plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept, ktorý dá po sviatkoch do poriadku trávenie a zoštíhlia pás: Dávam ho aj k rezňom, zaručene vám nebudete ťažko!

V dnešnej dobe je veľa chorôb, ktoré môžu byť spôsobené alebo zhoršené zhoršenou funkciu čriev - poruchy imunity, zápcha, kŕče, alebo často sa vyskytujúca hnačka. Mnohé problémy sa dajú zlepšiť, ba až celkom odstrániť správnou stravou. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré zaručene pomôžu a navyše aj výborne chutia.

V dnešnej dobe je veľa chorôb, ktoré môžu byť spôsobené alebo zhoršené zhoršenou funkciu čriev – poruchy imunity, zápcha, kŕče, alebo často sa vyskytujúca hnačka.

 

 

Mnohé problémy sa dajú zlepšiť, ba až celkom odstrániť správnou stravou.

Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré zaručene pomôžu a navyše aj výborne chutia.

Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie – kapusta, mrkva, cvikla

 

 

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

 

 

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie.

Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.

Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.

Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.

Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.

Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:

V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.

Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.

Premiešame a hneď vypijeme.

Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Fit šalát so zelerom

 

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle.

Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Rajčinová polievka na chudnutie a pre lepšie trávenie

 

Lieči zápaly: Vynikajúca paradajková polievka s tajnou prísadou

Potrebujeme:

1 hrsť cherry paradajok

130 ml zeleninového vývaru

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžičky kurkumy

1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)

½ lyžičky morskej soli

1 lyžičku sušenej bazalky

1 lyžicu jablčného octu

½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.

K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú.

Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku.

Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme.

Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

 

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky.

Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.

Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Brokolicová polievka s cesnakom

 

Potrebujeme:

1 lyžicu olivového oleja

1 cibuľu

500 g brokolice

1 strúčik cesnaku

750 ml vody

1 zväzok rukoly

Soľ a korenie

Postup:

Brokolicu umyjeme a rozdelíme na menšie časti. V hrnci zahrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľku. Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a postupne prilievame vodu. Nakoniec pridáme brokolicu, ochutíme soľou, korením a keď voda zovrie, necháme variť asi 8-10 minút. Odstavíme a rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj rukolu a môžeme tiež rozmixovať, alebo nechať pokrájané na väčšie kúsky. Môžeme podávať s nasucho opraženými semienkami a kvapkou sójového mlieka.

Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru

Potrebujeme:

4 až 5 mrkiev

5 až 6 natvrdo uvarených vajec

2 až 3 strúčiky cesnaku

1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

štipka soli

bylinky podľa chuti

Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno

Postup:

Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.

Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Falošný zemiakový šalát

Potrebujeme:

1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru

1 konzerva kukurice

20 dkg šunky nakrájanej

1 biely jogurt + lyžičku horčice

1 ananás plechovka

pór nakrájaný na kolieska

15 dkg tvrdého syra – nastrúhať

Postup:

Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.

Mrkvovo-zázvorová polievka – ľahká a liečivá

Potrebujeme:

500 g mrkvy

1 cibuľu

1 lyžicu strúhaného zázvoru

700 ml zeleninového vývaru

700 ml smotany 10%

3 lyžice olivového oleja

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme strúhaný zázvor a chvíľu spolu restujeme na panvici. Mrkvu očistíme na kocky a pridáme k cibuľke, zalejeme vývarom a necháme variť asi 30 minút. Ochutíme soľou, korením a rozmixujeme. Potom preložíme opäť na plameň a pridáme smotanu. Premiešame a varíme ešte 5 minút. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Super zdravý šalát plný vitamínov

Potrebujeme:

3 – 4 ks cvikla stredne veľká

300 ml hrášok sterilizovaný (lepšie je mať uvarený hrášok, ale ja som bohužiaľ práve nemala)

2 – 3 ks mrkva

3 – 4 ks uhorky sterilizované

1 lyžica olivového oleja (extra panenský)

biele korenie

morská soľ

Postup:

Cviklu dáme uvariť, alebo upiecť do alobalu. Potom necháme vychladnúť a postrúhame na hrubom strúhadle. Uvarenú mrkvu tiež nakrájame na kocky, rovnako aj uhorky. Všetky suroviny pripravíme do väčšej nádoby, pridáme korenie, olivový olej a soľ, premiešame šalátovými lyžicami. Na chvíľu odložíme do chladu, aby sa všetky chute prepojili, pred podávaním posypeme strúhaným nízkotučným syrom alebo vajíčkom uvareným na tvrdo – to vtedy, ak ho nemáme ako prílohu, ale plnohodnotnú večeru. Inak podávame aj bez vajíčka.

Mrkvový šalát s cesnakom

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

S čínskou kapustou a kuracím mäsom

ako variť šalát s čínskou kapustou

Potrebujeme:

300 g čínskej kapusty

300 g kuracieho mäsa uvareného, alebo varenej šunky

1 uhorka

4 vajcia uvarené natvrdo

1 zväzok zelená cibuľa

2 polievkové lyžice biely jogurt

2 lyžičky horčice

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Uvarené mäso nakrájajte na kúsky.

Nakrájajte kapustu, cibuľu a aj uhorku na prúžky.

Vajcia taktiež nakrájajte na kúsky.

Zmiešajte všetky ingrediencie, zmiešajte so soľou, korením a zálievkou.

Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami

šalát s nakladanými uhorkami

Potrebujeme:

  • 200 gramov červenej fazule;
  • 1 červená repa (surová);
  • 3 nakladané uhorky;
  • 1 cibuľa;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 4 lyžice olivového oleja;
  • petržlen;
  • soľ, korenie.

Postup:

Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na troche oleja. Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli. Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou!

Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku kapusty

1 červenú cibuľu

2 mrkvy

Zálievka:

300 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky medu

Štipka bieleho mletého korenia

1 lyžica horčice

1 lyžička Worcesterskej omáčky

1 lyžičku soli

2 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.

V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.

Dobré trávenie je polovica zdravia

Trávenie je dôležité pre naše celkové zdravie. Vylučuje z tela toxíny, ktorých akumulácia spôsobuje najrôznejšie choroby a problémy. Ak chcete zlepšiť svoju funkciu čriev, musíte ich v prvom rade  vyčistiť od nahromadeného odpadu. Tento recept nie je žiadnou novinkou, je pomerne starý a overený. Nápoj je vynikajúci hlavne pre ľudí s pomalým trávením a častými zápachmi. Funguje pomerne rýchlo, preto je lepšie vyskúšať ho v pohodlí domova.

Nápoj, ktorý dá trávenie do poriadku

Len 5 minút na prípravu!

Potrebujeme:

  • 2 lyžice čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy
  • ½ čajovej lyžičky himalájskej soli
  • 1 čajová lyžička zázvorovej šťavy
  • ½ hrnčeka 100% jablkovej šťavy
  • ½ hrnčeka teplej, čistej vody

Postup:

Naliate 0,15 dl vody do hrnčeka, zohrejte ju, ale nevarte! Nalejte do pohára, pridajte soľ a dobre premiešajte. Potom pridajte zázvorovú šťavu, citrónovú šťavu a jablkový džús, znova premiešajte a ihneď vypite. Doprajte si tento nápoj aspoň raz za pár dní ako prevenciu problémov a v prípade ťažkostí (zápcha, pomalé trávenie) vypite 1 dávku denne.

Jablká sú známe ako stimulant funkcie čriev a jedna z najzdravších potravín, ktoré vieme dopestovať v našich zemepisných šírkach. Dokonca, viaceré štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí konzumujú jablká pravidelne majú výrazne lepšiu imunitu a menšie problémy s trávením. Najlepšie sú samozrejme domáce jablká a aj so šupkou.

Zázvor pôsobí antibakteriálne, stimuluje črevá, zmierňuje kŕče a pomáha odstraňovať toxíny. Citrón obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, dôležitého antioxidantu a jedného z najlepších detoxikačných činidiel. Soľ pomáha tráveniu a neutralizuje škodlivé účinky toxínov.

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes