9 receptov na najlepšiu domácu bábovku!

Všetko na jednom mieste. Pripravte pre svoju rodinu tú najlepšiu domácu bábovku, ktorej nikto neodolá. Vyskúšajte napríklad šľahačkovú, kefírovú alebo neodolateľnú švédsku bábovku.

Všetko na jednom mieste. Pripravte pre svoju rodinu tú najlepšiu domácu bábovku, ktorej nikto neodolá. Vyskúšajte napríklad šľahačkovú, kefírovú alebo neodolateľnú švédsku bábovku.

Šľahačková bábovka

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

4 vajcia

3 šálky polohrubej múky (1 šálka=250 ml)

2 šálky práškového cukru

...

1 bal. prášku do pečiva

1 šálku oleja

2 lyžice kakaa

Postup:

Do misky nasypeme múku, cukor a pridáme vajcia. Potom prilejeme šľahačku, olej a vymiešame jednotné cesto.

Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej polovice nasypeme kakao a premiešame.

Formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou. Navrstvíme najskôr svetlé a potom tmavé cesto – špáradlom môžeme urobiť zaujímavý vzor. :-)

Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým bábovka nie je na povrchu zlatistá (asi 1 hodinu a 15 minút – je to však indivduálne).

Bábovku ešte horúcu vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Fantastická jogurtová bábovka

Potrebujeme:

150 g masla

250 g kryštálového cukru

250 g polohrubej múky

250 g bieleho jogurtu

4 vajcia

Štipku soli

Náplň:

500 g bieleho jogurtu – nie príliš hustý

4 žĺtky

40 g kukuričného škrobu

100 g práškového cukru

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh. Rúru nastavíme na 180 stupňov.

Formu na bábavku s priemerom 22 cm vymastíme olejom.

Maslo ušľaháme s cukrom a do zmesi postupne pridáme jogurt a žĺtky. Potom do hmoty postupne vmiešame múku.

Nakoniec do hmoty postupne po lyžiciach vmiešame sneh. Cesto navrstvíme do formy a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút.

Jogurt zmiešame so žĺtkami, cukrom a škrobom. Zmes preložíme do vodného kúpeľa a preložíme na plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Krém necháme vychladnúť a podávame s bábovkou.

Nepečená tvarohovo-smotanová bábovka

Potrebujeme:

½ šálky mlieka

15 g želatíny v prášku

1 bal. vanilkového cukru

250 g tvarohu

½ šálky kyslej smotany

½ šálky práškového cukru

2 prstence zaváraného ananásu (príp. iného ovocia)

Postup:

Želatínu nasypeme do studeného mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na plameň a zahrievame, kým sa želatína nerozpustí (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

V miske zmiešame tvaroh s oboma cukrami a smotanou. Pridáme vychladnutnú želatínu a vyšľaháme na hladkú hmotu. Nakoniec pridáme kúsky ananásu a premiešame.

Pripravíme si formu na bábovku a krém do nej navrstvíme. Môžeme navrstviť aj do menších formičiek na muffiny.

Vložíme do chladničky, necháme stuhnúť 3-4 hodiny a následne vyklopíme z formy.

Dezert podávame nakrájaný na kúsky, ako klasickú bábovku.

Nadýchaná bábovka z kefíru

Potrebujeme:

1 šálka = 220 ml

2 vajcia

1 šálku kefíru

2 šálky hladkej múky

1 šálku kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžicu masla

10 g prášku do pečiva

100 g hrozienok

Postup:

V miske zmiešame vajcia s cukrom a kefírom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a hrozienka.

Formu na pečenie vymastíme maslom a nalejeme na do nej cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Švédska bábovka

Švédska šľahačková bábovka: Je neskutočne lahodná a nepotrebujete ani formu na bábovku!

Potrebujeme:

30 g čerstvého droždia

1 a ¼ šálky vlažného mlieka

1 vajce

½ šálky kryštálového cukru

Štipku soli

½ lyžičky škorice

50 g masla

4-5 šálok hladkej múky

(1 šálka= 250 ml)

Náplň:

400-500 ml smotany na šľahanie

2 lyžice práškového cukru

1 bal. želatínového stužovača za studena

100 ml vody

150 ml mlieka

1-2 lyžice polohrubej múky

1 lyžicu kryštálového cukru

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Droždie zmiešame s teplým mliekom a časťou cukru. Počkám kým vyjde kvások. Potom ho zmiešame s vajíčkom, zvyšným cukrom, soľou, škoricu, zmäknutým maslom a vypracujeme jednotné cesto. Miesime niekoľko minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm. Boky vymastíme tukom a dno vystelieme papierom na pečenie (presahujúce časti papiera odstránime).

Vykysnuté cesto prehnetieme a vyformujeme do tvaru bochníka. Ten premiestnime na dno tortovej formy, narežme na 8 častí a zatvorime do formy.

Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov, kým povrch nie je zlatistohnedý ( cca 30 minút).

Upečené cesto necháme vychladnúť vo forme. Potom vyberieme a nakrojíme podľa naznačených zárezov a vrchné časti odrežeme.

Do spodnej časti cesta vytvoríme 8 otvorov na plnenie krému. Ten pripravíme jednoducho z mlieka, múky a cukru – uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť a naplníme do otvorov.

Želatínu rozpustíme v 100 ml vody (podľa návodu) a vmiešame do šľahačky, ktorú sme si ušľahali zo smotany a cukru.

Krém navrstvíme na cesto a prikryjeme vrchnou časťou cesta. Fotopostup na prípravu švédskej bábovky nájdete TU.

Bábovka zo salka

Potrebujeme:

400 g Salka (kondenzovaného mlieka)

1 pohár (250 ml) hladkej múky

4 vajcia

2/3 lyžičky jedlej sódy

50 g roztopeného masla

1 lyžicu pomarančovej kôry

Práškový cukor na ozdobu

Postup:

Z vajec ušľaháme vzdušnú penu, do ktorej postupne pridávame, Salko, zmäknuté maslo, múku a pomarančovú kôru (postupujeme opatrne, aby si hmota zachovala nadýchanú konzistenciu).

Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-45 minút.

Po upečení môžeme poprášiť cukrom.

Banánovo-smotanová bábovka

Potrebujeme:

½ šálky hnedého cukru

¼ šálky kryštálového cukru

¼ šálky rastliného oleja

¼ šálky bieleho jogurtu

1 vajíčko

1 lyžičku vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

1 šálku roztlačených zrelých banánov

1 šálku hladkej múky

1 lyžičku kypriaceho prášku

1 lyžičku mletej škorice

Štipku soli

Náplň:

1 šálku smotanového syra (môžeme nahradiť jemným tvarohom)

2 lyžice hladkej múky

Kôru z pomaranča (1/2 lyžičky)

1 vajce

Postup:

V miske oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupne primiešame škoricu, múku, prášok do pečiva a soľ. Nakoniec do cesta vmiešame roztlačené banány a dôkladne premiešame.

V inej nádobe si pripravíme náplň a to tak, že jednoducho zmiešame všetky ingrediencie a vymiešame hladkú homogénnu hmotu.

Formu na bábovku vymastíme trochou masla alebo oleja a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na cesto navrstvíme smotanovú náplň – tak aby sa nedotýkala okrajov formy a zalejeme zvyšným cestom. Chvíľu počkáme, kým cesto vo forme sadne.

Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 35-40 minút. Upečenú bábovku necháme ešte 10-15 minút vo forme vychladnúť, potom vyklopíme, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Jemná tvarohová bábovka

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

3 vajcia

1 šálku kryštálového cukru

1 šálku krupice

100 g kyslej smotany

1 lyžička prášku do pečiva

2 lyžičky vanilkového cukru

100 – 150 g sušených hrozienok

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Formu na bábovku s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vysypeme krupicou.

Tvaroh vyšľaháme so žĺtkami, smotanou a oboma druhmi cukru. Nakoniec do hmoty vmiešame krupicu s práškom do pečiva.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame hrozienka.

Hotové cesto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 45-55 minút.

Necháme chvíľu vychladiť, vyklopíme z formy a môžeme podávať.

Varená bábovka

Potrebujeme:

250 g masla

350 g polohrubej múky

100 g kukuričného škrobu

200 g kryštálového cukru

6 vajce

Strúhanú citrónovú kôru

2 lyžičky prášku do pečiva

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. Maslo ušľaháme c cukrom do peny a postupne do hmoty pridávame žĺtky – jedno po druhom. Potom postupne pridáme aj múku, škrob, prášok do pečiva a citrónovú kôru.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a po lyžiciach ho opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme do nej cesto.

Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť.

Formu s cestom vložíme do vriacej vody tak, aby voda siahala do 2/3 formy. Prikryjeme pokrievkou a keď sa voda opäť začne variť, znížime teplotu. Varíme 75 minút.

Bábovka je hotová. Stačí ju vybrať z hrnca a vyklopiť z formy. Fotopostup na prípravu varenej bábovky nájdete TU.

Výborná slaná bábovka

Vynikajúce predjedlo, slané pohostenie alebo ľahká večera pre celú rodinu. Vyskúšajte nadýchané jogurtové cesto so syrom a šunkou, pečenú vo forme na bábovku.

Potrebujeme:

(1 šálka =200 ml)

1,5 šálky hladkej múky

150 g nadrobno nakrájaného syra

150 g nadrobno nakrájanej šunky

150 g nadrobno nakrájaných uhoriek

1 šálka oleja

1 šálku jogurtu

1 bal. prášku do pečiva

4 vajcia

Soľ a korenie podľa chuti

100 g strúhaného syra

Postup:

Vajcia ušľaháme s jogurtom a olejom. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a vymiešame jednotné cesto. Do cesta pridáme syr, šunku a uhorky.

Zmes navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.

Potom bábovku vyklopíme z formy, posypeme syrom a vložíme ešte na 10-15 minút zapiecť do rúry pri tej istej teplote.

Podávame teplé alebo studené.