Špagety s kuracím mäsom
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
400 g cestovín
Soľ a korenie podľa chuti
100 g strúhaného syra
Na omáčku:
50 g masla
1 lyžicu horčice plnotučnej
2 lyžice bieleho vína
1 a ½ šálky kyslej smotany
2 vajcia uvarené natvrdo
Zelené bylinky podľa chuti
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na rastlinnom oleji za stáleho miešania, kým mäso nie je hotové.
Cestoviny uvaríme v osolenej vode a potom scedíme.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme horčicu, biele víno, smotanu a nastrúhané vajcia. Všetko dôkladne premiešame. Do smotanovej omáčky pridáme kuracie mäso, premiešame a zložíme z plameňa.
Cestoviny zalejeme omáčkou, posypeme syrom a zelenými bylinkami podľa chuti.
Špagety s kyslou smotanou a minútkovou úpravou
Potrebujeme:
500 g špagiet,
150 g šunky,
3 lyžice oleja,
3 strúčiky cesnaku,
200 g kyslej smotany,
200 g syra,
soľ,
mleté korenie,
štipka muškátového orecha.
Postup:
Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku. Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty. Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín). Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame. Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.
Špagety Hawaj
Potrebujeme:
600 g špagiet
cca 3 lyžice masla
500 ml kyslej smotany
Ananás nakrájaný na kocky, scedený zo šťavy
Šunku nakrájanú na kocky (ale môžete použiť aj kuracie alebo bravčové mäso)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Špagety si nálameme na menšie kúsky a dáme variť do sanej vody.
Zatiaľ si pripravíme omáčku. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme nakrájanú šunku. Pridáme ananás a krátko spolu necháme na panvici.
Nakoniec pridáme ananás a všetko dobre premiešame. Keď je omáčka jednotná, pridáme scedené špageti, premiešame ich s omáčkou a môžeme hneď podávať. Podľa potreby dochutíme soľou a koreninami.
Špagety Carbonara
Potrebujeme:
500 g špagety
100 g slaniny
1 lyžica masla
2 strúčiky cesnaku
2 žĺtky
150 ml sladkej smotany
50 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra
Soľ, bazalka alebo petržlenovú vňať
Postup:
Uvaríme špagety v osolenej vode a scedíme.
Na panvičke opražíme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme k nej maslo, pretlačený cesnak a odložíte bokom.
Potom do panvičky nalejeme smotanu, rozšľahané žĺtky a polovicu strúhaného parmezánu. Krátko prehrejte, pridajte špagety a premiešajte.
Potom navrstvite na tiener, posypte kúskami opraženou slaninkou a cesnakom. pridajte aj druhú polovicu strúhaného parmezánu a môžete podávať.
Špagety so syrovou omáčkou
Potrebujeme:
Postup:
Špagety s nivovou omáčkou
Potrebujeme (na 2 porcie):
1 lyžica masla
250 g špagiet
2 strúčiky cesnaku
250 ml smotana
150 g šunka (nemusí byť)
120 g niva
Syr na posypanie
Postup:
Špagety uvaríme v osolenej vode.
Medzitým si nakrájanú šunku osmažíme na masle, zalejeme smotanou a pridáme nadrobenú, alebo nakrájanú nivu. Miešame, kým nám omáčka nezhustne a ku koncu pridáme cesnak. Hotovú omáčku dochutíme bielym korením a pokiaľ potrebujeme, pridáme trošku soli, prípadne aj 1/2 feferonky, ak máte radi pikantnejšie jedlo.
Špagety ihneď po uvarení premiešame s nivovou omáčkou. Podávame posypané syrom.
Je to výborné, rýchle a naozaj skvelé jedlo, ako smotanu som použila smotanu na šľahanie, ale pokojne môžete dať aj smtoanu na varenie. Určite stojí za pokus skúsiť to aj s kyslou smotanou.
Minútková cuketová omáčka na špagety
Potrebujeme
Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu
3 stredné cukety
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
50 g strúhaného syra
1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)
Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)
Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)
Postup:
Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.
Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.
Špagetový šalát s kyslou smotanou
Potrebujeme:
500 g špagiet + slaná voda
1 téglik kyslej smotany s čo navyším obsahom tuku (v Nemecku sme to kupovali ako Schmand)
1 šálka nadrobno obyčajnej kyslej smtoany
Nadrobno nakrájanú jemnú salámu alebo šunku
300 ml rastlinného vývaru (alebo bujúon rozmiešaný vo vode)
1 zväzok pažítky
Postup:
Špagety uvaríme al dente a scedíme. Výaar zmiešame s oboma druhmi smotany, pažítkou, šunkou a primiešame cestoviny. Šalát je dobré nechať aspoň 30 minút odležať. Výborná večera pre celú rodinu!