Domáce halušky zo špenátového cesta a s výbornou smotanou omáčkou s kuracím mäskom. Obedík ako vyšitý!
Potrebujeme:
Na halušky:
1 kg zemiakov
2 vajcia
500 g krupice alebo polohrubej múky
500 g mrazeného špenátu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžicu soli
Na omáčku:
800 g kuracieho mäsa
3 lyžice oleja
200 ml kyslej smotany
350 ml smotany na šľahanie alebo smotany na varenie
1 lyžicu hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. Z rozmrazeného špenátu vymačkáme tekutinu, čím menej tekutiny tým lepšie.
Keď sú zemiaky uvarené, roztlačíme ich tak, aby vznikla jemná hmota bez väčších kúskov. Keď sa zemiaky ochladia, primiešame do cesta krupicu, soľ, vajcia a špenát. Vypracujeme cesto, z ktorého nahádžeme do vriacej vody jednotlivé halušky. Varíme asi 4-5 minút a scedíme. Z cesta môžete robiť aj ňoky, alebo trhance (ako im hovorí moja starká).
Nakrájané kuracie prsia osolíme, okoreníme a opražíme na oleji dozlatista, prelejeme sladkou smotanou s pretlačeným cesnakom (izbovej teploty) a dobre premiešame – chvíľu povaríme. Nakoniec si rozmiešame aj kyslú smotanu s múkou a túto zmes nalejme k mäsu. Necháme všetko spolu prevariť a následne navrstvíme na halušky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)