9 top receptov na rajčinové šaláty do pohárov: Urobte zásobu na celý rok a už nezaváhate, čo dať k rezňom a na grilovačku!

Najlepšie recepty na nakladané paradajky na zimu. Výborné recepty, ktoré si určite nenechajte ujsť.

Zeleninová zmes s cenakom

Potrebujeme:

  • 1 kg uhoriek
  • 1 kg paradajok
  • 1 kg papriky
  • 1 kg cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 viazaničky kôpru
  • 3,5 litra vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 ČL soli
  • 3 dl kyseliny octovej
  • 15 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 bobkové listy

Postup:

V prvom rade si dobre umyte a vysterilizujte zaváraninové poháre. Na dno pohára umiestnite trochu kôpru, strúčik cesnaku a pár guľôčok korenia. Zeleninu umyte a očistite, uhorky nakrájajte na hrubšie kolieska, cibuľu na kolieska, papriku na plátky a rajčiny na kolieska alebo na mesiačiky. Dodržiavajte aj postupnosť. Spodnú vrstvu by mali tvoriť cibule, na nich by mala byť paprika, na nej uhorky a na samom vrchu paradajky. Keď máte zeleninu naloženú v pohároch, pripravte si nálev. Uvarte vodu, pridajte soľ a cukor, ocot a bobkový list. Nechajte prevrieť a potom nalievajte ešte za horúca na zeleninu. Poháre klasicky uzatvorte a otočte hore dnom, aby viečka lepšie chytili. Hotovo! Prajeme dobrú chuť!

Špeciálna pochúťka z rajčín a cibule – top šalát k mäsu

Potrebujeme:

  • 15 ks väčších paradajok
  • 15 ks cibule
  • 2-3 hlávky cesnaku
  • Nálev (na 1 l vody):
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžicu oleja
  • 2-3 bobkové listy
  • 1-2 klinčeky
  • 6-7 kúskov čierneho korenia

Postup:

Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cibuľu a cesnak.

Zeleninu vrstvíme do pohárov – vrstvu rajčín, pár kusov cesnaku a vrstvu cibule. Takto pokračujeme, kým nenaplníme poháre asi 1 cm od okraja.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Do hrnca nalejeme vodu a dáme na plameň. Keď voda zovrie, pridáme ostatné prísady a keď sa cukor rozpustí, potom, ešte horúcu tekutinu nalejeme zeleninu tak, aby siahala nad ňu. Poháre zavrieme a sterilizujeme 10 minút – stačí len toľko, aby chytili viečka.

Vyberieme z vody, obrátime hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Kórejský rajčinový šalát

Potrebujeme:

  • zelená paprika – 4 ks
  • paradajky – 2 kilogramy
  • pálivá paprička – 2 kusy
  • cesnak – 1 hlávka
  • cukor – 100 gramov
  • rastlinný olej – 100 ml
  • soľ – 2 polievkové lyžice
  • ocot 9% – 100 ml
  • bazalka, kôpor, petržlen, zeler – podľa chuti

Postup:

Umyte paradajky, rozkrájajte ich na polovice.

Príprava omáčku: zomeľte cesnak, papriku, petržlen, zeler a kôpor. Všetko premiešajte.

Trojlitrové poháre vyložte vrstvami paradajok a náplne.

Vodu zmiešajte s octom, rastlinným olejom, cukrom a soľou, priveďte do varu a nalejeme do nádob až po vrch.

Uzavrite poháre uzávermi, obráťte hore dnom a nechajte odstáť 24 hodín.

A to je všetko, po 24 hodinách môžete jedlo ochutnať!

Patradjkový šalát s cibuľou a kôprom

Potrebujeme:

700 g paradajok

2 cibule

1 zväzok petržlenovej vňate

1 zväzok kôpru

500 ml vody

1,5 lyžice cukru

½ lyžice soli

1 lyžičku rastlinného oleja

1,5 lyžicu octu

Postup:

Cibuľu aj paradajky nakrájame na plátky. Bylinky umyjeme a môžeme nakrájať na menšie kúsky (nie celkom nadrobno, alebo nemusíme krájať vôbec).

Do sterilizovaných pohárov vrstvíme striedavo cibuľu, bylinky a paradajky. Poslednú vrstvú musí tvoriť cibuľa a mala by byť približne 1,5 cm od okraju pohára.

Pripravíme si nálev. Do vriacej vody pridáme soľ, cukor, olej a ocot. Nálev nalejeme do pohárov a pevne uzavrieme.

Poháre obrátime, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

„Kyjevský“ paradajkový šalátKievskij

 

Potrebujeme:

  • 3 kg zrelých paradajok
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 0,5 kg kápie
  • 10 klinčekov, korenie
  • Bobkový list (3 kusy)
  • nie plný pohár oleja
  • pohár octu
  • pol pohára cukru
  • 1 lyžica soli

Postup:

Na začiatok pripravte sklenenú nádobu s celkovým objemom štyri a pol litra. Do nádoby nalejte vodu, ocot, cukor, olej, soľ a koreniny. Nechajte zmes prevariť.

Nakrájanú zeleninu vrstvíme do pohárov a hneď zalejeme horúcim nálevom. Zatvoríme a pri teplote 90 stupňov sterilizujeme 15 minút.

Paradajkovo – cibuľový šalát

osennij

Potrebujeme::

  • 1 kg mäsitých paradajok
  • 0,5 kg červenej cibule
  • 1 kg papriky
  • 0,5 kg  mrkvy
  • 250 g paradajkovej omáčky/alebo pretlaku
  • jeden a pol pohárov oleja
  • pol pohára práškového cukru
  • 1/4 pohára soli
  • pol pohára octu

Postup:

Do veľkého hrnca pridajte nakrájanú zeleninu: paradajky, cibuľu, mrkvu, papriku.

Paradajky narežte na plátky, cibuľa na pol krúžky, mrkvu nastrúhajte.

K zelenine pridáme paradajkovú omáčku, olej, soľ s cukrom. Jemne premiešajte.

Dusíme dvadsať minút, občas premiešame.

Na konci nalejte ocot, zamiešajte.

Vriacu zmes navrstvite do sterilizovaných sklenených nádob, zatvorte a obráťte hore dnom. Zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Poľské nakladané rajčiny

Potrebujeme:

Množstvo týchto prísad môžete zvoliť podľa vášho vkusu a podľa toho, koľko paradajok máte

Paradajky

Cibuľu

Petržlen

Kôpor

Cesnak

Marináda:

Voda – 1 l

Cukor – 3 polievkové lyžice

Soľ – 1 polievková lyžica

Rastlinný olej – 1 polievková lyžica do každého pohára

Ocot – 1 polievková lyžica do každého pohára

Postup:

Cesnak očistíme a pretlačíme. Zmiešame s nasekanou zeleninou. Cibuľu očistíme, nakrájame na polkruhy.Paradajky (stredne veľké) nakrájame na veľké kúsky (ja som rozrezala jednu paradajku na 4 kusy).

Vrstvíme do pohárov: cibuľu, cesnak, paradajky, cibuľu a opäť cesnak. Pripravíme si nálev –  soľ a cukor dáme do vriacej vody, rozpustíme a necháme prevariť. Potom nalejeme horúci nálev do pohárov. Do každého pohára dajte aj lyžicu octu a rastlinného oleja (táto dávka je na pollitrové poháre).

Vložíme do hrnca na zaváranie a od doby varu sterilizujeme 5 minút.

Otočíme poháre hore dnom a zabalíme ich hrubou dekou a necháme vychladnúť.

Pochúťka z paradajok a uhoriek

pal'chiki-oblizhesh '

Potrebujeme (na 3 litre ):

  • 1 kilogram paradajok
  • 0,5 kg cibule
  • 1 kilogram uhoriek
  • nie plný pohár oleja (asi 3/4)
  • tretina poháru octu
  • 1/3 pohára morskej soli
  • štvrť pohára jemného cukru

Postup:

Nakrájame paradajky na veľké plátky, uhorky na krúžky, cibuľu na pol krúžky.

Zelenina sa umiestni do hrnca, pridá sa soľ a cukor.

Zalejte rastlinným olejom, octom, premiešajte. Nechajte variť desať minút.

Potom nechajte zeleninu pod pokrievkou dusiť dvadsať minút pri nízkej teplote.

Uložíme ešte vriace do pohárov, obrátime a necháme vychaldnúť pod dekou