Už nikdy nebudete váhať, čo k obedu: 9 receptov na minútkové omáčky, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Výborné recepty na super rýchle omáčky, ktoré môžete podávať s mäskom, k cestovinám, haluškám, alebo len k obyčajným zemiakom. Je to len na vás.

Brokolicová omáčka

Potrebujeme:

1 väčšia cibuľa

2 ks kuracích pŕs

soľ

mleté čierne korenie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

oregano

šľahačková smotana

3-4 tavené syry

tvrdý syr

brokolica varená v pare

ľubovoľné cestoviny

Postup:

V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu.  Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.

15-minútová paradajková omáčka

Potrebujeme:

1 cibuľu

40 g masla

1 lyžicu oleja

200 g rajčinového pretlaku

Soľ

7 ks čierneho celého korenia

2 ks bobkového listu

1 klinček

10 ks nového korenia celého

Tymián

cca 1 l vývaru – alebo vodu s bujónom

1300 ml vývaru alebo vody

Postup:

V hrnci si rozpustáme maslo s olejom a na tejto zmesi si osmažíme cibuľku. Počas smaženia cibuľky pridáme do hrnca ja korenie, ktoré sa nám krásne rozvonia. Potom len zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Potom pridáme aj paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme – tým sa stratí kyslosť pretlaku.Všetko zalejeme vývarom a ak vývar nemáme,  postačí nám voda s rozpusteným bujónom.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor, soľ a paradajkovú omáčku privedieme do varu. Povaríme asi 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme. Omáčku precedíme a môžeme podávať.

Podávame k mäsku, s knedľou, k pečivu, alebo akokoľvek máme chuť. Omáčka je skutočne výborná!

Minútková cuketová omáčka na špagety

Minútková cuketová omáčka s bambinom a kyslou smotanou: Mamičky, toto pripravíte za 10-minút a deti to doslova milujú!

Potrebujeme

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

7-minútová syrová omáčka

Potrebujeme:

1 lyžicu masla

1 lyžicu olivového oleja

1 menšiu cibuľu

200 g šunky nakrájanej na kocky

150 g slaniny

2 črievka taveného syra

250 ml mlieka

Smotanu na šľahanie (cca 50-100 ml)

100 g tvrdého syra nastrúhaného

Voliteľné:

Malá konzerva kukurice

Petržlenovú vňať

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo, olej a podusíme cibuľku. Pridáme slaninu, šunku a smažíme asi 5 minút. Následne zalejeme mlieko, pridáme syr a miešame, kým sa syr nerozpustí. Potom do zmesi pridáme tavený syr, dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Keď zmes zovrie, pridáme smotanu a keď zmes začne vrieť, zložíme z plameňa. Omáčka je redšia a môžeme zahustiť hladkou múkou.

Lenivá sviečková omáčka

Tento recept mám veľmi rada, je rýchly, chutný a chutí ako sviečková omáčka -akurát v expresnom prevedení. Ak máte sviečovú radi aj vy, určite si tento recept odložte, bude sa vám hodiť!

Potrebujeme:

20 g petržlen
20 g mrkva
30 g zeler
30 g cibule
100 ml sladká smotana
30 g hladká múka
40 g maslo
4 ks korenie celé
2 ks nové korenie celé
1 ks bobkový list
cukor
0,5 l hovädzí vývar z bujónu (alebo pravý, ak ho náhodou práve máte)
ocot a soľ na dochutenie

Postup:

Mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, cibuľu nakrájame na kocky. Zeleninu podusíme na masle, pridáme cibuľu, opražíme doružova, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme studeným vývarom. Za stáleho miešania privedieme k varu.

Pridáme korenie, osolíme a na strednom plameni varíme 30 minút. Prepasírujeme alebo rozmixujeme, zjemníme smotanou a krátko prehrejeme. Dochutíme soľou cukrom a octom. Podávame k sekanej, minútovému mäsku z panvice a knedľou. Omáčka chutí naozaj výborne, ako pravá sviečková!

Smotanová omáčka na kyslo

Potrebujeme:

500 g húb

1 lyžicu bravčovej masti

2 guličky nového celého korenia

1 cibuľu

Soľ, korenie a špetku cukru

2 lyžice hladkej múky

1 téglik smotany na šľahanie

Ocot – asi 3-4 lyžičky

1 bobkový list

Postup:

Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.

Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Krémová horčicová omáčka

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice haldkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 smotanu na šľahanie 33%

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Divoká omáčka

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.

Fit omáčka z karfiolu

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu – stredne veľkú

1 hlávku cesnaku

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu

½ šálky zeleninového vývaru

Podľa chuti – soľ a korenie

Postup:

Z cesnaku odrežeme vrchnú časť, vložíme do alobalu, polejeme olivovým olejom a zabalíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov na 20 minút. Potom z cesnaku vyberieme strúčiky.

Karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka. Karfiol potom vložíme do mixéra, pridáme parmezán, cesnak a ½ šálky vývaru. Rozmixujeme dohladka.

Omáčku môžeme podávať okamžite, alebo skladuje v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.