Čo spraví obyčajná kyslá smotana s kuracím mäsom je jedným slovom fantázia: 9 top receptov na vylepšené rezne, ktoré musíte skúsiť!

Vynikajúce recepty na nedeľné rezne s kyslou smotanou. 

Vynikajúce recepty na nedeľné rezne s kyslou smotanou.

Kuracie kúsky v smotanovo-cesnakovom cestíčku

Potrebujeme:

2 stredne veľké kuracie prsia

Soľ

2 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

...

Na cestíčko:

2 veľké vajcia

1 lyžičku soli

3 strúčiky cesnaku

4 lyžice kyslej smotany

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Osušíme papierovým servítkom a potom obalíme v múke.

Všetky prísady na cestíčko vymiešame tak, aby nám vznikla hladká plocha bez hrudiek. Obalíme všetky kuracie kúsky a opražíme v rozálenom oleji dozlatista.

Prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Kuracie rezne s náplňou z kyslej smtoany

Potrebujeme pre cca. 3-4 osoby:

2 kusy kuracích rezňov prsných
10 dkg kyslej smotany alebo smotanového syra
10 dkg natrúhaného syra
Zelená cibuľka
Ďalej:
soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti + zmes korenín podľa chuti na posypanie rolky

Postup:

zdroj: gabicsek

Kuracie prsia umyjeme studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a narežeme na dva kúsky. Všetky 4 kusy, ktoré nám takto vzniknú sú rozrezané priečne, ale nie úplne, len tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu na naplnenie. Môžeme ešte zľahka naklepať pod fóliou – ochutíme soľou a korením. Potrieme syrom, alebo smotanou, posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou, strúhaným syrom a zatočíme. Ja som ešte zvrchu posypala každú rolku zmesou korenín (ja som dala grilovacie korenie, červená paprika a štipka chilli) a až potom zabalila do alobalu ako salonku.

na pekáč nalejeme trochu vody a vložíme rolky. Pečieme v prehriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minú.

Podávame s prílohou podľa chuti.

Kuracia minútka

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

150 g tvrdého syra

1 vajce

1 – 2 PL múky

Kyslá smotana – cca 2 lyžice

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

1 PL kukuričného škrobu

rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Syr si nastrúhame na jemnom strúhadle a kuracie prsia nakrájame na čo najmenšie kúsočky. Zmiešame obe ingrediencie, pridáme vyšľahané vajce, múku, škrob, smotanu, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať bylinky podľa chuti, prípadne huby, či na jemno nakrájanú slaninku. Recept si môžete meniť podľa vašej fantázie.

Mokrými rukami tvarujeme malé placky a vysmážame na rozhorúčenom oleji asi 4 minúty z každej strany. Môžete ich podávať napríklad so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, či šalátom. Prajeme vám dobrú chuť!

Zapekané rezne so syrom a kyslou smtoanou

Potrebujeme:

8 kusov rezňov (bravčové alebo kuracie)

Marináda:

3 vajcia

Čierne korenie

1 lyžica horčice

3 pretlačené strúčiky cesnaku

Kyslá smotana

Syr údený

Bylinky podľa chuti

Postup:

Jemne naklepem osem bravčových rezňov. Vložím ich do marinády, ktorú vymiešam z troch vajíčok, mletého čierneho korenia, lyžice horčice a cesnaku. Môžeme nechať marinovať pár hodín, alebo piecť hneď. Rezne poukladám na plech, prelejeme všetkou marinádou a na vrch navrstvíme kyslú smotanu zmiešanú s ľubovolnými bylinkami a nastrúhaným syrom. Plech zakryjem alobalom a vložím do rúry vyhriatej na 210 stupňov. Po 20 minútach (v prípade bravčového 30 minút) dám preč alobal a rezne necháme zapiecť ešte asi 10 minút dozlatista.

Pohodlné rezne s kyslou smotanou

Potrebujeme:

500 g kuracích rezňov

700 – 800 g zemiakov nakrájaných na kolieska

2 vajcia

200 ml kyslá smotana

Ďalej: Olej alebo maslo, soľ a koreniny podľa chuti

Postup:

Zemiaky ochutíme soľou a koreninami a navrstvíme do zapekacej misy (ja som si misu vymastila maslom). Na zemiaky uložíme natenko nakrájané kuracie plátky (ochutené soľou a korením) a  pečieme prikryté asi 30 minút v predhriatej rúre pri teplote 200 ° C. Potom vyberieme z rúry. Vajcia rozmiešame so smotanu, ochutíme a vylejeme na mäso so zemiakmi. Bez pokrývky necháme zapiecť  ďalších 15 minút pri teplote 180 ° C. Jedlo je pripravené na servírovanie. S niektorou polievkou a šalátom je to skvelý nápad na obed.

Rezne marinované v kyslej smotane

Potrebujeme:

8-10 plátkov bravčových rezňov

Strúhanku

Olej

Na marinádu:

1 téglik kyslej smotany

1 vajce

2 lyžice solamylu

1 lyžicu vegety

1-2 strúčiky cesnaku pretlačeného

Mleté korenie

Postup:

Všetky prísady na marinádu si zmiešame. Rezne naklepeme a vložíme do pripravenej marinády na 10-12 hodín. Na druhý deň vyberieme z chladničky aspoň 15 minút pred obaľovaním v strúhanke. Teraz len obalíme v strúhanke – pokojne aj 2x a vyprážame na oleji ako zvyčajne.

Najlepšia marinád na kuracie rezne

Potrebujeme:

Kuracie rezne 4 ks

Med 40 g

Horčica 30 g

Cesnak 3-4 zuby

Kyslá smotana 50 g (môže byť aj majonéza)

Soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Slnečnicový olej 30 ml

Postup:

Ak chcete pripraviť marinádu, stačí zmiešať horčicu, slnečnicový olej, cesnak, tekutý med a kyslú smotanu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte.

kuracie kotlety

Opláchnite kuracie kúsky, osušte ho papierovou utierkou a nakrájajte na tenké pásiky.

kuracie kotlety

Mäso zmiešajte s marinádou a nechajte 1-2 hodiny marinovať, ideálne necháme marinovať celú noc.

kuracie kotlety

Nakladané mäso vložte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, zalejte zvyšnou marinádou a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov na 40 minút.

kuracie kotletykuracie kotlety

Šťavnaté kuracie kúsky sú pripravené,  Odporúčame vám ich podávať spolu s obľúbenou omáčkou a zeleninovým šalátom . Takáto zdravá a chutná pochúťka osloví úplne každého. Ak nechcete piecť, mäsko môžete pokojne aj opekať na panvici, alebo grilovať.

Šťavnaté rezne na francúzsky spôsob

Potrebujeme:

4 ks vykostených kuracích stehien bez kože

3 ks vajec

4 lyžice kyslej smotany

4 lyžice hladkej múky

3 strúčiky cesnaku

Soľ a čierne korenie

Zväzok čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

Kuracie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na drobné kúsky. Tie dôkladne osolíme a okoreníme. K mäsu pridáme smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú vňať a múku. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s olejom jednotlivé rezne. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Z hotových rezňov vytlačíme pomocou servítky prebytočný olej.

Rezne v kyslej smotane

Potrebujeme:

6-8 ks bravčových rezňov

Marináda:

1 téglik kyslej smotany

1 vajce

2 lyžice Solamylu

1 lyžicu Vegety

cesnak (podľa chuti) mleté čierne korenie (podľa chuti)

Na obalenie:

Strúhanka

Postup:

V kyslej smotane rozšľaháme vajcia Solamyl, vegetu, cesnak a mleté korenie.

Bravčové rezne naklepeme a naložíme do pripravenej marinády a necháme odležať 12 hodín.

Obaľujeme v strúhanke a vyprážame po oboch stranách na rozpálenom oleja.