plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zbierka 9 receptov na najlepšie domáce čalamády, ktoré si viete pripraviť z vlasntej úrody: Urobte zásobu na celý rok!

Vynikajúca domáca čalamáda je tou najlepšou prílohou ku každému jedlu. Prinášame vám tie najlepšie recepty.

Vynikajúca domáca čalamáda je tou najlepšou prílohou ku každému jedlu. Prinášame vám tie najlepšie recepty.

Čalamáda za studena

 

 

Potrebujeme:

2,5 kg hlávkovej kapusty

1 kg papriky (ja som dala farebnú)

0,5 kg cibule

0,5 kg mrkvy

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

Postup:

Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.

Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) , premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.

Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.

Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.

Nemusíte sterilizovať.

Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.

Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.

Čalamáda s paradajkami

 

 

Potrebujeme:

Na pohár s objemom 3 litre

1 šálka cukru (100 g)

1 polievková lyžica soli

0,5 šálky 9% octu

3 ks čierneho korenia

3 ks klinčeka

3 ks nového korenia

zelené bylinky podľa chuti

Zelenina na 4 poháre s objemom 3 l.

1 hlávka kapusty – 1,2 kg.

Mrkva – 2 ks

Sladká paprika – 3 ks.

Cesnak – 1 hlávka

Paradajky – 7-8 kg.

Postup:

Príprava tejto pochúťky je veľmi jednoduchá a rýchla.

Kapustu nastrúhame, mrkvu nastrúhame a zmiešame.

Pripravíme si čisté poháre, na spodok navrstvíme zelené bylinky, na bylinky uložíme paradajky, kapustovo-mrkvovú zmes, paradajky a takto vrstvíme až dovrchu.

Do každého pohára pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a doplníme vodou.

Takto pokračujeme s každým pohárom.

Poháre zatvoríme a sterilizujeme od bodu varu 12-13 minút.

Čalamáda Uncle Beans

 

 

Potrebujeme:

Fazuľa – 1 kg

Mrkva – 2 kg

Cibuľa – 2 kg

Paradajky – 4 kg

Sladká paprika – 2 kg

Rastlinný olej – 500 ml

Soľ – 4-5  lyžíc

Paradajkový pretlak – 200 g

Cukor – 300 g

Ocot 9% – 140 ml

Postup:

Fazuľu dáme namočiť noc vopred a potom uvaríme – nie celkom rozvariť, fazuľa sa ešte bude variť v šalátovej zmesi.

Paradajky rozmixujeme, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso, papriku nakrájame nadrobno a očistenú mrkvu nastrúhame.

Cibuľu si nakrájame na väčšie kocky.

500 ml oleja nalejeme do väčšieho hrnca a na ňom osmažíme cibuľu, keď je sklovitá, pridáme paradajky, mrkvu, papriku, fazuľu, papriku , soľ a cukor, premiešame a varíme asi 40 minút.

Nalejte rastlinný olej (500 ml) do veľkej nádoby a dajte cibuľu.

Mala by sa vyprážať kvôli transparentnosti, občas sa miešať.

Potom pridajte drvené paradajky, varené fazuľa, mrkva, paprika, cukor (300 g), soľ (120 g).

Dobre premiešajte a prevarte.

Po varení varte 40 minút pri miernom ohni. 5 minút pred koncom varenia pridáme paradajkovú pastu (200 g) a ocot 9% (140 ml).

Poháre aj viečka je pred plnením potrebné sterilizovať.

Horúcu zmes plníme do pohárov, hneď zatvoríme, obrátime a prikryjeme – necháme vychladnúť a skladujeme ako klasické zaváraniny.

Moja obľúbená čalamáda

 

 

Potrebujeme:

2 kg kapusty

1 kg uhoriek

1 kg paprika

1 kg cibule

0,5 kg mrkvy – ak nemáte môžete vynechať

1 ks feferónka (ak nechcete, môžete vynechať)

nálev:

3 litre vody

0,8 litra octu

1 bal. deka

0,8 litra cukru

Postup:

Kapustu nakrájame na rezance, hlúb vyberieme, uhorky nakrájame na kolieska, papriku na prúžky, lepšie je farebná, krajší ukáže v pohároch.

Cibuľu na mesiačiky a mrkvu nastrúhame na strúhadle.

Všetky suroviny zmiešame, pridáme posekanú feferónku.

Pripravíme si nálev z 3 litrov vody, 0,8 litra octu, 0,8 litra cukru a deka, ktoré prevaríme, necháme variť 5 minút a dáme vychladnúť.

Vychladnutým nálevom zalejeme zeleninu, prikryjeme ju a necháme odstáť do druhého dňa.

Necháme vo vode ďalších 5 minút a vyberieme.

Obrátime hore dnom, aby sme zistili, či niektorá nepreteká, po 5 minútach obrátime späť, prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uchovávame ako klasické zaváraniny.

Čalamáda z kalerábu

 

 

Potrebujeme:

4 kg kalerábu gigantu

2 kg cibule

2 kg papriky

5 ks veľkej mrkvy

12 šálok vody

3 šálky octu

3 šálky kr. cukru

1 bal. nakladač

Postup:

Všetko domáca úroda.

 

 

Giganty nastrúhame ako jablká a aj ostatné prísady nakrájame nadrobno.

Skvele vám pomôže kuchynský robot, ktorý urobí túto prácu za vás.

 

 

Všetku zeleninu zmiešame a preložíme do väčšieho vandlíka.

Na nálev zmiešame všetky prísady a privedieme do varu. Krátko povaríme a potom týmto nálevom zalejeme zeleninu. Necháme odležať 12 hodín.

 

 

Na druhý deň jednoducho navrstvíme do pohárov.

Zatvoríme a sterilizujeme – stačí len kým chytia viečka. Ja to robím tak, že poháre dám klasicky so hrnca s vodou.

Keď teplota dosiahne 100 stupňov, odstavíme z plameňa a poháre necháme v hrnci.

 

 

 

 

 

Takto vyzerajú poháre po zaváraní.

 

 

 

 

Maďarská čalamáda

 

 

Potrebujeme:

2,5 kg papriky červenej mäsitej

1 kg šalátových uhoriek

1 kg cibule

700 ml octu

700 g cukru

1 a pol lyžice soli

korenie čierne celé

korenie nové celé

klinčeky

bobkový list

Postup:

1. Papriku umyjeme, utrieme dosucha, pokrájame na pásy a potom priečne na menšie kúsky. Je vhodné kombinovať rôzne farby papriky, napr. červenú a bielu alebo červenú a žltú. Najkrajšia čalamáda však vznikne, ak sa skombinujú všetky farby papirky. Pridať môžeme aj dve chilli papričky, aby čalamáda získala jemne pikantnú chuť.

2.Pokrájame cibuľu na mesiačiky, uhorky šalátové postrúhame na na strúhadle.

3. Všetky komponenty krájame osobitne do nádob, keďže výsledný produkt budeme vrstviť.

4. Do hlbšej nádoby na dno dáme strúhané uhorky a posypeme ich soľou. Ako druhá vrstva ide paprika, ktorú taktiež osolíme. Ako posledná vrstva nasleduje cibuľa, opäť posypaná soľou.

5. Keď sú komponentny navrstvená, na vrch nasypeme 700g cukru.

6. Všetko spolu zalejeme octom (asi 7dcl). Octom iba popolievame vrchnú vrstvu, zmes sa nesmie miešať!

7. Zakryjeme obrusom a necháme 12 hodín odstáť v chladnej miestnosti.

8. Po 12 hodinách by všetko malo byť roztopené a čalamáda by mala byť ponorená v náleve. Ak je tak, zmes pomiešame varechou a pripravíme si prášok na zaváranie.

9. Do zmesi pridáme malú vrchovatú lyžičku pomôcky na konzervovanie a rozsypeme ju po celej čalamáde. Všetko dobre rozmiešame.

10. Zmes začíname plniť do pohárov. Na dno môžeme dať nové korenie, bobkový list a klinčeky. Zmes dobre natlačíme do pohárov, aby sa zmestil aj nálev.

11. Poháre dobre uzavrieme a odložíme do komory. Nie je potrebné ich sterilizovať.

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes