9 receptov na vynikajúce jarné polievky, na ktorých si pochutná celá rodina!

Svieže, plné farieb a úžasne chutné. Prinášame vám 9 najobľúbenejších receptov na jarné polievky, ktoré zasýtia, potešia a navyše, pripravíte ich skutočne rýchlo. Oplatí sa vyskúšať každú.

Svieže, plné farieb a úžasne chutné. Prinášame vám 12 najobľúbenejších receptov na jarné polievky, ktoré zasýtia, potešia a navyše, pripravíte ich skutočne rýchlo. Oplatí sa vyskúšať každú.

Mliečna „kuracia“ polievka so zeleninou a smotanou

Potrebujeme:

8 ks kuracích krídel

1 veľkú cibuľu

4 strúčiky cesnaku

1 ks zeleru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 ks mrkvy

1 petržlen + petržlenovú vňať

1 kvaku (voliteľné)

350 g mrazeného hrachu

175 ml kyslej smtoany

1 lyžicu hladkej múky

2 lyžice masla

1 l mlieka

Soľ, korenie, oregano, bazalku

Postup:

Kuracie krídla si predvaríme v samostatnom hrnci v osolenej vode s koreninami.

Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na troche oleja. Potom pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky a dusíme niekoľko minút. Potom zaprášime múkou, chvíľu restujeme a pridáme kuracie krídla aj s vývarom, soľ, koreniny, cesnak a varíme približne 1 hodinu pod pokrievkou. Podľa potreby pridáme ďalšiu vodu.

Potom zmiešame kyslú smotanu s trochou mlieka a polievku tak zahustíme. Nakoniec pridáme mrazený hrach, zvyšné mlieko a petržlenovú vňať. Necháme prevariť, pridáme maslo a keď je hrach mäkký, zložíme z plameňa a môžeme podávať.

Zeleninová polievka so syrom

Potrebujeme:

2 lyžice olivového oleja

3 strúčiky cesnaku

200 g polievkovej zeleninovej zmesi mrazenej

50 g taveného syra

1,4 l zeleninového vývaru (alebo vodu v ktorej rozmeišame 2 zeleninové bujóny)

2 lyžičky sušenej koreňovej zeleniny alebo vegety

Soľ a čierne mleté kroenie podľa chuti

Nadrobno nasekanú pažítku

100 g strúhaného syra

100 ml sladkej smotany

Postup:

Na zahriatom oleji orestujeme mrazenú zeleninu domäkka. Pridáme pretlačený cesnak, posypeme múkou a zalejeme vývarom. Necháme prevariť a nakoniec pridáme smotanu a tavený syr.

Keď sa rozpustí, zložíme z plameňa a podávameposypenú pažítkou a so strúhaným syrom.

Vynikajúca cesnačka so syrovým toastom

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

3 hlávky cesnaku

300 g morčacích alebo kuracích pŕs (voliteľné)

1 lyžicu cesnakovej pasty (voliteľné)

100 ml oleja

Soľ, korenie

1,5 l vody

300 ml sladkej smotany 10%

3 lyžice haldkej múky

400 g strúhaného syra

5 plátky toastového chleba

Postup:

Cibuľku opražíme na rozpálenom oleji, pridáme soľ, cesnakovú pastu a za stáleho miešania restujeme pár minút. Potom pridáme nakrájané morčacie alebo kuracie mäso a restujeme, kým mäso nezbelie. Pridáme soľ , koreniny a zalejeme dostatočným množstvom vody. Pridáme pretlačený cesnak a varíme, kým mäso celkom nezmäkne

Smotanu dobre premiešame s múkou a trochou studenej vody a niekoľkými naberačkami horúcej polievky. Všetko dobre rozmiešame a tesne pred koncom varenia za stáleho miešania pridáme do polievky, čím ju zahustíme. Necháme prevariť a môžeme zložiť z plameňa.

Toastový chlieb posypeme syrom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zapiecť dochrumkava.

Polievku podávame so syrovým toastom.

Blesková mrkvová polievka

Potrebujeme:

500 g mrkvy

1 zeler

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne mleté korenie

Bazalku

2 l vody

Postup:

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Orestujeme, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a zalejeme vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne.

Potom rozmixujeme, dochutíme bazalkou a môžeme servírovať.

Rýchla čínska polievka

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

1 lyžicu olivového oleja

2 strúčiky cesnaku pretlačeného

1 feferónku

800 ml vody

1 ks mrkvy

1 lyžičku cukru

100 g sterilizovaného hrášku

3 ks čerstvých šampiňónov

1 lyžicu paradajkového pretlaku

1 lyžičku korenia (mletá koreňová zelenina, čierne mleté korenie…)

100 g čínskych rezancov

1 lyžicu škrobu (zemiakový alebo kukuričný)

Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať

Postup:

Kuracie prsia uvaríme v malom množstve vody (počas varenia zbierame penu).

V hlbokej panvici orestujeme na olivovom oleji cesnak, pridáme dostatok vody, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, kuracie mäso, korenie, cukor a feferónku. Potom pridáme hrach, nakrájané huby, pretlak a varíme, kým nie je všetka zelenina aj mäso hotové.

Rezance pripravíme podľa návodu na obale a potom jednoducho vmiešame do polievky.

Škrob zmiešame s malým množstvom vody a pridáme do polievky. Necháme prevariť, dochutíme soľou a korením a , posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Vynikajúca karfiolová polievka

karfiolova-polievka

Potrebujeme:

1 stredne veľkú hlávku karfiolu

1 stredne veľkú mrkvu – ošúpanú a nastrúhanú

¼ hrnčeka nanejemno nasekaného zeleru (stonky)

2 hrnčeky zeleninového vývaru

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

Štipku soli

Štipku čierneho mletého korenia

Štipku sladkej papriky

2 hrnčeky mlieka

1 hrnček tvrdého strúhaného syra (ideálne čedaru)

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky a spolu s mrkvou a zelerom preložíme do hrnca. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Varíme približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne.

V samostatnom kastróli rozpustíme maslo, pridáme múku, soľ a korenie. Prilievame mlieko, pričom stále miešame, aby v hmote neboli hrudky.

Privedieme do varu a necháme variť približne 2 minút, kým hmota nezačne hustnúť. Nezabúdame na stále miešanie. Nakoniec pridáme strúhaný syr a necháme rozpustiť na najslabšom plameni.

Potom túto zmes vmiešame do zeleninovej zmesi, dobre premiešame a podľa potreby dochutíme korením a soľou.

Hrachová polievka s krupicovými knedličkami

Potrebujeme:

350 g sterilizovaného hrachu

2 ks mrkvy

2-3 ks zemiak

1 zväzok petržlenovej vňate

1 lyžicu oleja

Na knedličky:

2 vajcia

1 lyžičku soli

100 g krupice

Postup:

Mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme na oleji a následne zalejeme dostatočným množstvom vody, tak, aby bola zelenina zaliata.

Keď zelenina zmäkne, prilejeme šťavu zo sterilizovaného hrášku, prilejeme ďalšiu vodu – podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.

Z rozšľahaných vajec, soli a krupice vymiešame cesto a to potom dávkujeme lyžicou do polievky. Necháme prevariť a keď knedličky vyplávajú na hladinu, odstavíme, posypeme vňaťou a môžeme podávať.

Zdravá polievka s ružičkovým kelom

Potrebujeme:

350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)

200 g ružičkového kelu

3 lyžice olivového oleja

1 l slepačieho vývaru

Soľ, čierne korenie

Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku

Postup:

Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.

Rýchla syrová polievka s brokolicou

Rýchla syrová polievka s brokolicou

Potrebujeme:

6 ks šampiónov

200-250 g syrokrému, bambina alebo iného taveného syru

200 g brokolice – rozdelenej na ružičky

1 mrkvu

1 cibuľu

2 menšie zemiaky

olej

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.

Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.

Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.

zdroj:nosalty, redakcia