9 rýchlych a lacných pomazánok pred výplatou: Pár centov a nakŕmite celú rodinu, delikatesy našich babičiek!

Tieto nátierky si pamätám z čias môjho detstva. Výborné, rýchle a vždy, keď čakáme návštevy, urobím jej aspoň jednu misu. Určite lepšia ako nátierky z obchodu!

Zemiaková nátierka podľa našej babky

Potrebujeme:

3 väčšie zemiaky uvarené

1 lyžicu majonézy

1 lyžicu tatarskej omáčky

1 lyžicu plnotučnej hořčice

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 kyslé uhorky

3 vajcia uvarené natvrdo

Soľ, čierne mleté korenie

Voliteľné: jarná cibuľka

Postup:

Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.

Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.

Dobrá pomazánka

Potrebujeme:

2 vajcia

100 g jemnej alebo šunkovej salámy

1 menšia cibuľa

2 tavené syry alebo 4-5 trojuholníčkov taveného syra

1-2 lyžice Majolky

1 lyžička horčice

Postup:

Na malé kocky nakrájame šunkovú salámu, cibuľu a vajcia uvarené na tvrdo. Pridáme syr, majolku, horčicu a zamiešame. Dávame na chlebíčky, alebo k domácim krekrom.

Mrkvová nátierka

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

100 g masla

50 g strúhaného syra Eidam

1 lyžicu kyslej smotany a

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s maslom, syrom,  smotanou a ochutíme citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.

Fantastická vajíčková nátierka

Vynikajúca domáca nátierka

Potrebujeme:

8 vajec uvarených natvrdo

3 lyžíc kyslej smotany

3 lyžice majonézy (ideálne domácej)

1 lyžicu horčice

1 lyžicu masla

1 ks červenej cibule

1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).

Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.

Cuketová nátierka

Kto raz skúsi, ten na nej bude fičať celú sezónu: Vynikajúca pomazánka z cukety, ktorá zmizne aj bez pečiva!

Potrebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

soľ,

syr v črievku, alebo iný syr

Postup:

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný  tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Mäsová pomazánka na celý rok – lacná a rýchla

Pomazánka na tousty - lacná a rýchla

zdroj: Hana K. (margarretka)

Potrebujeme:

1 kg pomletého bravčového mäsa

1 kg rajčín

1 kg papriky

3-4 ks cibule

1 Nakladač

feferónky podľa chuti

Postup:

Zeleninu pomeliem na mäsovom mlynku. Dáme variť. Po 10 minútach pridám mleté mäso, nakladač (preosiaty na sitku). Pozor, nakladač je veľmi slaný, stačí aj 3/4 sáčiku, treba pomaly sypať a ochutnávať. Spolu všetko varíme 1 hodinu. Dáme do pohárov na zaváranie a sterilizujem na 100 stupňoch 15 minút.

Feferónku si môže dať každý ako má rád.

Zelerová pomazánka

francusko-predjelo-od-celera-by-cvijetic8-f74b51475e1d5cb4d2f2da1efa4c1683_view_l

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g koreňa zeleru

1 vajce uvarená natvrdo

45 g pomazánkového masla

Soľ, korenie a citrónovú šťavu

Postup:

Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.

Slonie žrádlo: za pár drobných nakŕmite celú armádu

Potrebujeme:

300 g šunky nakrájanej nadrobno

200 g tvrdého syra

4 vajcia uvarené natvrdo a nastrúhané, prípadne nakrájané nadrobno

1 nakrájanú cibuľu (môže byť pokojne aj väčší kus)

2 ks nakladaných uhoriek nakrájaných nadrobno

3 lyžice rastlinného oleja

3 lyžice horčice

1 lyžicu worcesterskej omáčky

1 lyžicu sójovej omáčky

Majonézu, smotanu alebo jogurt podľa chuti

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Uhorky, cibuľu a vajcia jednoducho zmiešame v miske a pridáme aj šunku a strúhaný alebo nakrájaný tvrdý syr.

Olej, horčicu sójovú aj worcesterskú omáčku preložíme na plameň, osolíme a okoreníme a varíme približne 2 minúty.

Nálev necháme vychladnúť a následne nalejeme na zeleninovo-šunkovú zmes. Pridáme majonézu podľa chuti, premiešame a môžeme podávať. Prípadne môžeme vložiť do chladničky odležať, vtedy táto pochúťka chutí ešte lepšie.

Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady ako rajčiny, papriku, mrkvu a iné. Ja som do svoju šalátu pridala sterilizovanú kukuricu. Fantázii sa medze nekladú.

Podávame s hriankou alebo čerstvým pečivom, posypané zelenými bylinkami.

Najlepšia vajíčková nátierka

Najlepšia vajíčková pomazánka

Potrebujeme:

5 vajec

200 g kyslej smotany

1 a 1/2 lyžice horčice

1 lyžičku soli

Korenie podľa chuti

1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.

Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.

Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.