8 neodolateľných mrkvových šalátov: Sú také dobré, že sa ich nebudete vedieť dojesť a pomôžu vám aj pri chudnutí!

Mrkva je fantastická, cenovo dostupná, koreňová zelenina, ktorá je vynikajúca nielen do polievok, ale aj do šalátov. Je najbohatším zdrojom betakaroténu a obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Jedlám dáva osobitú sladkastú chuť a preto je obľúbená aj medzi deťmi. Dnes máme pre vás zbierku najlepších mrkvových šalátov, ktoré sa hodia tak v bežný deň, ako aj na slávnostný stôl. Ich príprava vám nezaberie veľa času a pomôžu vám aj pri redukcii hmotnosti. Pri ich príprave môžete majonézu nahradiť jogurtom, alebo kyslou smotanou. Veríme, že sa vám recepty páčia a zaradia sa medzi vaše obľúbené.

Kurací šalát s mrkvou

Potrebujeme:

250 g kuracieho mäsa

100 g kapusty

1 mrkva

1 paprika

...

60 ml rastlinného oleja

20 ml sójovej omáčky

citrónová šťava podľa chuti

1 ČL cukru

1 ČL mletej červenej papriky

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zmiešajte 20 ml oleja, červenú papriku, soľ a korenie, a potrite touto zmesou kuracie mäso. Plech pokryte alobalom, dajte naň mäso a pečte v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 30 minút. Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle, kapustu a papriku nakrájajte na tenké slíže a zmiešajte s upečeným a vychladnutým kuraťom. Ochuťte sójovou omáčkou, citrónovou šťavou, cukrom, soľou, korením a pridajte aj zvyšný olej. Všetko dobre premiešajte a šalát je pripravený. Dobrú chuť!

Mrkvový šalát so syrom a cesnakom

Potrebujeme:

2 mrkvy

80 g tvrdého syra

1 strúčik cesnaku

1 PL majonézy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Mrkvu a syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte prelisovaný cesnak, majonézu, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Dobrú chuť!

Tuniakovo-mrkvový šalát

Potrebujeme:

2 vajcia

2 mrkvy

tuniaka v konzerve

100 g majonézy

100 g jogurtu

1 PL konzervovaných kapary

vňať z mladej cibuľky

1 PL citrónovej šťavy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia uvarte na tvrdo a pokrájajte na malé kocky. Na hrubom strúhadle nastrúhajte mrkvu. Kúsky tuniaka roztlačte vidličkou a zmiešajte s mrkvou a vajíčkami. Pripravte dresing z majonézy, jogurtu a 1PL kapary. Nalejte na šalát a pridajte cibuľovú vňaťku, soľ, korenie, kapary a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte. Dobrú chuť!

Mrkvový šalát s pečienkou a uhorkami

Potrebujeme:

500 g kuracej pečienky

1 cibuľu

3 PL rastlinného oleja

1 mrkvu

4 nakladané uhorky

3 vajcia

3 PL majonézy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici rozohrejte olej a osmažte nakrájanú cibuľu. Potom pridajte pečienku a restujte do mäkka. Nakoniec osoľte a okoreňte. Mrkvu si uvarte a nakrájajte na tenké prúžky. Takto isto nakrájajte aj uhorky. Z vajíčok pripravte volské oko, ktoré tiež nakrájajte na prúžky. Dochuťte, pridajte majonézu, premiešajte a konzumujte. Dobrú chuť!

Vrstvený šalát s mrkvou, zemiakmi a krabími tyčinkami

Potrebujeme:

500 g zemiakov

3 mrkvy

5 vajec

200 g krabích tyčiniek

3 PL majonézy

soľ podľa chuti

Postup:    

Zemiaky aj mrkvu uvarte a postrúhajte. Vajcia uvarte na tvrdo a bielky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Krabie tyčinky nakrájajte na malé kúsky. Polovicu strúhaných zemiakov položte na šalátovú misu a potiahnite vrstvou majonézy. Na to navrstvite bielky a krabie tyčinky. Znovu namažte majonézou a dajte vrstvu mrkvy. Na záver pridajte postrúhaný žĺtok. Nechajte odpočívať v chladničke najmenej hodinu.

Mrkvovo-brokolicový šalát s medovo-horčicovým dresingom

Potrebujeme:

5 PL jablčného octu

3 PL medu

3 PL olivového oleja

2 PL francúzskej horčice

petržlenovú vňať

1 hlávku brokolice

2 jablká

2 mrkvy

1 červenú cibuľu

100 g vlašských orechov

30 g sušených brusníc

0,5 ČL mletého chilli (alebo podľa chuti)

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Ako prvé si pripravte dresing. Zmiešajte med, olej, horčicu, ocot, chilli, nasekanú vňaťku, soľ a korenie. Vložte do chladničky, kým nepripravíte zvyšok šalátu. Ružičky brokolice varte v slanej vode asi 2 minúty. Sceďte a prepláchnite studenou vodou. Mrkvu nakrájajte na veľké kocky, jablká na väčšie kúsky, cibuľu na prúžky. Pridajte brokolicu, nasekané orechy, brusnice a dresing. Všetko dobre premiešajte. Dobrú chuť!

Mrkvový šalát s hruškami

Potrebujeme:

6 ks mrkvy

3 zrelé hrušky

3 vetvičky petržlenu

2 PL jablčného octu

1 PL kari

2 ČL medu

1 ČL soli

1/2 ČL korenia

4 PL olivového oleja

Postup:

Mrkvu nakrájajte na tenké plátky. Ošúpte si hrušky a nakrájajte ich na prúžky. Petržlenovú vňať nasekajte a všetko spolu premiešajte. Dresing si pripravte zmiešaním octu, kari, medu, soli a korenia. Zmiešajte v mixéri, nalejte olej a pokračujte v mixovaní. Pridajte do šalátu a premiešajte. Dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom.ru