Ruský šalát s mäsom
Potrebujeme: 35 dkg vyprážaného alebo uvareného mäsa, 40 dkg uvarených zemiakov, 15 dkg jabĺk, 15 dkg uhoriek, 2,5 dkg horčice, soľ, mleté korenie, 2 vajcia, 5 dkg údenej šunky, 1 citrón, majonézu zmiešanú s kyslou smotanou a horčicou.
Vymiešame hustú omáčku. Nakrájané mäso zmiešame s nakrájanými ošúpanými zemiakmi, strúhaným jablkom, uhorkami a nakrájanými vajíčkami. Všetko premiešame s omáčkou a dochutíme soľou a korením.
Zemiaky s majonézou
1 kg zemiakov sa varí v šupke, ošúpa a narežeme na krúžky. 2 vaječné žĺtky sa rozšľahajú s 2 dl oleja. 2 dl kyslej smotany zmiešame s horčicou, cukrom, soľou, potom zmiešame s majonézou a nakoniec zemiakmi, dávajte pozor, aby ste zemiaky nerozbili.
Zemiakový šalát s kyslou smotanou
500 g zemiakov sa uvarí, ošúpe, nakrája. Zemiaky posypeme mladou cibuľkou a zmiešame s 2 dl kyslej smotany. Ochutíme kvapkou octu, soľou a cukrom.
Paradajkový šalát
500 g paradajok sa umyje, očistí (na chvíľu môžeme ponoriť do horúcej vody, aby sa škrupina ľahšie ošúpala) a nakrájame na krúžky. Potom osolíme, pokvapkáme zmesou octu a cukru, posypeme petržlenou vňaťou a ochutíme soľou a korením.
Cibuľový šalát
Perfektný v zime, keď je vitamín nízky. Štvrtina červenej cibule sa očistí, nakrája na tenké plátky, osolí, okorení a posype červenou paprikou a zalejeme zálievkou zo zmesi vody, octu, cukru a lyžice oleja.
Zemiakový šalát
Jeden kg zemiakov sa uvarí v šupke a potom sa ošúpe, nakrájame na krúžky. Pridáme väčšiu nakrájanú cibuľu, ktorú sme si sparili vriacou vodou. Ochutíme červenou paprikou, soľou a zamiešame s majonézou.
Zemiakový šalát s petržlenom
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, nakrájame na krúžky. Pridáme cibuľu nakrájanú na krúžky a 20 dkg petržlen nakrájaný na kocky. Pridáme zmes čierneho korenia, majoránky, červenej papriky a zalejeme obvyklou marinádou (majonézou, kyslou smotanou, jogurtom…). Nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice oleja. necháme cez noc odpočívať.
Uhorkový šalát
Ošúpeme 2 uhorky, odrezežme konce. Potom nakrájame na tenké plátky, nasolíme, necháme stáť v soli, potom zlejeme šťavu a zmiešame ju s octom a cukrovou vodou. Každý, môže ochutiť uhorkový šalát s cibuľkou alebo strúčikmi cesnaku. Môžete tiež posypať korením a červenou papriku.
Francúzsky Šalát
Nakrájaný zeler, mrkva, koreň petržlenu, repu, nakrájame na drobné kocky, uvaríme v slanej vode a potom scedíme cez sito. Tiež pridáme 2 lyžice konzervovaného zeleného hrášku, ošúpané, nakrájané jablko a nakrájanú kyslú uhorku. Nakoniec zmiešame s tatárskou omáčkou.