Perfektné marinády na prípravu tých najchutnejších pečených, grilovaných aj vyprážaných pochúťok. Inšpirácia na celý rok!
Horčicová marináda so zázvorom
Potrebuje:
¼ šálky hrubozrnnej horčice
¼ šálky horčice Dijon
½ šálky medu
1 lyžička sójovej omáčky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžice listov bazalky, nasekaných
1 lyžicu čerstvého zázvoru, jemne mletého
8 vykostené kuracie stehná bez kože
Postup:
Všetky prísady na marinádu zmiešame a dáme marinovať kuracie mäsko aspoň na 4 hodinky – ideálne na celú noc.
Geniálna marináda na krkovičku
Potrebujeme:
4-5 plátkov krkovičky
Soľ
6-7 strúčikov cesnaku
2 ks cibule
Marináda:
2 lyžice oleja
2 lyžice sójovej omáčky
6 lyžíc ostrého kečupu
1 lyžička medu
1 lyžička mletej papriky
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
50 ml vody
Postup:
Mäso naklepeme a z oboch strán a osolíme. Potrieme cesnakom a naukladáme do pekáča.
Zasypeme cibuľou, ktorú pokrájame nadrobno, alebo na slabé krúžky.
Suroviny na marinádu dobre premiešame a rovnomerne nalejeme na mäso.
Prikryjeme a necháme marinovať aspoň 1-2 hodinky pred prípravou.
Expresná marináda na mäso
Potrebujeme:
500 g mäsa (kuracie, bravčové alebo morčacie)
2 vajcia
1 polievkovú lyžicu horčice
½ lyžice zemiakového škrobu
1 lyžicu slnečnicového oleja
1 lyžičku soli
2 lyžičky sezamových semienok
½ lyžičky červenej papriky
1/2 lyžičky čierneho korenia
Postup:
Príprava je skutočne jednoduchá, stačí zmiešať všetky prísady a potom do marinády pridať mäso. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke marinovať cez noc. Alebo marinádu pripravte ráno a popoludní sa môžete tešiť na perfektne ochutené mäso Mäso by sa malo marinovať minimálne 5-6 hodín.
Vynikajúca jogurtová marináda
Potrebujeme:
2 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa
1 lyžicu paradajkového pretlaku
Soľ a korenie podľa chuti
1 šálku jogurtu (jogurt by nemal by príliš hustý, čím tekutejší, tým lepšie)
1 lyžičku horčice
Na cesnakový olej:
3 lyžice olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
Niekoľko lístkov čerstvej bazalky nasekaných nadrobno (prípadne kôpru, petržlenovej vňate)
Postup:
Na marinádu zmiešame jogurt s paradajkovým pretlakom a horčicou.
Kurča nakrájame na rezne, osolíme a okoreníme. Potom mäso vložíme do marinády a necháme naložené cez noc. Do marinády môžeme pridať aj korenie (oregano, sušenú bazalku…).
Potom kúsky kurčaťa spolu s marinádou vložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu. Keď je mäso hotové, zalejeme ho cesnakovým olejom (olivový olej zmiešame s nasekanou bazalkou a olivovým olejom.
Fantastická marináda podľa Lucky
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs alebo bravčového karé nakrájaného na kúsky
½ lyžičky soli
1 (rovnú) lyžičku čierneho korenia mletého
1 lyžičku sladkej papriky
1 (rovnú) lyžičku sušeného zázvoru
3 lyžičky solamylu
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
3 (rovné) lyžice sójovej omáčky
1 lyžička kari korenia
2 žĺtky
Postup:
Mäso preložíme do misky a pridáme sypké koreniny. Žĺtky rozmiešame so sójovou omáčkou a nalejem na mäsko. Nakoniec pridáme aj cibuľku a všetko dobre premiešame. Ja nechávam odležať cez noc, ale minimálne marinujeme 2 hodinky. Potom mäsko pripravujeme ako klasickú minútku, vyprážame na oleji, kým mäsko nie je hotové – kuraciemu stačí skutočne len pár minút.
Medovo-pivná marináda
článok pokračuje na druhej strane