Záhrada pre netrpezlivých: 9 druhov zeleniny, ktoré rastú expresne rýchlo!

Pri pestovaní ovocia, aj zeleniny to trvá nejaký čas, kým sa dočkáte plodov svojej práce. 

 

 

Niektoré plodiny prinášajú úrodu skôr, iné zase oveľa neskôr.

Ak patríte k netrpezlivým záhradkárom, dáme vám tip na 9 druhov zeleniny, ktorá rastie expresne rýchlo!

 

 

Vyskúšajte pestovať tento rok zeleninu, ktorú odporúča portál decorarymas.

Vďaka týmto odporúčaniam budete mať v záhrade zeleninu, ktorá sa dá vypestovať veľmi rýchlo.

Tieto druhy zeleniny rastú v porovnaní s inými druhmi rýchlejšie a úrodu budete mať dokonca ešte pred uplynutím 1 mesiaca.

Žerucha: Zberá sa za 10 dní

 

 

Pestovanie žeruchy je veľmi jednoduché, pokiaľ dostane dostatok vlahy.

Tiež nemusíte čakať, kým úplne vyrastie na to, aby ste ju mohli konzumovať.

Semená dáme do kyprej pôdy a necháme niekoľko hodín denne na slnečnom mieste. 

Zavlažovanie musí byť konštantné.

Po 10 dňoch budú rastliny vysoké asi 15 centimetrov, a to je ten správny moment na to, aby ste nožom odrezali prvých 10 centimetrov každej z nich.

Jarná cibuľka: Zberá sa za 21 dní

 

 

Všetci sa zhodneme na tom, že jarná cibuľka dodáva jedlám chutný nádych, a preto sa oplatí pestovať túto rýchlo rastúcu zeleninu.

V prvom rade si treba vybrať pôdu s vyváženým pH, ktorá nie je ťažká a vysadíme ju na slnečné alebo polo tienisté miesto.

Keď uplynie 21 dní, môžeme už zberať prvú úrodu pomocou noža, ktorým odrežeme spodok zelenej cibuľky.

Nesmieme však dvíhať zem, lebo ak to urobíme, úroda sa zastaví a treba nechať ostatnú cibuľku rásť.

Reďkovky: Zber do 22 dní

 

 

Ideálna klíma pre reďkovky je bezpochyby chlad a plné slnko, aby sa rýchlejšie rozvíjali.

Rastie v každom ročnom období, vyžaduje málo miesta a na tretí deň už vidno prvé výhonky.

Po 22 dňoch sa dá vybrať zo zeme, ale pri odtrhávaní listov nezabúdajme, že ich ponechaním si dlhšie zachová chuť, aj správnu textúru.

Šalát: Zber do 30 dní

 

 

Šalát môže byť zasadený v rovnakom čase ako zelenina, ktorá je uvedená vyššie.

Ako prvé odporúčanie sadíme hlávkový šalát do chladného a vzdušného prostredia, pričom medzi sadenicami necháme potrebný priestor podľa veľkosti listov.

Majme na pamäti, že na to isté miesto môžeme vysádzať niekoľko druhov šalátu.

V čase zberu musíme šalát zospodu pevne uchopiť a opatrne odstrániť zo zeme.

Špenát: Zber do 40 dní

 

 

Špenát má svoje miesto v pôde, ktorá je veľmi bohatá na organické látky a mal by dostať polotieň.

Pre objasnenie, trochu slnka a trochu tieňa počas dňa, to je pre špenát ideálne.

Špenát sa však neodporúča konzumovať každý deň.

Rukola: Zber do 40 dní

 

 

V prípade rukoly platí, že má rovnaké vývojové obdobie ako špenát.

Môže sa zasadiť do pôdy, ktorá je veľmi bohatá na organickú hmotu a udržiava sa vlhká, pričom miesto by malo byť niekoľko hodín denne slnečné.

V čase zberu sa základ odreže a malý kúsok sa nechá vyklíčiť.

Mrkva: Zber za 50 dní

 

 

Mrkva nemôže v našej záhrade chýbať a o necelé 2 mesiace ju už môžeme mať na stole.

Po 50 dňoch postupujeme tak, že pevne pridržíme spodok listov, ktoré sú mimo zeme a jemne potiahneme.

Vždy pevne, pretože sa objaví malá mrkva, ktorá je veľmi chutná.

Nakoniec ju pred konzumáciou dôkladne umyjeme.

Repa: Zber za 50 dní

 

 

Cvikla je našťastie zelenina, ktorá sa dá použiť aj pred dosiahnutím 2 mesiacov veku, pretože listy si môžete vychutnať už po 30 dňoch.

Výsev by sa mal vykonávať najlepšie v jesenných a jarných mesiacoch, pretože sú chladnejšie.

Je to rastlina, ktorá nemá rada veľmi horúce počasie.

Cuketa: Zber za 50 dní

 

 

Pre cuketu musíte hľadať dobre vetraný kút mimo domu, najlepšie na mieste s množstvom tepla a vlhkej pôdy.

Okrem toho musí byť bohatá na organické látky.

Výhodou cukety je, že pri jej pestovaní je jednoduchšie pozorovať jej vývoj a vedieť, kedy je správny čas na zber.

Toto je 9 druhov zeleniny, ktorú si môžete vychutnať za veľmi krátku dobu po jej výseve.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie