Vynikajúce pečivo z kyslej smotany a syra, nebudete si ho vedieť vynachváliť.
15-minútové pagáčiky
Potrebujeme:
250 g Hera
250 g syr tvrdý strúhaný
250 ml smotana kyslá
2 ks vajcia
500 g múka polohrubá
2 ks prášok do pečiva
1 ČL soľ
1 vajce na potretie
Voliteľné semienka
Postup:
Všetky suroviny (okrem semienok) zamiesime na cesto, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky, kladieme na plech s papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami.
Tyčinky z kyslej smotany
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g rastlinného tuku
200 ml kyslej smotany
1 vajce
1 lyžička soli
60 g strúhaneho syra
1 vajce na potretie
Postup:
Z múky, tuku, smotany, vajca a soli si vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme 60 minút odpočívať. Vyvaľkáme ho na 5 mm. Potrieme vajcom a posypeme syrom ( môžeme posypať aj inými prísadami – rascou, sezamom, soľou). Nakrájame na tyčinky, alebo vykrojime rôzne tvary a upečieme. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, pri strednej teplote do zlatista.
Tyčinky sú výborne, chrumkavé a veľmi jednoduché.
Rýchle pagáčiky
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1 tuk na pečenie
1 kelímok kyslej smotany
1 kypriaci prášok do pečiva
1 lyžička soli
1 žĺtok
na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
tuk na vymastenie plechu
Postup:
Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.
Prekladané rožteky z kyslej smotany
Potrebujeme:
- 60 dkg hladkej múky
- 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
- 3 dkg kvasníc
- 1,5 dl vlažného mlieka
- 1 vajíčko
- 120 g kyslej smotany
- 1 lyžička cukor
- 2 lyžice soli alebo podľa chuti
náplň:
- 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
- 10 dkg strúhaného syra (polovica môže byť údená)
Vrch:
- 1 vajce
- strúhaný syr a semienok
Postup:
Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások.
Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, smotanu, vajce, kvások, zvyšné mlieko a mäkkého masla. Vypracujeme jednotné cesto. Nenechávame kysnúť, preložíme na pracnovnú dosku a natiahneme. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme syrom a preložíme. necháme 10 minút stáť, potom opäť roztiahneme a postup opakujeme ešte raz.
Teraz cesto rozdelíme na 2 bochníky, každý rozvaľkáme na tvar plátu (30×40 cm) a narežeme na trojuholníčky. Zrolujeme a uložíme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Necháme postáť piecť asi 30 minút. Potom potrieme vajíčkom, posypeme syrom alebo semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 25 – 30 minút. Na spodok rúry je dobré uložiť malä misku s vodou (ale je to voliteľné).
Pagáčiky pre šťastného manžela
Potrebujeme:
Postup:
Cesnakové slimáky s kyslou smotanou
Potrebujeme:
800 g hladkej múky
50 g čerstvých kvasníc
1 lyžička soli
500 ml mlieka
1 lyžica cukru
150 ml oleja
Na plnku:
2 žĺtky
200 g masla
1 lyžička soli
3 strúčiky cesnaku
Na posypanie a potretie:
1 žĺtok
2 dl kyslej smotany
150 g strúhaného syra
Postup:
Rozmrvíme kvasnice a zalejeme ich 1,5 dl vlažného mlieka. Posypeme ich cukrom jemne premiešame a necháme naskočiť. Potom pridáme preosiatu múkou so soľou..prilejeme aj olej a ostatné vlažné mlieko..všetko dôkladne premiesime a prikryté necháme kysnúť na teplom mieste.
Maslo si vyšľaháme so soľou , žĺtkami a s pretlačeným cesnakom. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 kusy a vyvaľkáme ho do obdĺžnika na hrúbku 3 mm.
Cestá potrieme pripravenou maslovou plnkou a zrolujeme ako roládu..
pripravené roládky si potrieme vajíčkom vyšľahaným v kyslej smotane (v hrubšej vrstve a posypeme nastrúhaným syrom).
Z cesta potom vykrajujeme trojuholníky , ktoré ukladáme na plech vyložený s papierom na pečenie.Robíme rozostupy pretože cesto ešte zvýši svoj objem..takto necháme ešte podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút.
Pagáčiky s údenou voňou
Potrebujeme:
40 g čerstvého droždia
1 lyžičku krupicového cukru
100 ml teplého mlieka
600 g hladkej múky
2 lyžičky soli
250 g masla
1 celé vajce
250 g kyslej smotany
Na potretie:
1 rozšľahané vajce
100 g strúhaného údeného syra
Postup:
Najskôr si z mlieka, 1 lyžičky múky, droždia a cukru si pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme zvyšok múky, nakrájané maslo, smotanu, soľ, vajce a pridáme kvások. Vypracujeme mäkšie, nie príliš husté cesto, ktoré drží tvar. Cesto necháme odpočívať na teplom mieste po dobu minimálne jednej hodiny.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a začneme prekladať (preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu. Necháme 15 minút odpočívať a tento postup zopakujeme ešte 2x.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče. Na vrch môžeme odtlačiť mriežku na rpetláčenie zemiakov. Nakoniec potrieme žĺtkom a kým sa nám zahreje rúra, necháme odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté. Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.
Dokonalé sušienky z kyslej smotany
Potrebujeme:
150 g kyslej smotany
150 gramov hladkej múky
100 g zmäknutého masla
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1 žĺtok
80 – 100 gramov krupicového cukru
Postup:
1. Zmiešajte smotanu so zmäknutým maslom.
2. Múku si preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva.
3. Pridajte múku do krémovej zmesi a premiešajte. Potom si hmotu preložte na pracovnú dosku a vypracujte cesto. Cesto by malo byť mäkké a jemné. Ak sa vám zdá cesto riedke, pridajte 1 PL múky.
4. Vložte cesto do mikroténového vrecka a dajte zachladiť do chladničky na 40 minút.
5. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 0.8 cm, potrite ho žĺtkom zmiešaným s trochou vody a posypte cukrom.
6. Ozdobným vykrajovačom rozrežte na sušienky a poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte vo vyhratej rúre na 190 stupňov asi 10-15 minút.
Sušienky vám pri pečení mierne narastú. Vo vnútri majú konzistenciu trochu ako lístkové cesto. Môžete vyskúšať trochu experimentovať a spraviť ich s rôznou príchuťou.
Prajeme vám dobrú chuť!