plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kto má doma smotanu a kúsok syra, môže si pripraviť najchutnejšie domáce pečivo: 9 top receptov!

Vynikajúce pečivo z kyslej smotany a syra, nebudete si ho vedieť vynachváliť. 

Vynikajúce pečivo z kyslej smotany a syra, nebudete si ho vedieť vynachváliť.

15-minútové pagáčiky

Potrebujeme:

250 g Hera

250 g syr tvrdý strúhaný

250 ml smotana kyslá

2 ks vajcia

500 g múka polohrubá

2 ks prášok do pečiva

1 ČL soľ

1 vajce na potretie

Voliteľné semienka

Postup:

Všetky suroviny (okrem semienok) zamiesime na cesto, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky, kladieme na plech s papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami.

Tyčinky z kyslej smotany

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g rastlinného tuku

200 ml kyslej smotany

1 vajce

1 lyžička soli

60 g strúhaneho syra

1 vajce na potretie

Postup:

Z múky, tuku, smotany, vajca a soli si vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme 60 minút odpočívať. Vyvaľkáme ho na 5 mm. Potrieme vajcom a posypeme syrom ( môžeme posypať aj inými prísadami – rascou, sezamom, soľou). Nakrájame na tyčinky, alebo vykrojime rôzne tvary a upečieme. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, pri strednej teplote do zlatista.

Tyčinky sú výborne, chrumkavé a veľmi jednoduché.

Rýchle pagáčiky

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 tuk na pečenie

1 kelímok kyslej smotany

1 kypriaci prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 žĺtok

na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie

tuk na vymastenie plechu

Postup:

Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Prekladané rožteky z kyslej smotany

Potrebujeme:

  • 60 dkg hladkej múky
  • 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
  • 3 dkg kvasníc
  • 1,5 dl vlažného mlieka
  • 1 vajíčko
  • 120 g kyslej smotany
  • 1 lyžička cukor
  • 2 lyžice soli alebo podľa chuti

náplň:

  • 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
  • 10 dkg strúhaného syra (polovica môže byť údená)

Vrch:

  • 1 vajce
  • strúhaný syr a semienok

Postup:

Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, smotanu, vajce, kvások, zvyšné mlieko a mäkkého masla. Vypracujeme jednotné cesto. Nenechávame kysnúť, preložíme na pracnovnú dosku a natiahneme. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme syrom a preložíme. necháme 10 minút stáť, potom opäť roztiahneme a postup opakujeme ešte raz.

Teraz cesto rozdelíme na 2 bochníky, každý rozvaľkáme na tvar plátu (30×40 cm) a narežeme na trojuholníčky. Zrolujeme a uložíme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Necháme postáť piecť asi 30 minút. Potom potrieme vajíčkom, posypeme syrom alebo semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 25 – 30 minút. Na spodok rúry je dobré uložiť  malä misku s vodou (ale je to voliteľné).

Pagáčiky pre šťastného manžela

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky preosiatej
2 balenia prášku do pečiva
20 dkg bravčovej masti
4 celé vajcia
2 lyžičky soli
trochu mleté ​​korenie (alebo iné korenie)
trochu kyslej smotany
50 dkg oškvarkov

Postup:

Do múky nasypeme prášok do pečiva, soľ, rozdrobíme tuk, pridáme vajcia a uhetieme jednotné cesto – podľa potreby pridáme kyslú smotanu.
Po hnetení cesto natiahneme, posypeme škvarkami, prípadne aj koreninami. Cesto preložíme – zo strán do prostriedku a necháme aspoň pol hodiny na chladnom mieste v chladničke. Potom ho natiahneme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Ak máte čas, cesto môžete rovnako 2-3x preložiť, ale ak nestíhate, už po prvom preložení vykrajujeme.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 stupňov. Doba pečenia: asi pol hodiny. V závislosti od rúry môžete potrebovať aj menej času.

Cesnakové slimáky s kyslou smotanou

Potrebujeme:

800 g hladkej múky

50 g čerstvých kvasníc

1 lyžička soli

500 ml mlieka

1 lyžica cukru

150 ml oleja

Na plnku:

2 žĺtky

200 g masla

1 lyžička soli

3 strúčiky cesnaku

Na posypanie a potretie:

1 žĺtok

2 dl kyslej smotany

150 g strúhaného syra

Postup:

Rozmrvíme kvasnice a zalejeme ich 1,5 dl vlažného mlieka. Posypeme ich cukrom jemne premiešame a necháme naskočiť. Potom pridáme preosiatu múkou so soľou..prilejeme aj olej a ostatné vlažné mlieko..všetko dôkladne premiesime a prikryté necháme kysnúť na teplom mieste.

Maslo si vyšľaháme so soľou , žĺtkami a s pretlačeným cesnakom. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 kusy a vyvaľkáme ho do obdĺžnika na hrúbku 3 mm.

Cestá potrieme pripravenou maslovou plnkou a zrolujeme ako roládu..

pripravené roládky si potrieme vajíčkom vyšľahaným v kyslej smotane (v hrubšej vrstve a posypeme nastrúhaným syrom).

Z cesta potom vykrajujeme trojuholníky , ktoré ukladáme na plech vyložený s papierom na pečenie.Robíme rozostupy pretože cesto ešte zvýši svoj objem..takto necháme ešte podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút.

Pagáčiky s údenou voňou

Potrebujeme:

40 g čerstvého droždia

1 lyžičku krupicového cukru

100 ml teplého mlieka

600 g hladkej múky

2 lyžičky soli

250 g masla

1 celé vajce

250 g kyslej smotany

Na potretie:

1 rozšľahané vajce

100 g strúhaného údeného syra

Postup:

Najskôr si z mlieka, 1 lyžičky múky, droždia a cukru si pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme zvyšok múky, nakrájané maslo, smotanu, soľ, vajce a pridáme kvások. Vypracujeme mäkšie, nie príliš husté cesto, ktoré drží tvar. Cesto necháme odpočívať na teplom mieste po dobu minimálne jednej hodiny.

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a začneme prekladať (preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu. Necháme 15 minút odpočívať a tento postup zopakujeme ešte 2x.

Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče. Na vrch môžeme odtlačiť mriežku na rpetláčenie zemiakov. Nakoniec potrieme žĺtkom a kým sa nám zahreje rúra, necháme odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté. Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Dokonalé sušienky z kyslej smotany

Potrebujeme:

150 g kyslej smotany

150 gramov hladkej múky

100 g zmäknutého masla

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1 žĺtok

80 – 100 gramov krupicového cukru

Postup:

1. Zmiešajte smotanu so zmäknutým maslom.

2. Múku si preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva.

3. Pridajte múku do krémovej zmesi a premiešajte. Potom si hmotu preložte na pracovnú dosku a vypracujte cesto. Cesto by malo byť mäkké a jemné. Ak sa vám zdá cesto riedke, pridajte 1 PL múky.

4. Vložte cesto do mikroténového vrecka a dajte zachladiť do chladničky na 40 minút.

5. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 0.8 cm, potrite ho žĺtkom zmiešaným s trochou vody a posypte cukrom.

6. Ozdobným vykrajovačom rozrežte na sušienky a poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte vo vyhratej rúre na 190 stupňov asi 10-15 minút.

Sušienky vám pri pečení mierne narastú. Vo vnútri majú konzistenciu trochu ako lístkové cesto. Môžete vyskúšať trochu experimentovať a spraviť ich s rôznou príchuťou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes