Tieto nátierky si pamätám z čias môjho detstva. Výborné, rýchle a vždy, keď čakáme návštevy, urobím jej aspoň jednu misu. Určite lepšia ako nátierky z obchodu!
Zemiaková nátierka podľa našej babky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatarskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej hořčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.
Dobrá pomazánka
Potrebujeme:
2 vajcia
100 g jemnej alebo šunkovej salámy
1 menšia cibuľa
2 tavené syry alebo 4-5 trojuholníčkov taveného syra
1-2 lyžice Majolky
1 lyžička horčice
Postup:
Na malé kocky nakrájame šunkovú salámu, cibuľu a vajcia uvarené na tvrdo. Pridáme syr, majolku, horčicu a zamiešame. Dávame na chlebíčky, alebo k domácim krekrom.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
100 g masla
50 g strúhaného syra Eidam
1 lyžicu kyslej smotany a
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s maslom, syrom, smotanou a ochutíme citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku, alebo iný syr
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Mäsová pomazánka na celý rok – lacná a rýchla
zdroj: Hana K. (margarretka)
Potrebujeme:
1 kg pomletého bravčového mäsa
1 kg rajčín
1 kg papriky
3-4 ks cibule
1 Nakladač
feferónky podľa chuti
Postup:
Zeleninu pomeliem na mäsovom mlynku. Dáme variť. Po 10 minútach pridám mleté mäso, nakladač (preosiaty na sitku). Pozor, nakladač je veľmi slaný, stačí aj 3/4 sáčiku, treba pomaly sypať a ochutnávať. Spolu všetko varíme 1 hodinu. Dáme do pohárov na zaváranie a sterilizujem na 100 stupňoch 15 minút.
Feferónku si môže dať každý ako má rád.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Slonie žrádlo: za pár drobných nakŕmite celú armádu
Potrebujeme:
300 g šunky nakrájanej nadrobno
200 g tvrdého syra
4 vajcia uvarené natvrdo a nastrúhané, prípadne nakrájané nadrobno
1 nakrájanú cibuľu (môže byť pokojne aj väčší kus)
2 ks nakladaných uhoriek nakrájaných nadrobno
3 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice horčice
1 lyžicu worcesterskej omáčky
1 lyžicu sójovej omáčky
Majonézu, smotanu alebo jogurt podľa chuti
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Uhorky, cibuľu a vajcia jednoducho zmiešame v miske a pridáme aj šunku a strúhaný alebo nakrájaný tvrdý syr.
Olej, horčicu sójovú aj worcesterskú omáčku preložíme na plameň, osolíme a okoreníme a varíme približne 2 minúty.
Nálev necháme vychladnúť a následne nalejeme na zeleninovo-šunkovú zmes. Pridáme majonézu podľa chuti, premiešame a môžeme podávať. Prípadne môžeme vložiť do chladničky odležať, vtedy táto pochúťka chutí ešte lepšie.
Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady ako rajčiny, papriku, mrkvu a iné. Ja som do svoju šalátu pridala sterilizovanú kukuricu. Fantázii sa medze nekladú.
Podávame s hriankou alebo čerstvým pečivom, posypané zelenými bylinkami.
Najlepšia vajíčková nátierka
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kyslej smotany
1 a 1/2 lyžice horčice
1 lyžičku soli
Korenie podľa chuti
1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.
Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.
Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.