Najsilnejší zabijaci chorôb: 9 mocných prírodných antibiotík, na ktoré sme kvôli liekom z lekárne takmer zabudli!

Silné antibiotiká z prírody, ktoré sa oplatí poznať aj v dnešnej dobe!

Príroda nám poskytuje tie najsilnejšie liečivá. Používali ich naši predkovia, ale dnes sa mnohé zabudlo, pretože máme pohodlnejšie a rýchlejšie riešenia dostupné v lekárňach v podobe vitamínov, doplnkov výživy či najrôznejších roztokov a sirupov. Pravdou však je, že sile prírodných liečiv sa nič nevyrovná a ich silu si môžete vyskúšať aj dnes. Navyše, tieto prostriedky nemajú na naše zdravie negatívny vplyv.

TYMIAN – penicilín chudobných

Nielenže nádherne vonia, ale má aj výrazné antibiotické vlastnosti. Starí Egypťania používali jeho silicu na balzamovanie múmií. V arabských krajinách sa z neho dodnes pripravuje odvar zmiešaný s olivovým olejom, ktorý sa používa na čistenie rán. Táto bylinka sa považuje za jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, pôsobí výrazne dezinfekčne a antisepticky. Ničí plesne, baktérie a tiež črevné parazity, podľa niektorých výskumníkov zaberá aj pri liečbe Helicobaktera pylori.

Ako ho používať

Do 200 ml vriacej vody pridáme 2 lyžičky sušeného tymianu a necháme 5 minút vylúhovať. Pijeme dvakrát denne čo najteplejší.
Čaj používame aj na kloktanie pri zápale horných dýchacích ciest.
Na nečistú pleť a zapálené ranky si prikladáme obklady z tymianového extraktu alebo čaju.
POZOR! Tymian sa nesmie predávkovať.

...

RAKYTNÍK

Je zdrojom vitamínov A, D, E, K a P. Vitamín A, resp. beta karotén, má výrazné antioxidačné účinky a znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka vitamínu D podporuje rast kostí a pôsobí proti nafukovaniu. Pri vonkajšom použití má antibakteriálny a protizápalový účinok. Vďaka účinným látkam, ktoré obsahuje, má antioxidačné vlastnosti, zlepšuje trávenie a podporuje prirodzenú imunitu organizmu. Môžete ho použiť napríklad ako prevenciu voči virózam ako je chrípka či nádcha. Ak trpíte chronickým kašľom, skúste si olej z rakytníka naniesť na hrudník a dobre ho vmasírovať do pokožky. Vďaka tomu, že pôsobí ako prírodné antibiotikum, vám pomôže pri liečbe.

ZÁZVOR

Pôsobí proti infekciám horných dýchacích ciest. Likviduje choroboplodné zárodky a mimoriadne silno pôsobí na tráviacu sústavu, harmonizuje jej činnosť. Čerstvý je samozrejme najliečivejší.

Ako ho užívať

Kúsok zázvoru môžete pravidlene pridávať do domácich mixovaných ovocných alebo zeleninových štiav – smoothies.
Zázvor môžete tiež rozmixovať aj do obľúbenej tekvicovej polievky. Pridáva sa do ázijských jedál, často sa podáva k hydinovému mäsu s ryžou.
Čerstvý zázvor nakrájajte a zalejte horúcou vodou. Nechajte vylúhovať a pridajte lyžičku medu, pite trikrát denne.

Kedy ich užívať?

Preventívne v období zvýšeného výskytu chrípok a zápalov.
Ak sa cítite unavení a vyčerpaní.
Pri začínajúcej chorobe.
Aj počas choroby, ale nespoliehajte sa len na prírodnú liečbu. Ak je vám zle, musíte svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom.
Počas rekonvalescencie.
Pri nachladnutí.

MED

Med je jedným z najlepších prírodných antibiotík. Je to veľmi všestranný pomocník pri boji s baktériami. Zaberá na bolesti v krku, na kašeľ i zápal priedušiek. Je vynikajúci napríklad v spojení s nastrúhanou cibuľou.

Med dokonca nanesený na koži podporuje hojenie rán a jaziev.

Medový zábal a medicína proti kašľu

Potrebujeme med, múku (alebo zemiakový škrob) a rastlinný olej. Okrem toho ešte budeme potrebovať  gázu alebo bavlnenú plienku a leukoplast.

Zmiešajte si múku s trochou medu a k zmesi pridáme aj rastlinný olej – vytvoríme jednotnú zmes. Keď je zmes hladká, no nie lepkavá, pridáme znovu múku. Množstvá dávajte podľa vlastného odhadu, mala by vám vzniknúť hmota podobná masti, ktorú potom nanesieme na gázu a zabalíme.

Teraz už ostáva len jediné – pripravený liečivý zábal pripevníme pomocou leukoplastu na priedušky (na oblasť nad srdcom. Dieťaťu oblečte tielko alebo bavlnené tričko a až na to pyžamko, lebo zábal zvlhne.

Deťom zábal nenechávajte priložený dlhšie ako 2 – 3 hodiny, u dospelých môže pôsobiť aj celú noc, resp. celý deň, podľa toho, kedy si ho priložíte. Medový zábal možno aplikovať deťom od šiestich mesiacov, u menších ho nepoužívajte.

Pripravte sa na to, že po  zábalu sa dieťa bude viac potiť, najmä po prvýkrát. Ak sa vám aj bude zdať, že kašeľ ustáva a hlienov je tiež menej, vhodné je zopakovať ho viackrát. Ak sa ale pridruží aj teplota, či iné komplikácie, neváhajte vyhľadať lekára.

Medová medicína proti kašľu (na užívanie)

Toto odporúčam každému, kto máva počas zimy a jesene často nádchu, býva nachladnutý, trápi ho kašeľ, alebo časté zápaly. Okrem toho, že podporí imunitu, tiež pomáha bojovať proti zápalom, baktériám aj vírusom. A má ešte jeden bonus, pomáha bojovať proti únave, čistiť cievy a prospieva celkovému zdraviu. Všetko, čo tento domáci liek obsahuje sú totižto veľmi zdravé suroviny aj samé o sebe. Keď ich však spojíte, čakajte skutočné zázraky.

Postup:

5 lyžíc včelí med

5 ks citrón v bio kvalite

20 strúčikov cesnak (ak chcete, aby cesnak nebol taký ťažký na žalúdok, odstráňte zo strúčikov strednú časť)

1 ks čerstvý zázvor (cca 5 cm)

Postup:

Citróny, zázvor aj cesnak ošúpeme, nakrájame na malé kocky a spolu s medom rozmixujeme na kašu.

Skladujme v chladničke v sklenenej fľaši.

Cesnak – bič na vírusy

Cesnak si v období zvýšeného výskytu chrípky a ďalších chorôb z prechladnutia doprajte čo možno najčastejšie ako prevenciu i liek. Cesnak je prírodné antibiotikum a antivirotikum, posilňuje imunitu a pomáha bojovať proti virózam. Jeden (asi 6 g) až dva strúčiky denne, tri až štyri počas chrípkového obdobia – to je odporúčaná dávka pre dospelého človeka, ktorú neradno prekračovať. Skvelý prínos v tejto dobe má aj obyčajná cesnaková polievka. Proti typickému cesnakovému aróma, ktoré nemusia byť každému príjemné, pomáha jesť cesnak zároveň s olejom, mliekom a medom alebo po jedle užiť kúsok petržlenovej vňate.

Cesnakové mlieko proti chrípke

Potrebujeme:

500 ml mlieka

10 strúčikov cesnaku (očistených a rozdrvených)

2 alebo 3 čajové lyžičky hnedého cukru

250 ml vody

Postup:

Dajte vodu a mlieko do hrnca. Pridajte cesnak a varte na miernom ohreve. Počkajte kým zmes nezačne vrieť. Neprestávajte miešať kým sa zmes nevyparí na polovicu. Odstavte a oslaďte cukrom. Takto pripravený nápoj je pripravený na servírovanie!

Cesnakový elixír na posilnenie imunity

Potrebujeme:

8 strúčikov cesnaku

4-5 cm koreňa zázvoru

5 l vody

2 bio citróny (chemicky neošetrené)

Postup:

Citrón umyte, ošúpte si zázvor a cesnak. Zázvor aj cesnak nakrájajte na malé kúsky a citrón prekrojte na 4 kusy aj s kôrou. Všetky ingrediencie vymixujte v mixéri. Vodu nechajte zovrieť v hrnci a potom v nej rozmiešajte rozmixovanú zmes. Nechajte vychladnúť a naplňte do sklenených pohárov. Tento elixír treba konzumovať každý deň najmenej 2 hodiny pred prvým jedlom.

Cibuľa zlikviduje kašeľ

Cibuľa pôsobí podobne ako cesnak, je ale jedinečná tým, že uvoľňuje hlieny a pomáha pri zápaloch dutín. Pri prvom náznaku kašľa pomaly zjedzte surovú cibuľu. Ďalšie cibule rozkrojte a dajte do každej miestnosti, kde sa často pohybujete jednu. Cibuľa vyčistí byt od baktérií. Alebo olúpte 1 cibuľu a nakrájajte na kolieska, zalejte 300 ml vriacej vody, zakryte a nechajte 20 minút vylúhovať. Sceďte. Čaj pite teplý osladený medom trikrát denne. Na nádchu a zápalové ochorenia prínosových dutín platí vdychovanie výparov z nakrájanej čerstvej cibule. Síce si poplačete, ale pomôže vám to. Zábal z nasekanej cibule zmierňuje bolesti v krku. Proti nádche pomáha, keď v cibuľovej šťave namočíte vatovú tyčinku a vložíte do nosa. Aplikujte raz za 2 hodiny.

Karamelový čaj proti kašľu

Potrebujeme:

cukor

cibuľu

vodu

ak máte tak aj zázvor

Postup:

Túto liečivú zmes (čaj) robím od oka a na koniec zvyknem pridávať aj trochu zázvoru. V hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl. kr. cukru takto ho pomaly rozpúšťame – keď je cukor rozpustený, zoberieme studenú vodu a nalejeme cca do pol hrnca. Robievam v stredne veľkom hrnci! Chcela by som upozorniť, že keď nalejete vodu dajte pozor, lebo zmes začne bublať a aj striekať. Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota stvrdne miešame a postupne sa rozpustí. Do zmesi pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou (nechávame len posledné šupy z cibule) a varíme 15min. Potom podávame.Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.

Chren je najlepší proti nádche

Chrenmá výrazný antibiotický efekt a posilňujúce účinky. Chren dokáže v tele účinne eliminovať infekcie a je výborným doplnkom liečby všetkých chorôb z prechladnutia. Pri chrípke potláča množenie baktérií a vírusov a prehrieva organizmus. Pri kašli a nádche chren uvoľňuje zahlienenie, jeho silica rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest ako v prínosových dutinách, tak v pľúcach a prieduškách. Tento účinok pocítite už pri jeho krájaní, drvenie alebo strúhanie, kedy sa uvoľňujú látky s dezinfekčným pôsobením, čo sa prejavuje slzením ako u cibule. Osvedčenou prírodnou medicínou vo chrípkovom období je dať si každý deň 1 lyžičku čerstvého chrenu.

Chrenový zázrak

Potrebujeme:

250 g chrenu

200 g kvalitného medu

Šťavu z 1 citróna

3 cm zázvoru (nemusí byť)

Postup:

Chren aj zázvor rýchlo olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zalejeme ho pohárom prevarenej, ale nie horúce, vody. Starostlivo všetko premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pol druhej hodiny v izbovej teplote. Po uplynutí tejto doby precedíme a tiež starostlivo vytlačíme tekutinu cez sterilne čisté plátenko a vmiešame  celý med a trochu citrónovej šťavy.

Kapucínka

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) sa ľudovo nazýva tiež žerucha a pestuje sa u nás už vyše 400 rokov. Okrem krásne červených kvetov sa však pýši najmä silnými liečivými účinkami a funguje ako prírodné antibiotikum. Dokáže bojovať proti zápalom močových ciest a čiastočne aj dýchacím ťažkostiam. Všeobecne posilňuje imunitu a pomáha telu sa brániť pred nepriaznivými vplyvmi okolia. Všetky jej časti od listov, kvetov, stoniek až po semená a hľuzy sú jedlé. Korienky kapucínky chuťou pripomínajú reďkovky.

Vyrobte si liečivé kvapky z kapucínky

Potrebujeme:

– jeden diel kapucínky (stonky, listy, kvety)

– štyri diely kvalitnej vodky

– tmavú fľašu

Postup:

Kapucínku zalejte vodkou, pretrepte a v tmavej fľaši nechajte tri týždne macerovať. Občas zmes znovu pretrepte. Potom roztok preceďte a uchovávajte na tmavom mieste. Užívajte podľa potreby. V období, kedy potrebujete posilniť imunitu, si dávajte trikrát denne 20 kvapiek po dobu aspoň jedného mesiaca.
Tip: Listy kapucínka môžete aj rozmixovať s vodou v pomere 1: 4, scediť a užívať denne jednu lyžicu tejto čerstvej šťavy. Šťavu však nemá dlhú trvanlivosť, radšej si denne či každý druhý deň pripravujte čerstvú, aby nestratila svoje účinky. Použiť ju môžete aj ako vlasovú vodu – podporuje rast vlasov a pôsobí blahodárne na vlasovú pokožku.

Angínovník

Angínovník môžete pestovať doma za oknom, ale dokonca aj vonku na záhrade. Vyzerá tak trochu ako kosatec a krásne kvitne.

Využívajú sa mladé čerstvé listy, ktoré sa krátko rozžujete v ústach, ale neprehĺtajú sa, proti angíne, kašľu, zahlienenie aj ochorenie hlasiviek. Pozor, pri žuvaní naozaj páli v krku!

Odvar z podzemku pomáha pri zápale močových ciest, ale aj pri zápche a nadúvaní.