8 zdravých jarných nátierok pre deti: Tú z medvedieho cesnaku si zaručene zamiluje celá rodina – skúste každú jednu!

Zdravé nátierky z jarných byliniek a prvej jarnej zeleniny.

Nátierka z kvaky

Potrebujeme:

1 kvaka nastrúhaná

150 g jemného tvarohu

70 g strúhaného syra

1 lyžičku horčice

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 červenú alebo zelenú papriku pre farbu

Postup:

Všetky prísady zmeišame a podľa vlastných chutí môžeme pridať napríklad uvarené nakrájané vajce, soľ a korenie. Papriku vmiešame nakrájanú nadrobno.

Nátierka z mladej cibuľky

Potrebujeme:

5 stoniek bazalky

1 cottage cheese

1 mladá cibuľka

2 strúčiky cesnaku (pre deti dávam cesnak upečený v šupke)

3-5 kúskov sušených rajčín

1 PL plnotučnej horčice

soľ

Postup:

Bazalku umyjeme necháme obschnúť a natrháme listy, ktoré vhodíme do mixéra. Pridáme ostatné prísady (aj ošúpaný cesnak), dohladka vymiešame a podávame na pečive.

Nátierka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

Čerstvý medvedí cesnak

Smotanový syr

Maslo

Kyslá smotana

1 strúčik cesnaku

Mleté štyri druhy korenia

Postup:

Zmiešajte tavený syr, maslo a kyslú smotanu v pomere 4:1:1

Umyte 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájajte ich na väčšie kúsky

Nakrájajte 1 strúčik cesnaku

Pridajte podľa chuti mleté 4 druhy korenia

Všetko dohromady zmixujte a pomazánku nakoniec posypte nadrobno posekanými lístkami medvedieho cesnaku

Natrite si pomazánku na čerstvý alebo opečený chlebík, rožok alebo bagetku.

Nátierka s reďkovkou

Potrebujeme:

250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu

4-5 lyžíc kyslej pochúťkovej smotany

viazanička reďkovky

pažítka

soľ

mleté čierne korenie alebo rasca (len štipka)

Postup:

Tvaroh osolíme a dôkladne premiešame s kyslou smotanou. Reďkovku umyjeme, osušíme a najemno nakrájame (môžete aj nastrúhať). Vmiešame do tvarohu. Ak treba, dochutíme soľou a čiernym mletým korením alebo mletou rascou. Ozdobíme umytou a nasekanou pažítkou. Podávame s čerstvým chlebom.

Bryndzová

Postup:

125 g bryndze

100 g jemného tvarohu

1 lyžicu bieleho jogurtu

Pažítku, cibuľku alebo iné sezónne bylinky podľa chuti

Štipku sladkej papriky

Postup:

Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou. Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.

Vajíčková s pažítkov

Potrebujeme:

4 vajíčka uvarené natvrdo

1 lyžicu horčice

200 g jemného tvarohu

Pažítku

1 malú cibuľku

Postup:

Cibuľku rozmixujeme s jedným vajíčkom, pridáme horčicu a tvaroh, Primiešame ostatné vajcia nastrúhané, alebo nakrájané nadrobno – všetko dobre premiešame a podávame posypané pažítkou.

Mrkvová s jogurtom

Potrebujeme:

150 ml bieleho smotanového jogurtu

100 g jemného tvarohu alebo nátierkového masla

Hrsť najemno nastrúhaného syra

1 mladú mrkvu

Pažítku  a soľ

Postup:

Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno, Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, syr, tvaroh rozmiešaný s jogurtom a môžeme trošku dosoliť.

Nátierka s jabĺčkom

Postup:

1 jablko

1 kocku lučiny alebo iný prírodný syr

2 lyžice masla

Trochu červenej sladkej papriky

50 g strúhaného syra

Postup:

Jablko ošúpeme a postrúhame na jemno na strúhadle. Pridáme syr, najemno nakrájanú papriku, syr a môžeme dochutiť troškou soli.

Syrová s cesnakom

Potrebujeme:

100 g bambina alebo iného taveného syra

2 lyžice masla

1 malý strúčik cesnaku

50 g strúhaného syra

Mlieko

Postup:

Všetko zmiešame a ak je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu mliečka.

Ak vám chýba mäsko: Nátierka z pečeného kuriatka

Potrebujeme:

150 g pečeného kuriatka (môže byť aj varené mäsko)

50 g masla

1 lyžicu horčice

1 vajce uvarené natvrdo

Petržlenovú vňať

Postup:

Všetko spolu dáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Je to skutočne veľká pochúťka, aj pre dospelákov!

 

Tuniaková

Potrebujeme:

1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave

1 malú cibuľku nakrájanú nadrobno

100 g krémového syra alebo masla

Postup:

Všetko jednoducho zmeišame, najlepšie chutí nátierka na hrianke.