Každú zvládnete do 10 minút: 9 receptov na zdravé nátierky, ktoré chutia výborne a nepriberiete z nich!

Zdravé, úžasne chutné a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte naše najlepšie recepty na domáce pomazánky, ktoré vás zasýtia a nabijú energiou.

Zdravé, úžasne chutné a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte naše najlepšie recepty na domáce pomazánky, ktoré vás zasýtia a nabijú energiou.

Mrkvová nátierka

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

125 g cottage syru

50 g strúhanej mozzarelly

1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pár kvapiek olivového oleja

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.

Šunková nátierka s jogurtom

5-minútová šunková nátierka

Potrebujeme:

270 g šunky

15 g jarnej cibuľky – zelenú časť

15 g zeleru

35 g nakladaných uhoriek

50 ml nálevu z nakladaných uhoriek

95 g bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Postup:

Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).

Zdravá tuniaková nátierka

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji

1 lyžičku horčice

Jarnú cibuľku

Citrónovú šťavu

Soľ a čierne korenie

Postup:

Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.

Pomazánka z tvarohu a červenej repy

thumb

Potrebujeme:

2 červené repy

Čerstvý tymián

200 g jemného tvarohu

1 lyžicu kyslej smotany

Zväzok zelenej cibuľky

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti

Postup:

Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.

Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Zelerová pomazánka

francusko-predjelo-od-celera-by-cvijetic8-f74b51475e1d5cb4d2f2da1efa4c1683_view_l

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g koreňa zeleru

1 vajce uvarená natvrdo

45 g pomazánkového masla

Soľ, korenie a citrónovú šťavu

Postup:

Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.

Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom

21198-kolac-sa-makom-i-visnjama-1-496x350

Potrebujeme:

200 g Lučiny

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Špenátovo-bryndzová pomazánka

cashew-spinach-spread

Potrebujeme:

250 g čerstvých špenátových listov

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Avokádová pomazánka

avocado

Potrebujeme:

1 avokádo prekrojené na polovicu

6 vajec uvarených natvrdo

1 lyžicu vínneho octu

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

½ šálky najemno nakrájanej cibule

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

Postup:

Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.

Falošná paštéta

Falošná paštéta hotová za pár minút!

Potrebujeme

  • 330 g hlivy ustricovej
  • 90 g cibue
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička zázvoru
  • 10 g petržlenu
  • olivový olej
  • 100 g vlašských orechov
  • šťava z 1/2 citróna

 

Postup

  1. Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.
  2. Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.
  3. Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.
  4. Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.
  5. Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.
  6. Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.
  7. Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.