Ak máte doma kúsok Nivy, toto skúste: 9 top receptov na bezkonkurenčné slané pochúťky, ktoré rýchlo pripravíte!

Zbierka najlepších receptov zo syra Niva. Perfektné k vínečku, alebo ako pohostenie pre návštevu.

Zbierka najlepších receptov zo syra Niva. Perfektné k vínečku, alebo ako pohostenie pre návštevu.

Nivové pečivo k vínečku

Potrebujeme:

110 g syru Niva – nastrúhaného
200 g hladká múka
0,5 lyžičky prášku do pečiva
100 g zmäknutého masla
1 žĺtok
3 lyžice smotany na šľahanie alebo na varenie

Na potretie:

Bielko

Postup:

Z múky, prášku do pečiva, masla a Nivy urobíme drobivú zmes, do ktorej pridáme žĺtok a smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cca hodinu odpočinúť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenší plát (asi 3 mm), z ktorého pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Tie potom prenesieme na plech s papierom na pečenie, potrieme bielkom, posypeme podľa chuti – syrom, orechmi, alebo semienkami.

Dáme piecť do predhriatej rúry na 170 ° C doružova. Po vychladnutí môžeme podávať.

Nivová omáčka na grilovačku aj do šalátov

Potrebujeme:

15 – 20 dkg Nivy

Kyslú smotanu

2 – 3 strúčiky cesnaku

Domáca vegeta

Bylinky (trošku kôpru a veľa pažítky)

Čierne korenie

Postup:

Nivu nastrúhame, cesnak prelisujeme a všetko zamiešame.

Dochutíme vegetou a korením a pridáme bylinky – kôpor a veľa pažítky.

Nivové peniažteky

Výborné slané pečivko z Nivy, voláme ich nivové pagáčky, alebo nivové peniažteky.

Potrebujeme:

250 g nivy

250 g hladkej múky

200 g masla

Postup:

Nivu a maslo nastrúhame, pridáme múku, vypracujeme cesto a rozvaľkáme na pol centimetrov široký plát. Vykrajujeme kolieska, ktoré uložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme asi 15 minút pri teplote 170-180 stupňov.

Autorkou receptu je Ivetka J

Nivové hviezdičky

Potrebujeme:

180 g polohrubej múky

100 g masla alebo hery

200 g nivy – ak nemáte radi nivu dajte Čedar

200 g ementálu

2 žĺtky

Špetku soli

Nadrobno nakrájanú cibuľku

Postup:

Ementál nastrúhame a nivu si rozdrobíme, zmäknuté maslo zmiešame s cibuľkou, pridáme múku, žĺtok, soľ a syrovú zmes. Cesto spracujeme a vyvaľkáme na hrubší plát.

Z cesta vykrojíme hviezdičky, alebo iné tvary a preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 160 stupňov 20 minút.

Nátierka z Nivy

Potrebujeme:

225 g zmäknutého masla

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

2 lyžice nivy

Soľ

Postup:

Zmiešame a môžeme natierať. :-)

Chrumkavé kolieska z Nivy

Potrebujeme:

Cesto:

30 dkg pol. múky

1/ 8 masla

1/2 pohára mlieka (podľa potreby)

1 prášok do pečiva ň

1/2 kávovej lyžičky cukru

1 lyžička soli

Plnka:

15 dkg nivy

10 dkg tehly

1/8 masla

Všetky prísady na náplň nastrúhame  a vymiešame

Postup:

Cesto rozvaľkáme na 3 diely, potrieme plnkou, stočíme do valčekov a dáme do druhého dňa odpočinúť do chladničky. Na druhý deň rozkrájať na kolieska orech môže byť nemusí a dáme piecť na 150 stupňov do zlatistej farby.

Voňavé zemiaky

Potrebujeme:

Zemiaky – cca 1 kg

150 – 200 g nivy

1 smotana na šľahanie

cca 100-150 g tvrdého syra (voliteľné)

2 strúčiky cesnaku

Maslo na vymastenie misy

Petržlenová vňať alebo jarná cibuľka

Postup:

Zemiaky krátko povaríme v šupke a potom môžeme ošúpať (nové netreba) a nakrájame na tenké plátky. Ak sa vám nechce krájať, zemiaky môžete len zľahka roztlačiť. Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme do nej zemiaky. V miske zmiešame nivu so šľahačkou, pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťou a touto zmesou zalejeme zemiaky (nivy môžete dať aj menej, ak má na vás príliš výraznú chuť). Dáme do rúry vyhriatej na 180-190 stupňov a pečieme 20 minút, potom posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí, to je všetko. Ak nechcete, syr nakoniec ani nemusíte použiť. :-)