9 receptov na najlepšie polievky zo škôlky, priamo od pani kuchárky: Veľmi rýchle a také chutné, že ich deti pýtajú aj doma!

3697

Výborné polievky, ktoré si môžete spraviť za pár minút a chutia ako keď sme boli deti. Výborné recepty od pani kuchárky!

Hŕstková polievka


Miešaná strukovina

1-2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 petržlen

1 zemiak veľký

Soľ, korenie, mletá paprika

Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:

Cibuľa

Olej

Hladká múka

Ďalej:

Majoránka, petržlenová vňať

Postup:

Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.

Šošovicová na kyslo

Potrebujeme:

250 g šošovice

voda

bobkový list

200 g zemiakov

soľ (štipka)

2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)

30 g hladkej múky

ocot alebo citrónová šťava

Postup:

Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.  V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme.  Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.

Paradajková polievka s písmenkami

3 paradajky (alebo 5 cherry)

350 ml paradajkový pretlak

Voda

Bobkový list

Cukor kryštáľ alebo trstinový

Cestoviny písmenká

Postup:

Paradajky zalejeme vriacou vodou, po chvíli vyberieme, ošúpeme a nadrobno nakrájame. Do hrnca vlejeme domáci pretlak a podľa jeho hustoty môžeme, aj nemusíme, pridať primerané množstvo vody. Prihodíme bobkový list a uvedieme do varu. Do vriacej polievky vložíme pripravené paradajky, necháme prevrieť. Ak je polievka kyslá pridáme trošku cukru.  V neslanej vode uvaríme cestovinu  domäkka a pridáme ju do polievky na tanieri.

15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami

Toto je tajomstvo úžasne nadýchaných krupicových halušiek: Geniálny recept na 15-minútovú polievku, ktorý by mal byť poruke v každej rodine!

Potrebujeme:

1-2 lyžičky masla

2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás

Soľ a korenie (naozaj len máličko,í)

Zeleninový vývar

Na halušky:

2 vajcia

7 lyžíc detskej krupice

Pár kvapiek oleja

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť.

Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.

zdroj: blogspot

Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do vriacej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.

Drožďová polievka

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti). Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko. Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Rýchla bryndzová polievka

Potrebujeme:

zemiaky

bryndza

polohrubá múka

vajce 1 ks

mletá rasca

soľ na dochutenie

Postup:

Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.

Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.

Jemná brokolicová polievka

U nás doma sa polievky veľmi nemusia, ale keď spravím túto, je hneď prázdny hrniec: Rýchla brokolicová so syrom a šampiónmi – výborná!

Potrebujeme:

6 ks šampiňónov

200-250 g smotanového syra alebo taveného

200 g brokolice – rozdelenej na ružičky

1 mrkvu

1 cibuľu

2 menšie zemiaky

olej

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.

Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.

Nakoniec do polievky vmiešame  syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.

Hrachová polievka s krupicovými knedličkami

Potrebujeme:

350 g sterilizovaného hrachu alebo mrazeného a uvareného

2 ks mrkvy

2-3 ks zemiak

1 zväzok petržlenovej vňate

1 lyžicu oleja

Na knedličky:

2 vajcia

1 lyžičku soli

100 g krupice

Postup:

Mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme na oleji a následne zalejeme dostatočným množstvom vody, tak, aby bola zelenina zaliata.

Keď zelenina zmäkne, prilejeme šťavu zo sterilizovaného hrášku, prilejeme ďalšiu vodu – podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.

Z rozšľahaných vajec, soli a krupice vymiešame cesto a to potom dávkujeme lyžicou do polievky. Necháme prevariť a keď knedličky vyplávajú na hladinu, odstavíme, posypeme vňaťou a môžeme podávať.

Syrová polievka s mrveničkou

Potrebujeme:

6-7 zemiakov

1,3 l vody

Soľ

1 l mlieka

150 g smotanového syra alebo taveného

Na mrveničku:

1 vajce, hrubá múka a soľ

Postup:

Zemiaky osolíme a dáme variť. Hrubú múku,vajce a soľ vypracujeme na cesto a natrháme, alebo nastrúhame si ich na mrveničku – prisypte si k nim trošku múky, aby sa nelepili na seba a sem -tam ich prehrňte rukou. Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, prisypeme mrveničku a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme mlieko a necháme prevariť. Úplne nakoniec vmiešame syr, prevaríme,aby sa syr pekne rozpustil a môžeme podávať.

Mliečna polievka

potrebujeme:

1/2 liter mlieko

1/2 liter voda

1/2 ks vajce

60 g krupicová múka

podľa chuti soľ

Postup:

Mlieko s vodou osolíme a necháme zovrieť. Z múky a vajca urobíme tuhé cesto, ktoré postrúhame a zavaríme do polievky. Podľa chuti osolíme a môžme pridať aj cukor.

Bonus: Starodávna polievka proti hnačke u detí

Táto polievka bola známa už pred mnohými rokmi, keď rodičia nemali inú možnosť, ako pomôcť deťom s hnačkou. Dnes je hnačka takmer banálny problém, no v minulosti mohla mať až smrteľné následky v podobne úplnej dehydratácie organizmu. Túto polievku mám odskúšanú na všetkým troch deťoch, ja som ju dávala drobcom asi od 4 mesiacov. Pokojne môžete dať aj do fľašky. Mám to odobrené aj od pani doktorky, s ktorou som sa o účinkoch poradila, ak máte obavy, poraďte sa aj vy. Počas dňa podávame 3x, kým sa problémy celkom nestratia.

Potrebujeme:

500g mrkvy

1 l vody

Postup:

Mrkvu očistíme a varíme v 1 litri vody. Keď je mrkva uvarená,vodu zlejeme – hlavne pri kupovanej mrkve sa to odporúča, môže obsahovať veľa dusičnanov. Potom mrkvu rozmixujeme a pridáme toľko vody, aby sme získali 1 liter polievky. Spotrebujeme do 24 hodín a skladujeme v chladničke.

Prečo to funguje? Pri varení mrkvy sa vytvárajú látky, ktoré na seba viažu baktérie, spôsobujúce hnačku. Vyplavia ich z tela skôr, ako sa zvyknú rozšíriť.

Témy:


Pridajte svoj komentár