Najlepšia rada, ako zbaviť kuchyňu mastnoty, nečistôt a dokonale ju vydezinfikovať: 8 receptov pre rôzne povrchy!

Kuchyňa je vo väčšine domácností jednou z najfrekventovanejších miestností a keďže sa v nej denne pripravuje a často aj konzumuje jedlo, je nevyhnutné udržiavať ju v čistote každý deň. To však môže zabrať veľa času, ktorého máme pri hektickom štýle života často nedostatok. Preto sme pre vás pripravili niekoľko užitočných rád, ktoré šetria nielen čas, ale aj peniaze za drahé čistiace prostriedky.

Metóda č. 1 – čistenie a leštenie veľmi znečistených povrchov (jedlá sóda + olej)

VYUŽITIE: kuchyne a dosky vyrobené z prírodného dreva (pokryté matným lakom, olejom, voskom, leštiacimi roztokmi), lakované a laminované povrchy.

Táto metóda vám pomôže aj v prípade, že potrebujete oživiť starú kuchyňu alebo pult v krátkom čase s minimálnymi nákladmi. Ľahko odstránite mastné škvrny a usadeniny, utesníte póry dreva, ktoré tak ochránite pred vlhkosťou a nečistotami. Docielite tiež prirodzený lesk a intenzitu prírodných farieb. Tento starý recept v podstate nahrádza leštidlo nábytku. Toto prírodné leštidlo je vhodné používať pravidelne každé 2 mesiace.

UPOZORNENIE: pozor pri svetlých povrchoch, pretože olej môže mať žltkastú farbu.

Postup:

1. Zmiešajte 1 a pol čajovej lyžičky jedlej sódy s 1 čajovou lyžičkou oleja.

2. Naneste získaný prostriedok na špinavý povrch a osobitnú pozornosť venujte skrinkám blízko sporáka. Všimnite si, že ihneď po vyčistení je povrch nielen čistejší, ale má aj intenzívnejšiu farbu.

3. Utrite povrch čistou vlhkou handričkou z mikrovlákna alebo bavlny.

4. V prípade potreby môžete pomocou tejto zmesi vyčistiť celú kuchyňu.

Metóda č. 2 – ako odstrániť škvrny, nečistoty a mastnotu (ocot 6% + horúca voda)


VYUŽITIE: na všetky povrchy okrem dreva

Postup:

Pridajte 6% ocot k horúcej vode v pomere 1:1, naneste roztok pomocou rozprašovača a potom odstráňte špinu špongiou. Utrite povrch čistou vlhkou handričkou a potom utrite mäkkou suchou handričkou. Opakujte 2 – 3-krát do mesiaca.

Metóda č. 3 – univerzálny recept na dôkladné hĺbkové čistenie (6% ocot + isopropylalkohol)

VYUŽITIE: na čistenie starých mastných škvŕn a iných nečistôt, ktoré je ťažké odstrániť z farbených, aj prírodných drevených kuchynských liniek, skriniek, pracovných dosiek a pod.

Postup:

1. Zmiešajte ocot s isopropylalkoholom v pomere 7:1 a pridajte niekoľko kvapiek tekutého mydla.

2. Naneste tento roztok na znečistený povrch pomocou handričkou z mikrovlákna.

3. Následne pretrite vlhkou čistou handrou namočenou v teplej vode.

4. Naneste na všetky vyčistené povrchy olej, najmä na drevený nábytok, aby ste utesnili póry dreva a dlhodobo ochránili kuchyňu pred škvrnami, špinou, vlhkosťou a mastnotou.

5. Používajte 1 – 2-krát do roka.

Metóda č. 4 – amoniak + horúca voda

VYUŽITIE: na všetky nedrevené povrchy (sklo, keramické povrchy, nerez, a pod.)

Postup:

Pridajte amoniak k horúcej vode v pomere 1:1, naneste roztok pomocou rozprašovača a potom odstráňte špinu špongiou. Utrite povrch čistou vlhkou handričkou a potom ešte suchou handričkou z mikrovlákna.

Metóda č. 5 – peroxid vodíka + voda

VYUŽITIE: iba pre MDF dosky. Roztok čistí mastnotu, nečistoty a zároveň dezingikuje. Peroxid vodíka sa používa v drevených kuchyniach iba ak je potrebné odstrániť pleseň.

Postup:

Zmiešajte ingrediencie v pomere 1:2, naneste pomocou rozprašovača a povrch utrite handrou.

Metóda č. 6 – odstránenie škvŕn a škrabancov (6% ocot + olej)


VYUŽITIE: na odstránenie škrabancov, mastnoty a škvŕn z kuchynských povrchov.

Postup:

Škrabance utierajte octom a olejom (pomer 1:1) pomocou mäkkej handričky, až kým sa nezmierni ich viditeľnosť.

Metóda č. 7 – odstránenie viditeľných odolných škvŕn (ocot 6% + soľ)

VYUŽITIE: na odstránenie škvŕn od ovocných džúsov, kečupu alebo čokolády z kuchynských povrchov a pracovných dosiek.

Postup:

Pripravte si zmes octu a soli. Namočte do tohto roztoku zubnú kefku a znečistený povrch jemne čistite. Potom umyte čistou vodou a povrch osušte utierkou.

Metóda č. 8 – odstránenie odolných škvŕn (jedlá sóda + vlhká špongia)


VYUŽITIE: na odolné škvrny ako je ovocná šťava, kečup alebo čokoláda z kuchynských povrchov a pracovných dosiek.

Postup:

Na vlhkú špongiu nasypte trošku jedlej sódy a utrite špinavý povrch. Môžete tiež použiť mäkkú zubnú kefku.

Ako čistiť kovové rukoväte a kuchynské doplnky

Kovové rukoväte a kuchynské doplnky sa môžu čistiť ktoroukoľvek z vyššie uvedených metód, s výnimkou tých, ktoré zrhŕňajú ocot, peroxid vodíka a zásadité ingrediencie.

Zdroj: retete-usoare.info

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie