Zdravé nátierky z jarných byliniek a prvej jarnej zeleniny.
Nátierka z kvaky
Potrebujeme:
1 kvaka nastrúhaná
150 g jemného tvarohu
70 g strúhaného syra
1 lyžičku horčice
1 červenú alebo zelenú papriku pre farbu
Postup:
Všetky prísady zmeišame a podľa vlastných chutí môžeme pridať napríklad uvarené nakrájané vajce, soľ a korenie. Papriku vmiešame nakrájanú nadrobno.
Nátierka z mladej cibuľky
Potrebujeme:
5 stoniek bazalky
1 cottage cheese
1 mladá cibuľka
2 strúčiky cesnaku (pre deti dávam cesnak upečený v šupke)
3-5 kúskov sušených rajčín
1 PL plnotučnej horčice
soľ
Postup:
Bazalku umyjeme necháme obschnúť a natrháme listy, ktoré vhodíme do mixéra. Pridáme ostatné prísady (aj ošúpaný cesnak), dohladka vymiešame a podávame na pečive.
Nátierka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
Čerstvý medvedí cesnak
Smotanový syr
Maslo
Kyslá smotana
1 strúčik cesnaku
Mleté štyri druhy korenia
Postup:
Zmiešajte tavený syr, maslo a kyslú smotanu v pomere 4:1:1
Umyte 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájajte ich na väčšie kúsky
Nakrájajte 1 strúčik cesnaku
Pridajte podľa chuti mleté 4 druhy korenia
Všetko dohromady zmixujte a pomazánku nakoniec posypte nadrobno posekanými lístkami medvedieho cesnaku
Natrite si pomazánku na čerstvý alebo opečený chlebík, rožok alebo bagetku.
Nátierka s reďkovkou
Potrebujeme:
250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu
4-5 lyžíc kyslej pochúťkovej smotany
viazanička reďkovky
pažítka
soľ
mleté čierne korenie alebo rasca (len štipka)
Postup:
Tvaroh osolíme a dôkladne premiešame s kyslou smotanou. Reďkovku umyjeme, osušíme a najemno nakrájame (môžete aj nastrúhať). Vmiešame do tvarohu. Ak treba, dochutíme soľou a čiernym mletým korením alebo mletou rascou. Ozdobíme umytou a nasekanou pažítkou. Podávame s čerstvým chlebom.
Bryndzová
Postup:
125 g bryndze
100 g jemného tvarohu
1 lyžicu bieleho jogurtu
Pažítku, cibuľku alebo iné sezónne bylinky podľa chuti
Štipku sladkej papriky
Postup:
Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou. Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.
Vajíčková s pažítkov
Potrebujeme:
4 vajíčka uvarené natvrdo
1 lyžicu horčice
200 g jemného tvarohu
Pažítku
1 malú cibuľku
Postup:
Cibuľku rozmixujeme s jedným vajíčkom, pridáme horčicu a tvaroh, Primiešame ostatné vajcia nastrúhané, alebo nakrájané nadrobno – všetko dobre premiešame a podávame posypané pažítkou.
Mrkvová s jogurtom
Potrebujeme:
150 ml bieleho smotanového jogurtu
100 g jemného tvarohu alebo nátierkového masla
Hrsť najemno nastrúhaného syra
1 mladú mrkvu
Pažítku a soľ
Postup:
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno, Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, syr, tvaroh rozmiešaný s jogurtom a môžeme trošku dosoliť.
Nátierka s jabĺčkom
Postup:
1 jablko
1 kocku lučiny alebo iný prírodný syr
2 lyžice masla
Trochu červenej sladkej papriky
50 g strúhaného syra
Postup:
Jablko ošúpeme a postrúhame na jemno na strúhadle. Pridáme syr, najemno nakrájanú papriku, syr a môžeme dochutiť troškou soli.
Syrová s cesnakom
Potrebujeme:
100 g bambina alebo iného taveného syra
2 lyžice masla
1 malý strúčik cesnaku
50 g strúhaného syra
Mlieko
Postup:
Všetko zmiešame a ak je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu mliečka.
Ak vám chýba mäsko: Nátierka z pečeného kuriatka
Potrebujeme:
150 g pečeného kuriatka (môže byť aj varené mäsko)
50 g masla
1 lyžicu horčice
1 vajce uvarené natvrdo
Petržlenovú vňať
Postup:
Všetko spolu dáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Je to skutočne veľká pochúťka, aj pre dospelákov!
Tuniaková
Potrebujeme:
1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave
1 malú cibuľku nakrájanú nadrobno
100 g krémového syra alebo masla
Postup:
Všetko jednoducho zmeišame, najlepšie chutí nátierka na hrianke.