Najlepšie recepty na nakladané paradajky na zimu. Výborné recepty, ktoré si určite nenechajte ujsť.
Zeleninová zmes s cenakom
Potrebujeme:
- 1 kg uhoriek
- 1 kg paradajok
- 1 kg papriky
- 1 kg cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 viazaničky kôpru
- 3,5 litra vody
- 200 g kryštálového cukru
- 5 ČL soli
- 3 dl kyseliny octovej
- 15 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 bobkové listy
Postup:
V prvom rade si dobre umyte a vysterilizujte zaváraninové poháre. Na dno pohára umiestnite trochu kôpru, strúčik cesnaku a pár guľôčok korenia. Zeleninu umyte a očistite, uhorky nakrájajte na hrubšie kolieska, cibuľu na kolieska, papriku na plátky a rajčiny na kolieska alebo na mesiačiky. Dodržiavajte aj postupnosť. Spodnú vrstvu by mali tvoriť cibule, na nich by mala byť paprika, na nej uhorky a na samom vrchu paradajky. Keď máte zeleninu naloženú v pohároch, pripravte si nálev. Uvarte vodu, pridajte soľ a cukor, ocot a bobkový list. Nechajte prevrieť a potom nalievajte ešte za horúca na zeleninu. Poháre klasicky uzatvorte a otočte hore dnom, aby viečka lepšie chytili. Hotovo! Prajeme dobrú chuť!
Špeciálna pochúťka z rajčín a cibule – top šalát k mäsu
Potrebujeme:
- 15 ks väčších paradajok
- 15 ks cibule
- 2-3 hlávky cesnaku
- Nálev (na 1 l vody):
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice soli
- 1 lyžicu oleja
- 2-3 bobkové listy
- 1-2 klinčeky
- 6-7 kúskov čierneho korenia
Postup:
Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cibuľu a cesnak.
Zeleninu vrstvíme do pohárov – vrstvu rajčín, pár kusov cesnaku a vrstvu cibule. Takto pokračujeme, kým nenaplníme poháre asi 1 cm od okraja.
Do hrnca nalejeme vodu a dáme na plameň. Keď voda zovrie, pridáme ostatné prísady a keď sa cukor rozpustí, potom, ešte horúcu tekutinu nalejeme zeleninu tak, aby siahala nad ňu. Poháre zavrieme a sterilizujeme 10 minút – stačí len toľko, aby chytili viečka.
Vyberieme z vody, obrátime hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Kórejský rajčinový šalát
Potrebujeme:
- zelená paprika – 4 ks
- paradajky – 2 kilogramy
- pálivá paprička – 2 kusy
- cesnak – 1 hlávka
- cukor – 100 gramov
- rastlinný olej – 100 ml
- soľ – 2 polievkové lyžice
- ocot 9% – 100 ml
- bazalka, kôpor, petržlen, zeler – podľa chuti
Postup:
Umyte paradajky, rozkrájajte ich na polovice.
Príprava omáčku: zomeľte cesnak, papriku, petržlen, zeler a kôpor. Všetko premiešajte.
Trojlitrové poháre vyložte vrstvami paradajok a náplne.
Vodu zmiešajte s octom, rastlinným olejom, cukrom a soľou, priveďte do varu a nalejeme do nádob až po vrch.
Uzavrite poháre uzávermi, obráťte hore dnom a nechajte odstáť 24 hodín.
A to je všetko, po 24 hodinách môžete jedlo ochutnať!
Patradjkový šalát s cibuľou a kôprom
Potrebujeme:
700 g paradajok
2 cibule
1 zväzok petržlenovej vňate
1 zväzok kôpru
500 ml vody
1,5 lyžice cukru
½ lyžice soli
1 lyžičku rastlinného oleja
1,5 lyžicu octu
Postup:
Cibuľu aj paradajky nakrájame na plátky. Bylinky umyjeme a môžeme nakrájať na menšie kúsky (nie celkom nadrobno, alebo nemusíme krájať vôbec).
Do sterilizovaných pohárov vrstvíme striedavo cibuľu, bylinky a paradajky. Poslednú vrstvú musí tvoriť cibuľa a mala by byť približne 1,5 cm od okraju pohára.
Pripravíme si nálev. Do vriacej vody pridáme soľ, cukor, olej a ocot. Nálev nalejeme do pohárov a pevne uzavrieme.
Poháre obrátime, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
„Kyjevský“ paradajkový šalát
Potrebujeme:
- 3 kg zrelých paradajok
- 0,5 kg cibule
- 0,5 kg mrkvy
- 0,5 kg kápie
- 10 klinčekov, korenie
- Bobkový list (3 kusy)
- nie plný pohár oleja
- pohár octu
- pol pohára cukru
- 1 lyžica soli
Postup:
Na začiatok pripravte sklenenú nádobu s celkovým objemom štyri a pol litra. Do nádoby nalejte vodu, ocot, cukor, olej, soľ a koreniny. Nechajte zmes prevariť.
Nakrájanú zeleninu vrstvíme do pohárov a hneď zalejeme horúcim nálevom. Zatvoríme a pri teplote 90 stupňov sterilizujeme 15 minút.
Paradajkovo – cibuľový šalát
Potrebujeme::
- 1 kg mäsitých paradajok
- 0,5 kg červenej cibule
- 1 kg papriky
- 0,5 kg mrkvy
- 250 g paradajkovej omáčky/alebo pretlaku
- jeden a pol pohárov oleja
- pol pohára práškového cukru
- 1/4 pohára soli
- pol pohára octu
Postup:
Do veľkého hrnca pridajte nakrájanú zeleninu: paradajky, cibuľu, mrkvu, papriku.
Paradajky narežte na plátky, cibuľa na pol krúžky, mrkvu nastrúhajte.
K zelenine pridáme paradajkovú omáčku, olej, soľ s cukrom. Jemne premiešajte.
Dusíme dvadsať minút, občas premiešame.
Na konci nalejte ocot, zamiešajte.
Vriacu zmes navrstvite do sterilizovaných sklenených nádob, zatvorte a obráťte hore dnom. Zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Poľské nakladané rajčiny
Potrebujeme:
Množstvo týchto prísad môžete zvoliť podľa vášho vkusu a podľa toho, koľko paradajok máte
Paradajky
Cibuľu
Petržlen
Kôpor
Cesnak
Marináda:
Voda – 1 l
Cukor – 3 polievkové lyžice
Soľ – 1 polievková lyžica
Rastlinný olej – 1 polievková lyžica do každého pohára
Ocot – 1 polievková lyžica do každého pohára
Postup:
Cesnak očistíme a pretlačíme. Zmiešame s nasekanou zeleninou. Cibuľu očistíme, nakrájame na polkruhy.Paradajky (stredne veľké) nakrájame na veľké kúsky (ja som rozrezala jednu paradajku na 4 kusy).
Vrstvíme do pohárov: cibuľu, cesnak, paradajky, cibuľu a opäť cesnak. Pripravíme si nálev – soľ a cukor dáme do vriacej vody, rozpustíme a necháme prevariť. Potom nalejeme horúci nálev do pohárov. Do každého pohára dajte aj lyžicu octu a rastlinného oleja (táto dávka je na pollitrové poháre).
Vložíme do hrnca na zaváranie a od doby varu sterilizujeme 5 minút.
Otočíme poháre hore dnom a zabalíme ich hrubou dekou a necháme vychladnúť.
Pochúťka z paradajok a uhoriek
Potrebujeme (na 3 litre ):
- 1 kilogram paradajok
- 0,5 kg cibule
- 1 kilogram uhoriek
- nie plný pohár oleja (asi 3/4)
- tretina poháru octu
- 1/3 pohára morskej soli
- štvrť pohára jemného cukru
Postup:
Nakrájame paradajky na veľké plátky, uhorky na krúžky, cibuľu na pol krúžky.
Zelenina sa umiestni do hrnca, pridá sa soľ a cukor.
Zalejte rastlinným olejom, octom, premiešajte. Nechajte variť desať minút.
Potom nechajte zeleninu pod pokrievkou dusiť dvadsať minút pri nízkej teplote.
Uložíme ešte vriace do pohárov, obrátime a necháme vychaldnúť pod dekou