9 šalátov bez majonézy, kyslej smotany a syra: Môžete ich jesť aj o polnoci a stále chudnete!

Fantasticky chutné šaláty, s ktorými ide chudnutie ako po masle.

Fantasticky chutné šaláty, s ktorými ide chudnutie ako po masle.

Cviklový šalát na chudnutie

 

 

Potrebujeme:

1 bielu kapustu

1 červenú repu

1 mrkvu

...

3 polievkové lyžice citrónovej šťavy

3 polievkové lyžice ľanového oleja

Postup:

Tento šalát je pripravený extrémne rýchlo, pretože zeleninu nemusíme tepelne upravovať.

Repu, kapustu a mrkvu nastrúhame na tenko a polejeme citrónovou šťavou a ľanovým olejom.

Môžeme pridať soľ a čierne korenie.

Výborný šalát s tuniakom

 

 

Potrebujeme:

170 g tuniaka vo vlastnej šťave

3-4 väčšie listy hlávkového šalátu

2 paradajky

240 g kukurice

100 g čiernych olív bez kôstky

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Listy šalátu umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

Z tuniaka odstránime prebytočnú tekutinu a vložíme do šalátovej misy.

Paradajky nakrájame na kocky a pridáme k tuniakovi,

Pridáme aj natrhaný šalát a nakoniec aj kukuricu a olivy nakrájané na prúžky.

Ak sme použili tuniaka vo vlastnej šťave, môžeme pridať niekoľko kvapiek olivového oleja a podľa chuti soľ a korenie.

Jemne premiešame a môžeme ihneď podávať.

Vynikajúco chutí s čerstvým celozrnným pečivom.

Kurací šalát

 

 

Potrebujeme:

1 kurací rezeň (prsný)

3-4 paradajky

1-2 uhorky

3 stonky zelenej cibule

3-4 vetvičky petržlenu

50 g šalátu

2 lyžice olivového oleja

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Nakrájajte cibuľku a nakrájajte zeleninu.

Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, opečte na troške oleja do zlatista.

Vložte  šalát na tanier, potom zeleninu.

Nechajte kurča úplne vychladnúť a rozložte na zeleninu.

Posypeme zelenou cibuľkou a pokvapkajte olivovým olejom.

Super šalát z čísnkej kapusty – ľahký a pritom zasýti

Vyskúšajte napríklad namiesto ťažkej večere, alebo obedu.

 

Ľahký šalát z čínskej kapusty

 

Potrebujeme:

1 menšiu čínsku kapustu

250 g cherry paradajok

50-60 g syra s nižším obsahom tuku

1 ks kuracích pŕs

1 krajec chleba (ideálne celozrnného)

Na zálievku:

3 lyžice gréckeho jogurtu

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno

1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Šťavu z citróna

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.

Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.

Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky.

Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

 

 

Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou.

Nakoniec posypeme krutónmi.

Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev

 

4 kilá dole, ani som nevedela ako: Tukožrútsky šalát prečistí črevá, naštartuje metabolizmus a s postavou dokáže zázraky!

 

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie.

Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.

Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a keďže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.

Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.

Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:

V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.

Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.

Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Šalát z mladej kapusty – na chudnutie a pre zdravie

 

 

Potrebujeme:

1 menšia biela kapusta – mladá

2 červené papriky

1 zelená paprika

pol zeleru

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

olivový olej – kvalitný

ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.

Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.

Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.

Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Mrkvový šalát s kapustou – ideálna príloha k mäsu

 

 

Potrebujeme:

1 až 2 stredne veľké mrkvy

1/4 hlávky kapusty

1 polievková lyžica oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

zelená cibuľka podľa chuti

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja.

Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.

Šalát „Jar“

 

Potrebujeme:

1 jablko

Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice

0,5 hlávky kapusty

citrónová šťava podľa chuti

soľ podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

Postup:

Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte  a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.

Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.

Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.

Mrkvovo-jablkový šalát

Potrebujeme:

1 až 2 mrkvy

1 až 2 jablká

2 polievkové lyžice medu

1 lyžica bieleho octu

Postup:

Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.