plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už nikdy nebudete váhať, čo z kuracích stehienok: 9 top receptov na výborné jedlá z 1 misy, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Ak máte radi kuracie stehienka, toto si určite uložte – rýchle, jednoduché a vždy budú chuť fantasticky.

Kuracie stehienka s oblohou a prílohou na jednom plechu

 

 

Potrebujeme:

Kuracie stehná – 5 ks

Zemiaky – 1 kg – 1,2 kg

Cibuľa – 2 kusy

Cesnak – 1 strúčik

Majonéza – 200 g

Korenie na kurča -1 polievková lyžica

Kari korenie – 1 lyžička

Mleté čierne korenie, soľ

Postup:

 

Kuracie stehná umyjeme a osušíme.

Zemiaky aj cibuľku očistíme a nakrájame.

Majonézu zmiešame s pretlačený cesnakom a ochutíme soľou s koreninami.

Kuracie stehná, osolíme a zmiešame s väčšinou majonézovej zmesi – dobre premiešame, aby sa dostala na každý kúsok.

Do zvyšnej zmesi zamiešame nakrájané zemiaky a cibuľu. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

Do zapekacej misy navrstvíme zeleninu, na zeleninu uložíme kuracie stehienka.

Pečieme 1 hodinu pri teplote 190 stupňov.

Kuracie stehienka na zámocký spôsob

 

 

Potrebujeme:

3 ks kuracích stehien

500 g zemiakov

1 červená paprika

1 mrkva

1 cuketa

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

4 vetvičky rozmarínu

mletá červená paprika

soľ celá rasca

maslo

Plnka:

1 starší rožok

1 dl smotany

vetvička rozmarínu

vetvička tymiánu

zelerová a petržlenová vňať

2 plátky prerastenej slaniny

1 celé surové vajce

soľ, korenie muškátový oriešok

Postup:

Kuracie stehná dobre očistíme a prstami si z vrchnej časti utvoríme priestor pod kožou. Stehná osolíme a necháme odpočinúť.

Vytvoríme si trochu plnky a to tak, že starší rožok nakrájame na veľmi malé kocky.

Vložíme do misy, prelejeme smotanou a pridáme surové vajcia.

Nasekáme tymian, rozmarín, zelerovú a petržlenovú vňať. Pridáme k rožku so smotanou a spracujeme v celistvú hmotu.

Slaninu si nakrájame na veľmi malé kocky a necháme sprudka opiecť na suché panvičke dochrumkava.

Spoločne s vypečeným tukom pridáme k nádivkovému základu. Ľahko osolíme a okoreníme. Struhneme párkrát muškátový oriešok a všetko dokonale premiešame.

Plnku dáme na chvíľku vychladiť do chladničky, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo.

Po vychladení malou lyžičkou natierame pod kožu stehien, ja nedávam hrubú vrstvu, takže ak vám plnka ostane, môžete z nej urobiť guľky a upiecť ich vedľa kuriatka.

Naplnené stehná preložíme do pekáča.

Nakrájame si zeleninu, ochutíme soľou, korením a dáme tiež na pekáč. Strúčiky cesnaku môžeme piecť celé, nešúpané.

Každé stehno potrieme maslom, pokmínujeme a posypeme zľahka mletou červenou paprikou. Uložíme vetvičky rozmarínu

Podlejeme trochou vody a prikryté pečieme 60 minút.

Potom pečieme ešte odkryté asi 20 minút za občasného prelievania výpekom.

Kuracie stehná na kyslej kapuste

 

Potrebujeme:

kuracie stehná

cibuľa

paradajky

500 g kyslej kapusty

 

 

Marináda

2 PL sójovej omáčky

1 PL pretlaku alebo kečupu

2 PL smotany alebo majonézy

soľ, korenie

 

Postup:

Stehná si osolíme, polejeme sójovou omáčkou, okoreníme.

Zmiešame smotanu (majonézu) s paradajkovou omáčkou a stehná poriadne ponatierame.

Nakrájame si cibuľu, orestujeme a pridáme nakrájanú kyslú kapustu a paradajky.

Krátko podusíme a preložíme do pekáča, ale jenského skla. Na to poukladáme stehná v marináde. Pečieme do zlatista.

Kuracie stehienka v cesnakovej marináde

 

Potrebujeme:

10 kusov celej kuracieho stehna

Prísady do omáčky:

4 strúčiky cesnaku

1 čajová lyžička tymianu

1 čajová lyžička chilli papričky

1,5 lyžičky práškovej červenej papriky

1 lyžička čierneho korenia

soľ (podľa požiadavky možno použiť aj viac alebo menej)

2 polievkové lyžice jogurtu

2 polievkové lyžice majonézy

4 polievkové lyžice olivového oleja alebo oleja

Postup:

Kuracie buchty dôkladne umyte a kožu narežte nožom.

Na marinádu zmiešajte pretlačený cesnak s ostatnými prísadami, zamiešajte s kuracími stehienkami a nechajte aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Ideálne by sa stehienka mali nechať marinovať celú noc, aby získali čo najlepšiu chuť.

Preložíme spolu s marinádou na plech a pečieme pri teplote 235 stupňov (s funkciou ventilátor). Pečieme do zlatohneda. Podávame s prílohou podľa chuti.

Vyprážané stehienka v rúre

Potrebujeme:

Stehienka (alebo celé kurča)

3-4 menšie vajcia

cca 5 PL múky hladkej

cca 7-8 PL strúhanky

4 PL oleja

soľ a korenie

Postup:

Ja som použila len dolné stehienka, ale ak použijete celé kurča, tak ho najskôr  umyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležať v chlade minimálne 15 min.

Potom každý kúsok obalíme v múke, rozšľahaných vajciach, strúhanke. Obalené kúsky poukadáme tesne vedľa seba na olejom pokvapkaný plech. Zvyškom oleja pokvapkáme kúsky kurčaťa. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st. 25 min, potom obrátime a pečieme ďalších 25 min.

Ak tento recept vyskúšate, určite kurča už nebudete robiť ináč. Ušetríte tak olej, nemusíte pri panvici stáť a všetky kúsky budú dobre prepečené.

Podávame so zemiakmi upravenými na rôzne spôsoby (kaša, opekané, varené, šalát).

Stehienka pre zaneprázdnených

Potrebujeme:

600 g kuracích stehien dolných
Šampiňóny (15-20 kusov)
Ružičkový kel
2 ks lesných húb
14 kusov nových zemiakov
Soľ, nové korenie, tymián, olej

Postup:

Zemiaky očistíme a umyjeme, narežeme na polovice.

Do misy vymastenej olejom pridáme zemiaky. V samostatnej miske zmiešame umyté a nakrájané huby, ružičkový kel, umyté stehienka a premiešame s olejom, koreninami a soľou.

Navrstvíme na zemiaky, ešte môžeme posypať trochou soli a dáme piecť. Prikryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme 30-40 minút. Potom fóliu zložíme a necháme dopiecť ešte 10 minút.

Kuracie stehienka v horčici

zdroj: smakiuczucie

Potrebujeme:

1 kg kuracích stehien (môžu byť aj krídla)

1 cibuľa

2 lyžice paradajkového pretlaku

1-2 lyžice horčice

2 stredne veľké mrkvy

200 g sladkej smotany (dala som 30%)

2 lyžice nakrájanej pažítky

2 lyžice masla

soľ

korenie

sladká paprika

3 šálky vody v ktorej rozmiešame 1 bujón, alebo 3 šálky vývaru

Postup:

Umyjeme a osušíme stehienka. Posypeme soľou a korením.

Na panvici zahrejeme maslo a opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku, kým nie je zlatistá.
Pridajte mäso a zľahka osmažte zo všetkých strán. Pridajte nakrájanú mrkvua smažíme asi 2 minúty. Nalejte 3 šálky vody, pridajte sladkú papriku a  nechajte variť, až kým nebude mäso jemné. Nakoniec pridajte pretlak zmiešaný s horčicou, bazalku a nechajte ešte povariť, aby sa chute prepojili. Zalejte smotanou, premiešajte a už nevarte. Ak je to potrebné, ochuťte soľou a korením.
Posypeme nasekanou pažítkou.

je to veľmi rýchle a chutné jedlo.

Cmarové stehienka

Potrebujeme:

6 kusov stiehn (používame celé stehná)

1,5 – 2 poháre cmaru

1 – 2 lyžice oleja,

sušený alebo čerstvý cesnak

mleté biele korenie

sladká mletá paprika

pikantná mletá paprika

soľ

Postup: 

Stehienka opláchneme a vysušíme. Cmar zmiešame s cenakom, soľou, koreninami a do tejto marinády naložíme na noc kuracie stehienka – marinádu aj so stehienkami môžeme dať do uzatvárateľného vrecka a dobre pretrepať, aby sa marináda dostala na všetky miesta.

Na druhý deň vyberieme stehienka z chladničky a necháme približne pol hodinku pri izbovej teplote a potom ich len uložíme na plech vymastený trochou oleja. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 45-60 minút, počas pečenia je dobré párkrát preliať stehienka výpekom. Ak je to potrebné, podlejte počas pečenia trochou vody. V prípade, že sa stehienka začínajú zvrchu príliš pripekať, môžeme zakryť alobalom a nechať odkryté aj na posledné minúty.

Odporúčam, pretože to mäso je veľmi jemné a doslova sa roztápa v ústach.

Najlepšie recepty na dnes