zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

9 potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak máte artritídu: Radšej ich vylúčte zo svojho jedálnička!

Takmer polovica všetkých dospelých bude mať artritídu, kým dosiahnu vek 65 rokov.

 

 

Artritída je všeobecný pojem pre viac ako 100 rôznych stavov zahŕňajúcich zápal jedného alebo viacerých kĺbov. 

Je dôležité jesť vyváženú stravu, ktorá zahŕňa veľa ovocia a zeleniny spolu s ďalšími potravinami, o ktorých je známe, že znižujú zápal.

 

 

Vďaka YouTube kanálu HealthNormal sa v tomto článku dozviete 9 potravín, ktoré by ste nemali konzumovať, keď máte artritídu. 

Niektoré potraviny, ako napríklad orechy, či losos, môžu pomôcť váš stav zlepšiť a niektoré ho naopak zhoršujú. 

9 potravín, ktorým by ste sa mali pri artritíde vyhnúť

 

 

Lepok

Ak vám bola diagnostikovaná artritída, je potrebné prejsť mnohými zmenami v stravovaní. 

Musíte sa vyhýbať potravínám, ktoré by mohli váš stav zhoršiť.

Jednou z nich je aj lepok. 

Bielkovina nachádzajúca sa v pšeničnej raži a jačmeni, často používaná, ako prísada v mnohých spracovaných potravinách a obsahujú ju dokonca aj niektoré lieky.

Lepok môže byť pri artritíde extrémne škodlivý. 

 

 

Dôvodom je, že lepok môže spôsobiť zápal v tele a spustiť imunitný systém.

Táto reakcia môže ešte viac zhoršiť príznaky a viesť k zvýšenej bolesti. 

Červené mäso

 

 

Tento druh mäsa je zdrojom nasýtených mastných tukov, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a v konečnom dôsledku môžu viesť k ochoreniu srdca. 

Okrem toho zhoršuje artritídu a obsahuje tiež látky podobné bielkovinám, ktoré nazývame karnitín.

Tieto bielkoviny môžu rovnako, ako lepok, spôsobiť zápal v tele, ak sa konzumujú v zvýšenom množstve.

Do tejto kategórie patrí okrem červeného mäsa aj slanina, párky a v podstate akýkoľvek mäsový výrobok, ktorý bol údený alebo inak spracovaný.

Tieto produkty väčšinou obsahujú dusičnany, čo sú konzervačné látky používané na predĺženie doby trvanlivosti.

 

 

Sú spojené s rizikom vzniku rakoviny, pretože pri zahrievaní produkujú karcinogénne zlúčenin.

Častá konzumácia takýchto mäsových produktov zvyšuje riziko vzniku osteoartritídy, reumatoidnej artritídy a kardiovaskulárnych ochorení. 

Červené mäso má tiež vysoký obsah železa, ktoré môže zhoršiť existujúce kĺbové problémy, zvyýšením hladín voľného železa v tele.

Cukor

 

 

Cukor je jednou z najnebezpečnejších potravín pre ľudí s artritídou, pričom sa môže zdať, že ide o dokonalý spôsob, ako zvýšiť prílev energie a prežiť deň aktívnejšie.

Má celkovo negatívny vplyv na zdravie, zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k vzniku zápalových procesov.

Zvyšuje inzulínovú rezistenciu, čo môže spôsobiť poškodenie kĺbov, ak sa vysoký cukor nelieči.

Tiež spôsobuje kolísanie krvného cukru, ktoré môže viesť k únave, zmenám nálady, bolestiam hlavy, čo sú všetko príznaky aj pri artritíde.

 

 

Keďže cukor je pridávaný do mnohých potravín, všímajte si celkový počet gramov pridaného cukru, ktorý je uvedený na obale.

Ak má potravina viac ako 20 g cukru na porciu alebo viac ako 5 gramov pridaného cukru na porciu, radšej si rozmyslite, že ju skonzumujete.

Alkohol

 

 

Niektorí ľudia siahajú po alkohole, aby otupili bolesť alebo zmiernili stres.

Pri artritíde je to to najhoršie, čo môžete urobiť. 

Alkohol môže spôsobiť zhoršenie príznakov a môže spôsobiť dehydratáciu, ktorá následne môže zvýšiť bolesť a stuhnutosť kĺbov.

Takisto ako spomenuté potraviny, zvyšuje zápal v tele, ktorý môže zhoršiť váš stav. 

Ak si chcete raz za čas dopriať pohár vína, dodržujte mieru, ženy 1 pohár a muži 2. 

Ku každému poháru alkoholu by ste mali vypiť 2 poháre vody.

 

 

Pomôže to spomaliť absorbovanie alkoholu a udrží vás to hydratovaných. 

Vysoko spracované potraviny

Hotové spracované jedlá, ako instantné rezance, jedlá z konzervy a pod. nie sú vo všeobecnosti vhodné pre vaše zdravie.

Obsahujú prísady, ktoré môžu dráždiť tráviaci trakt a majú často vysoký obsah sodíka, ktorý môže spôsobiť zápaly a opuchy. 

Okrem toho môžu zvýšiť krvný tlak.

 

 

Hoci je soľ dôležitá pre zdravie, vo zvýšenej miere môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, čo môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych ochorení. 

Vysoký príjem sodíka je tiež spojený so vznikom osteoporózy, pretože zvyšuje vylučovanie vápnika močom, čo vedie k strate hustoty kostí.

Rastlinné oleje

 

 

Rastlinné oleje sú často zdrojom tukov a kalórií v našej potrave.

Používajú sa pri varení, pečení a vyprážaní.

Majú vysoký obsah nasýtených tukov a môžu zvýšiť hladinu zlého cholesterolu. 

To môže zvýšiť zápal a zhoršiť stav pri artritíde. 

Vyprážané jedlá

Keď sa jedlá pripravujú pri vysokej teplote vyprážaním alebo grilovaním, nie je to pre telo zdravé a urýchľuje to proces starnutia organizmu. 

Existuje niekoľko štúdií o tom, ako vek ovplyvňuje symptómy artritídy. 

Z toho dôvody by sme sa mali hlavne s pribúdajúcim vekom vyhýbať takto pripraveným potravinám.

Mlieko

 

 

Niektorí ľudia s artritídou môžu tolerovať mliečne výrobky, ak ich konzumujú s mierou.

Ak však trpíte bolesťami spojenými s artritídou, je lepšie sa mliečnym produktom vyhnúť. 

Toto sú potraviny, ktoré by ste pri tejto diagnóze mali mať v jedálničku zastúpené v čo najmenšom množstve.

Zároveň sa snažte urobiť pozitívne zmeny ako napríklad používať olivový olej namiesto masla, či margarínov. 

 

 

Ten totiž obsahuje zdraviu prospešné mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať zápal v kĺboch. 

Zároveň ich premasťujú, takže sa ľahšie pohybujú.

Vyberajte si tiež ryby s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ako je losos, makrela, či tuniak. 

Aspoň 2-krát týždenne ich zaraďte do svojho jedálnička.

Na prípravu jedál používajte parný hrniec.

Zabezpečte si v potrave dostatočný prísun vitamínu D. 

V zime užívajte aj doplnky výživy s týmto vitamínom, aby ste predišli jeho deficitu.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa zdravia!

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie