9 potravín, ktoré veľmi pomáhajú kĺbom a väzom: Keby ich poznal každý, bolo by oveľa menej problémov a bolestí!

Ak chcete silné a zdravé kĺby, kosti a väzy, tieto potraviny by ste rozhodne mali poznať a zaradiť do jedálnička!

Vitamín K a rybí olej

Podľa výskumníkov z University of Surrey môže viesť konzumácia rybieho oleja na dennej báze k zníženiu bolestivosti kĺbov a zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia. Esenciálne mastné kyseliny prítomné  v rybom oleji totiž dokážu tlmiť zápalový proces odohrávajúci sa v kĺboch, informuje štúdia zverejnená v magazíne Rheumatology.

Kurkuma

Kurkuma je veľmi efektívna pri znižovaní zápalu každého druhu vo vašom tele. Pomáha tiež pri úľave od bolesti. Obsahuje niekoľko chemických látok, ktoré znižujú zápal v tele. Sú veľmi podobné nesteroidným protizápalovým liekom, ktoré sú často predpisované ľudom s bolesťami kĺbov.

Huspenina – chutný zdroj kolagénu

Chrupavka je vlastne jedným z druhov tzv. spojivových tkanív. Základnou stavebnou hmotou spojivových tkanív je kolagén, a práve s jeho pomocou sa môžete pokúsiť včas obmedziť opotrebenie chrupavky. Kolagén síce dokáže naše telo produkovať samo, lenže postupom času táto schopnosť slabne, chrupavka stráca svoju pružnosť a dostatočne neplní svoju funkciu. Niektoré „zaručené“ rady tvrdia, že by sme mali zvýšiť príjem potravín, ktoré kolagén obsahujú, ako je tlačenka, aspik alebo napríklad huspenina. Pokiaľ práve tieto pochúťky nepatria medzi vaše najobľúbenejšie, nezúfajte. Naozaj nemusíte jesť tlačenku každý deň, všetko s mierou.

Bobuľky zo záhrady

Jahody, čučoriedky, maliny a iné bobule pomáhajú spomaliť opotrebovanie kĺbov. Výskum ukázal, že antioxidanty, ktoré obsahujú, môžu pomôcť zabrániť artritíde, spomaliť jej priebeh a priniesť úľavu od bolesti. Vitamín C hrá dôležitú úlohu aj pri tvorbe kolagénu, ktorý je kľúčovou zložkou chrupaviek a kostí. Preto sa vrhnite na jablká, marhule rajčiny a papriky.

...

Ľanový olej

Omega3 mastné kyseliny v ľanovom semienku sú najzdravšie tuky pre ľudí s artritídou. Ak mávate každé ráno stuhnuté kĺby, každý deň si dajte aspoň 1 až3 polievkové lyžice ľanového oleja do jedla či šalátu.

Panenské oleje a olejčeky

Proti zápalovým kĺbovým ochoreniam účinne pôsobí olivový olej a olej z pupalky, ktorý obsahuje kyselinu gamalinolénovú. Príznaky reumatoidnej artritídy zmierňuje aj sójový olej.

Cibuľová zelenina

Cibuľa, cesnak, pór alebo pažítka – táto zelenina je bohatá na síru, čo je minerálna látka, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu chrupavky, šliach a väzov.

Červené hrozno

Toto ovocie obsahuje resveratrol, silnú zlúčeninu, ktorá blokuje enzýmy, ktoré prispievajú k degenerácii tkanív. V laboratórnych experimentoch v Rush University Medical Center v Chicagu resveratrol chránil proti druhu poškodenia chrupavky, ktorý spôsobuje bolesti chrbta.

Zelený čaj

Šálka ​​zeleného čaju denne môže odstrániť bolesť. Výskumníci z University of Maryland a Rutgers University zistili, že u potkanov s príznakmi artritídy sa výrazne zlepšil stav po tom, čo im k vode pridali zelený čaj po dobu jedného až troch týždňov.