Vynikajúce domáce pečivo s vôňou masla a cesnaku. Odtrhnite si svoj kúsok.
Potrebujeme:
400 g + 20 g polohrubej múky
300 ml cmaru
50 g zmäknutého masla
1 vajce
½ lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
7 g sušeného droždia
1 lyžičku kryštálového cukru
Rastlinný olej
Na potretie:
1 lyžiču mlieka
1 žĺtok
Cesnaková zmes:
60 g masla
8 strúčikov cesnaku
2 lyžice petržlanovej vňate nasekanej nadrobno
Postup:
150 ml cmaru zohrejeme, dáme doň droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.
400 g múky zmiešame s vajíčkom, soľou, maslom, zvyšným cmarom a pridáme aj kvások. Vypracujeme nelepivé hladké cesto, ktoré potrieme olejom, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Vyrobíme si cesnakovú zmes. Na panvicu preložíme maslo, necháme ho rozpustiť a krátko na ňom osmažíme pretlačený cesnak – kým nebude mať zlatistú farbu. Potom zložíme z plameňa, pridáme petržlenovú vňať a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý potrieme cesnakovo-maslovou zmesou.
Cesto ostrím nožom nakrájame na 6 pásov, tie preložíme na seba a nakrájame na 6 štvorcov. Takto naporcované cesto uložíme do podlhovastej formy na pečenie tak, aby okraje cesta smerovali nahor. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15-20 minút podkysnúť – zatiaľ sa rozohreje rúra.
Nakoniec cesto potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.
Servírujeme tak, že každý si odtrhne svoj kúsok. Chlebík nekrájame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika