plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už nikdy nebudete váhať, čo na rýchlu večeru: 9 top receptov na minútkové špagety na rôzne spôsoby – ideálne na leto!

Špagety s kuracím mäsom

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs

400 g cestovín

Soľ a korenie podľa chuti

100 g strúhaného syra

Na omáčku:

50 g masla

1 lyžicu horčice plnotučnej

2 lyžice bieleho vína

1 a ½ šálky kyslej smotany

2 vajcia uvarené natvrdo

Zelené bylinky podľa chuti

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na rastlinnom oleji za stáleho miešania, kým mäso nie je hotové.

Cestoviny uvaríme v osolenej vode a potom scedíme.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme horčicu, biele víno, smotanu a nastrúhané vajcia. Všetko dôkladne premiešame. Do smotanovej omáčky pridáme kuracie mäso, premiešame a zložíme z plameňa.

Cestoviny zalejeme omáčkou, posypeme syrom a zelenými bylinkami podľa chuti.

Špagety s kyslou smotanou a minútkovou úpravou

Potrebujeme:

500 g špagiet,

150 g šunky,

3 lyžice oleja,

3 strúčiky cesnaku,

200 g kyslej smotany,

200 g syra,

soľ,

mleté ​​korenie,

štipka muškátového orecha.

Postup:

Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku. Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty. Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín). Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame. Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.

Špagety Hawaj

Potrebujeme:

600 g špagiet

cca 3 lyžice masla

500 ml kyslej smotany

Ananás nakrájaný na kocky, scedený zo šťavy

Šunku nakrájanú na kocky (ale môžete použiť aj kuracie alebo bravčové mäso)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Špagety si nálameme na menšie kúsky a dáme variť do sanej vody.

Zatiaľ si pripravíme omáčku. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme nakrájanú šunku. Pridáme ananás a krátko spolu necháme na panvici.

Nakoniec pridáme ananás a všetko dobre premiešame. Keď je omáčka jednotná, pridáme scedené špageti, premiešame ich s omáčkou a môžeme hneď podávať. Podľa potreby dochutíme soľou a koreninami.

Špagety Carbonara

Potrebujeme:

500 g špagety

100 g slaniny

1 lyžica masla

2 strúčiky cesnaku

2 žĺtky

150 ml sladkej smotany

50 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra

Soľ, bazalka alebo petržlenovú vňať

Postup:

Uvaríme špagety v osolenej vode a scedíme.

Na panvičke opražíme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme k nej maslo, pretlačený cesnak a odložíte bokom.

Potom do panvičky nalejeme smotanu, rozšľahané žĺtky a polovicu strúhaného parmezánu. Krátko prehrejte, pridajte špagety a premiešajte.

Potom navrstvite na tiener, posypte kúskami opraženou slaninkou a cesnakom. pridajte aj druhú polovicu strúhaného parmezánu a môžete podávať.

Špagety so syrovou omáčkou

Potrebujeme:

500 g špagety
200 g šunka alebo oravská slanina
1 téglik kyslá smotana
100 g syr tavený
5 ks cibuľa
trochu mleté čierne korenie
trochu oregano

Postup:

Nakrájame cibuľu a šunku. Dáme opražiť. Medzitým si uvaríme špagety podľa návodu. Keď sa cibuľka a slanina opražia pridáme tavený syr, necháme roztopiť, miešame. Pridáme kyslú smotanu, premiešame, dokoreníme a odstavíme, nevaríme. Necháme dojsť pod pokrývkou, aby chute prešli do seba. Môžme dochutiť soľou, korením, alebo ľubovolnými bylinkami.

Špagety s nivovou omáčkou

Potrebujeme (na 2 porcie):

1 lyžica masla

250 g špagiet

2 strúčiky cesnaku

250 ml smotana

150 g šunka (nemusí byť)

120 g niva

Syr na posypanie

Postup:

Špagety uvaríme v osolenej vode.

Medzitým si nakrájanú šunku osmažíme na masle, zalejeme smotanou a pridáme nadrobenú, alebo nakrájanú nivu. Miešame, kým nám omáčka nezhustne a ku koncu pridáme cesnak. Hotovú omáčku dochutíme bielym korením a pokiaľ potrebujeme, pridáme trošku soli, prípadne aj 1/2 feferonky, ak máte radi pikantnejšie jedlo.

Špagety ihneď po uvarení premiešame s nivovou omáčkou. Podávame posypané syrom.

Je to výborné, rýchle a naozaj skvelé jedlo, ako smotanu som použila smotanu na šľahanie, ale pokojne môžete dať aj smtoanu na varenie. Určite stojí za pokus skúsiť to aj s kyslou smotanou.

Minútková cuketová omáčka na špagety

Minútková cuketová omáčka s bambinom a kyslou smotanou: Mamičky, toto pripravíte za 10-minút a deti to doslova milujú!

Potrebujeme

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

Špagetový šalát s kyslou smotanou

Potrebujeme:

500 g špagiet +  slaná voda

1 téglik kyslej smotany s čo navyším obsahom tuku (v Nemecku sme to kupovali ako Schmand)

1 šálka nadrobno obyčajnej kyslej smtoany

Nadrobno nakrájanú jemnú salámu alebo šunku

300 ml rastlinného vývaru (alebo bujúon rozmiešaný vo vode)

1 zväzok pažítky

Postup:

Špagety uvaríme al dente a scedíme. Výaar zmiešame s oboma druhmi smotany, pažítkou, šunkou a primiešame cestoviny. Šalát je dobré nechať aspoň 30 minút odležať. Výborná večera pre celú rodinu!

Najlepšie recepty na dnes