Droždová nátierka
Autorka Katka Suchá má skvelý recept na poctivú drožďovú nátierku. Chuť je naozaj špecifická a hoci nie každému chutí, za nás musíme povedať, že je úplne fantastická.
Potrebujeme:
1 cibuľu
2 kocky droždia
4 vajcia
Štipka drvenej rasce
Soľ
Korenie
1 lyžička horčica
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Na panvici rozpustíme maslo.
Pridáme cibuľku a osmažíme.
Pridáme aj 2 kocky droždia.
Necháme vysmažiť až na prášok.
Potom do zmesi rozklepneme 4 vajcia.
Pridáme štipku drvenej rasce.
Zamiešame zmiešame, osolíme a necháme chvíľu na panvici.
Následne necháme vychladnúť.
Pridáme 1 kávovú lyžičku horčice.
Ak chcete, môžete nakoniec ešte vmiešať trochu nakrájanej cibuľky.
Ozdobíme zelenými bylinkami a podávame.
Ďalšie nátierky podľa kuchárky zo škôlky
Vajíčková
Potrebujeme:
4 vajíčka uvarené natvrdo
1 lyžicu horčice
200 g jemného tvarohu
Pažítku
1 malú cibuľku
Postup:
Cibuľku rozmixujeme s jedným vajíčkom, pridáme horčicu a tvaroh,
Primiešame ostatné vajcia nastrúhané, alebo nakrájané nadrobno – všetko dobre premiešame a podávame posypané pažítkou.
Nátierka s jabĺčkom
Postup:
1 jablko
1 kocku lučiny alebo iný prírodný syr
2 lyžice masla
Trochu červenej sladkej papriky
50 g strúhaného syra
Postup:
Jablko ošúpeme a postrúhame na jemno na strúhadle. Pridáme syr, najemno nakrájanú papriku, syr a môžeme dochutiť troškou soli. y.
Nátierka z pečeného kuriatka
Potrebujeme:
150 g pečeného kuriatka (môže byť aj varené mäsko)
50 g masla
1 lyžicu horčice
1 vajce uvarené natvrdo
Postup:
Všetko spolu dáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Je to skutočne veľká pochúťka, aj pre dospelákov!
Syrová s cesnakom
Potrebujeme:
100 g bambina alebo iného taveného syra
2 lyžice masla
1 malý strúčik cesnaku
50 g strúhaného syra
Mlieko
Postup:
Všetko zmiešame a ak je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu mliečka.
Tuniaková
Potrebujeme:
1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave
1 malú cibuľku nakrájanú nadrobno
100 g krémového syra alebo masla
Postup:
Všetko jednoducho zmeišame, najlepšie chutí nátierka na hrianke.
Šunková nátierka
Potrebujeme:
150 g šunky – ideálne detskej
50 g masla
1-2 lyžičky horšice
1 menšiu cibuĽku
Trošku mlieka
Postup:
Maslo ušľaháme s mliekom, pridáme rozmixovanú šunku, cibuľu a dochutíme horčicou a soľou. Všetko spolu vyšľaháme.
Šunkovo-redkvičková
Potrebujeme:
100 g šunky
1 kocku Lučiny (môže byť aj tavený syr)
1 lyžicu masla
2-3 redkvičky
Postup:
Šunku rozmixujeme s maslom a syrom, pridáme nasekané redkvičky (nestrúhať – inak bude nátierka vodnatá).
Bryndzová
Postup:
125 g bryndze
100 g jemného tvarohu
1 lyžicu bieleho jogurtu
Pažítku, cibuľku alebo iné bylinky podľa chuti
Štipku sladkej papriky
Postup:
Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou. Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.
Mrkvová s jogurtom
Potrebujeme:
150 ml bieleho smotanového jogurtu
100 g jemného tvarohu alebo nátierkového masla
Hrsť najemno nastrúhaného syra
1 mladú mrkvu
Pažítku a soľ
Postup:
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno, Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, syr, tvaroh rozmiešaný s jogurtom a môžeme trošku dosoliť.