Žijeme v dobe, kedy sa robí veľa štúdií o vlastnostiach potravín, ktoré jeme.
Vďaka tomu ich môžeme využiť na dodržiavanie vyváženej stravy, ktorá nám pomôže zbaviť sa prípadných nadbytočných kilogramov, ale aj zabezpečiť si zdravý životný štýl.
Existuje celý rad potravín, ktoré majú schopnosť pomôcť spaľovať tuk zrýchlením metabolizmu.
Stačí, ak si vďaka portálu remedii.kiloretete tieto potraviny zapamätáte a zaradíte ich do vášho každodenného jedálnička.
Toto je 9 potravín, ktoré by mali byť súčasťou zdravej vyváženej stravy hlavne v prípade, že sa pokúšate schudnúť.
Chia semená
Chia semienka obsahujú polyfenoly a flavonoidy, majú 3x viac antioxidantov ako ríbezle a obsahujú aj štedré množstvo Omega-3 mastných kyselín.
Keď sa tieto semienka dostanú do tráviaceho traktu, zväčšia svoj objem a udržia vám tak pocit sýtosti na celé hodiny.
Môžete ich pridať do jogurtu, šalátov alebo z nich pripraviť puding:
4 lyžice chia semienok zmiešajte s 1 šálkou mandľového mlieka alebo džúsu.
Nechajte 15 minút odstáť, kým zmes nebude krémová.
Ľanové semienko
Ľanové semienka sú najbohatším zdrojom kyseliny alfa-linolovej.
Majú schopnosť zrýchľovať metabolizmus a udržiavať pocit sýtosti, znižujú chuť do jedla.
Ľanové semienka tiež znižujú zápal, ktorý môže byť jednou z príčin ukladania tukov.
Možno ich pridať do pohára vody, do šalátov, do cesta na chlieb alebo do jogurtu.
Tekvicové semiačka
Tekvicové semienka majú schopnosť regulovať glukózu, hormonálne vyrovnávať organizmus a tým uľahčovať proces chudnutia (pravidelne ako desiata).
Sú tiež výdatným zdrojom zinku a horčíka a tiež vyrovnávajú bielkoviny a sacharidy v tele.
Avokádo
Čo sa týka rozpúšťania tuku a zrýchlenia metabolizmu, avokádo je jednou z najúčinnejších potravín.
Je výdatným zdrojom draslíka a pomáha odstraňovať prebytočnú vodu z tela a redukovať celulitídu.
Jedáva sa ráno, s trochou soli a citrónovou šťavou, s uvareným vajíčkom a paradajkou, na krajci toastového chleba.
Zázvor
Zázvor má protizápalové vlastnosti a zahrievací účinok na telo, ktorý stimuluje metabolizmus.
Má tiež funkciu potláčania chuti do jedla a môže sa konzumovať ako čaj alebo pridávať do rôznych jedál.
Horčica
Podľa štúdií horčičné semienka zvyšujú rýchlosť metabolizmu o 25 %, čo znamená, že pomáha efektívnejšie spaľovať kalórie.
Môže sa pridať do šalátových dresingov.
Jablčný ocot
Nepasterizovaný jablčný ocot je bohatý na kyselinu octovú, draslík, enzýmy, probiotiká a vitamín B.
Má schopnosť stabilizovať hladinu cukru v krvi, znižovať inzulín a zvyšovať pocit sýtosti po jedle, čím prispieva k spaľovaniu tukov.
Môže sa pridávať do šalátov a pri absencii žalúdočných problémov si môžete dať 1 čajovú lyžičku zriedenú v pohári vody nalačno.
Škorica
Škorica má schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi, znižovať zlý cholesterol a triglyceridy.
Toto korenie sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú cukrovku alebo majú vysoké riziko cukrovky.
Môže sa pridať do indických jedál, do šálky teplého mlieka alebo z neho pripraviť čaj so škoricou a ľubovníkom.
Brokolica
Brokolica má bohatý obsah látky nazývanej glukorafanín.
Táto látka má ochranný účinok proti škodlivinám, ktoré spôsobujú priberanie.
Môže sa jesť surová, varená alebo dusená s 200 gramami ryby, ochutené soľou, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou.
Veľa šťastia!