cukrár z Linzu. Tento pomer hovorí o zastúpení hladkej múky, masla a cukru.

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

300 g dobre vychladeného masla

150 g práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 žĺtok

Postup:

Základom je cesto rýchlo zmiešať, aby sa maslo príliš nezmäklo. Do cesta pridáme aj trochu nemletého klinčeka, štipku citrónovej kôry (kvôli krajšej aróme) a rýchlo spracujeme. Cesto je dobré zabaliť do fólie a nechať odležať asi 1 hodinu v chladničke. Potom  preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovolné tvary. Koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 160 stupňov 10-15 minút. Dôležité je používať na spájanie pečiva kyselkavé džemy, aby vynikla sladkosť pečiva. Vynikajúca je aj kombinácia s domácim kyselkavým slivkovým lekvárom.

Linecký jablkový koláč

Potrebujeme:

Plech 36×26 cm – aj menší môže byť

400g múka hladká

250 g maslA

1/2 bal. prášku do pečiva

70 g práčkového cukru

2 lyžice mlieka

2 ks vajcia

Plnka:

1 kg postrúhaných jabĺk

1 bal. vanilkový cukor

podľa chuti cukor kryštálový

1 lyžička škorice

Postup:

Ak nemáte vajcia, pridajte namiesto dvoch lyžíc mlieka 2-3 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, vtedy netreba ani vajíčka – finta mojej starkej, keď sliepočky neniesli.

Pripravíme si linecké cesto – na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka (možno mlieko vôbec nebudete potrebovať). Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva diely, snažíme sa, aby boli približne rovnaké.

Jeden diel vyvaľkáme (môžeme si pomôcť papierom na pečenie a vaľkať na ňom) a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech.

Na cesto dáme ochutené nastrúhané jablká.

Jablká prikryjeme druhým plátom cesta, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme, kým koláč nie je na povrchu roužovkastý.

Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Linecký rez s mrkvou a tvarohom

Potrebujeme:

Cesto:

300 g polohrubej múky

300 g hladkej múky

2 lyžičky jedlej sódy alebo prášku do pečiva

200 g cukru múčky

1 lyžičku citrónovej kôry

200-250 g strúhanej mrkvy

2 žĺtky

Štipku soli

250 g masla

Krém:

500 g tvarohu

4-5 lyžíc cukru

1 bal. vanilkového cukru

2 žĺtky

sneh zo 4 bielkov

Na potretie – džem

Postup:

Na cesto zmiešame všetky sypké prísady, nožom rozsekáme maslo (alebo nastrúhame), pridáme žĺtky, mrkvu, spracujeme a necháme odležať zabalené vo fólii v chlade – aspoň pol hodinu.

Tvaroh rozmiešame s cukrom, žĺtkami a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

Cesto rozdelím na 4 diely (2 použijeme na spodnú vrstvu, ďalšie dva hore). Každý plát by mal mať hrúbku asi 4 mm.  Na plech vystalný papierom na pečenie uložíme dva pláty a potrieme džemom.

Potrieme rovnomerne tvarohovou plnkou a na vrch uložíme zvyšné dva pláty cesta.

Pečiem pri teplote 175 stupňov asi 40 minút, alebo kým nie je povrch nie je ružovkastý.

Linecký tvaroháč

Potrebujeme:

500 g polohrubej preosiatej múky

250 g masla

250 g práškového cukru

2 žĺtky

1-2 lyžice kyslej smotany

1 bal. prášku do pečiva

Krém:

1 kg tvarohu

1-2 lyžice smotany

Kôru z 1 citróna

1 bal. vanilkového cukru

2 lyžice krupice

Cukor podľa chuti

Na puding:

1 bal. vanilkového cukru

300 ml mlieka

150 g kr. cukru

Postup:

Najskôr si z mlieka, puding. prášku a cukru uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Kým chladne, zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme jednotné hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a jednu navrstvíme na dno veľkého plechu na pečenie (môžeme si plech vymastiť alebo vystlať papierom na pečenie).

Tvaroh zmiešame so smotanou, cukrom, krupicou, vanilkovým cukrom a kôrou z citrona. Pridáme aj vychladnutý puding a túto náplň navrstvíme na cesto. Drudý plát cesta tiež rozvaľkáme a uložíme na krém. Potrieme vajíčkom, popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme, kým povrch koláčika nie je zlatistý.

Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

Malinový linecký koláč

Potrebujeme:

Cesto:

350 g preosiatej hladkej múky

250 g masla

5 žĺtkov

1 lyžičku prášku do pečiva

3 lyžice cukru

Krém:

5 bielkov

2 bal. vanilkového pudingového prášku

150-200 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

40-50 ml oleja

500 g ovocia – maliny, čučoriedky, jahody

Postup:

Najskôr si vypracujeme maslové cesto – sypké prísady zmiešame s nastrúhaným maslom, žĺtkami a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na dve časti (jednu o niečo väčšiu ako druhú), zabalíme do fólie a odložíme do chladničky odležať aspoň na 45 minút.

Keď je cesto stuhnuté, pripravíme plech (stredne veľký s rozmermi cca 30×20 cm) vymastený maslom a vysypaný hrubou múkou alebo krupicou. Na plech nastrúhame väčšiu polovicu cesta, jemne pozatláčame dlaňou a dáme piecť do vyhriatej rúry na teplotu 180 stupňov asi na 20 minút. Ak sa vám spodné cesto nechce strúhať, jednoducho ho navrstvite na spodok plechu v celku. Cesto necháme po upečení vychladnúť.

Na krém si ušľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh, vmiešame do doň pudingové prášky a postupne aj olej – dôležité je stále miešať. Ak nechcete robiť bielkový krém, pokojne spravte jednoduchý tvarohový, alebo napríklad aj krém z mascarpone. V takom prípade vynechajte olej (do krému z mascarpone pridajte aj trochu smotany na šľahanie, aby sa ľahšie vymiešal).

Na cesto navrstvíme krém, na krém uložíme ovocie a nastrúhame druhú časť cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10 pri pečení zvrchu aj zo spodu a následne ešte 30 minút pečieme len zvrchu.

Strúhaný linecký so šľahačkovou smotanou

Potrebujeme:

350 g polohrubej múky

220 g práškového cukru

250 ml smotany na šľahanie

4 ks vajíčka

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

220 g zmäknutého masla

Voliteľné:

100 ml mlieko

120 g orechy mleté

Náplň:

1 kg jablká

2 bal. vanilkového cukru

2 lyžice kr. cukru

1 lyžička mletej škorice

Postup:

Zmäknuté maslo dôkladne vymiešame s praškovým cukrom. Postupne primiešame vajíčka a keď sú vmiešané, pridáme aj sypké prísady a nakoniec aj smotanu (ak chcete orechové cesto, pridáme aj orechy a mlieko). Cesto by malo byť vláčne, stredne husté. Cesto rozdelíme na dve polovice. jednu navrstvíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 35 cm. Na vrstvu cesta rozložíme jablká nastrúhané, mierne odšťavené a ochutené cukrom a škoricou. Zvyšok cesta nastrúhame na vrch. Pečieme pri 190 °C asi 35 – 40 minút do zlatista. Upečený koláčik poprášime cukrom.

Falošné linecké pečivko

Potrebujeme:

1 vajíčko

250 g hladká múka

150 g masla

100 g práš.cukru

1 tvaroh (250 g hrudkovitý)

štipka soli

lekvár na lepenie

Voliteľné (kakao, ak chcete hnedé cesto)

Postup:

Všetky suroviny spojíme a necháme v chlade aspoň hodinku. Potom si rozdelíme cesto na dve časti a rozvaľkáme, ako keď robíte klasické linecké koláčiky. Povykrajujeme a dáme na plech vystlaný papierom a upečieme ako linecké koláčiky. Po vychladnutí pozliepame a namáčame v čokoláde.

Majkine linecké keksíky

Potrebujeme:

280 g strúhaného masla

420 g polohrubej múky

140 g práškového cukru

4 žĺtky

Špetku citrónovej kôry

Na lepenie a zdobenie:

Ríbezľový džem

Rozpustená čokoláda

Postup:

Všetky suroviny zmiešame a rýchlo vypracujeme jednotné cesto. Cesto necháme odležať na pár hodín do chaldničky, ideálne na celú noc. Potom rozvaľkáme natenko pod fóliou, pretože cesto sa veľmi lepí (nenechávajte ho na izbovej teplote, treba vaľkať hneď ako vyberiete z chladničky). Pracovnú dosku podsypte len máličko, aby boli koláčiky po upečení skutočne krehké a jemné.

Vykrajujeme rôzne tvary a tie následne ukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov 9-10 stupňov. Ešte horúce preložíme na papier na pečieme vychladnúť.Necháme vychladnúť a spájame džemom.

Linecké od cukrára

Potrebujeme:

500 g  hladká múka
250 g masla
250 g práškový cukor
2 žĺtky
1 vajce
1 bal. vanilkový cukor
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička citrónovej kôry

Postup:

Všetky prísady si jednoducho zmiešame na pracovnej dosky, uhnetieme jednotné cesto (maslo sa počas hnetenia teplotou rúk rozpustí a spojí všetky prísady).  Cesto a dáme do druhého dňa do chladničky.
Ba druhý deň na doske rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme. Na plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme vo vyhriatej rúre  (180 ° C asi 10 – 15 minút). Upečené pečivká zlepujeme lekvárom alebo marmeládou. Môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.