8 domácich ovocných sirupov bez varenia a pridaného cukru!

Jednoduché na prípravu, úžasne chutné a kedže sa nevaria, zachovajú si všetky vitamíny, živiny a plnú prírodnú chuť. Vynikajúco sa hodia do ľadových čajov, na prípravu limonád, letných drinkov alebo do sladkých dezertov.

Jednoduché na prípravu, úžasne chutné a kedže sa nevaria, zachovajú si všetky vitamíny, živiny a plnú prírodnú chuť. Vynikajúco sa hodia do ľadových čajov, na prípravu limonád, alebo do dezertov.

Môžete ich zamraziť

Kedže sa sirupy pripravujú bez varenia, ich životnosť je samozrejme nižšia ako pri klasických varených sirupoch. V chladničke vydržia približne 1 mesiac a životnosť tiež závisí od druhu použitého ovocia. Ak chcete ich životnosť predĺžiť zamrazte ich.

Poznámka: Najdlhšiu životnosť má závorovo-citrónový sirup a vyrdží v chladničke až 3 mesiace.

Príprava v štyroch krokoch

Krok č. 1

Pripravíme si potrebné ingrediencie:

Ovocie – použijeme čerstvé alebo zmrazené. Ovocie – s výnimkou malých bobúľ musí byť nasekané nadrobno, vďaka čomu získame najlepšiu chuť.

Citrónová kôra a citrónová šťava – v každom recepte je použitý citrus. Táto prísada oživí chuť, dodá sviežosť a pôsobí ako prirodzený konzervant.

...

Čerstvý koreň zázvoru – ak používame organický zázvor, nemusí sa šúpať. Inak ho pred použitím ošúpte.

Čerstvé bylinky – najlepšie sú domáce. Bylinky z obchodu dobre umyjeme a nakrájame nadrobno. Najlepšie sú do sirupov bylinky ako mäta, rozmarín, bazalka, estragón, tymián, levanduľa, šalvia či iné vaše obľúbené bylinky.

Vanilka, vanilkový a mandľový extrakt . Do receptov je najlepší vanilkový extrakt. S čerstvou vanilkou buďte opatrní, môže byť až príliš výrazná.

Med – najlepší je samozrejme med naturálny, z miestnej produkcie. Čistý a nefiltrovaný med zároveň pôsobí ako prírodný konzervant.

Krok č. 2

Príprava ingrediencií

Nastrúhame si citrónovú kôru a odšťavíme šťavu. Bylinky nasekáme nadrobno, vďaka čomu sa uvoľní chuť. Korenie ako napríklad celú škoricu rozdrvíme nadrobno.

3

5

4

Ak používame ovocie s kôstkou, kôstku je samozrejme potrebné odstrániť.

Krok č. 3

Kombinácia surovín

Ovocie a bylinky vložíme do čistého skleného pohára. Dobre premiešame, vďaka čomu sa uvoľní šťava z ovocia a chuť byliniek. Potom pridáme med, citrónovú šťavu, kôru a všetky ďalšie zložky. Uzavrieme a necháme 24-48 hodín odpočívať na chladnom mieste. V polovici času poriadne obsah pretrepeme.

6110

6131

Krok č. 4

Prepasírujeme a uskladníme

Po odležaní je potrebné obsah nádoby prepasírovať cez sito, preliať do čistej nádoby, dobre uzavrieť a vložiť do chladničky.

6111

Sirupy

Každý z uvedených receptov pripravíme podľa uvedených krokov.

Toto sú overené kombinácie prísad, ktoré sa navzájom skvele dopĺňajú a tvoria perfektný výsledok.

Čučoriedkový sirup so šalviou

6112

Potrebujeme: Čučoriedky, lístky šalvie, citrónovú šťavu a med.

Zázvorovo-citrónový sirup

6113

Potrebujeme: Med, zázvor nakrájaný nadrobno, citrónovú šťavu a kôru.

Jahodovo-bazalkový sirup

6114

Potrebujeme: Med, nadrobno nakrájané jahody, nadrobno nakrájanú (natrhanú) bazalku, limetkovú šťavu a kôru.

Broskyňovo-mandľový sirup

6115

Potrebujeme: Med, nadrobno nakrájané broskyne, citrónovú šťavu, mandľový extrakt.

Čerešňovo-vanilkový sirup

6117

Potrebujeme: Med, odkôstkované čerešne alebo višne, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt.

Ananásovo-mätový sirup

6118

Potrebujeme: Med, citrónovú šťavu, ananás ošúpaný a nadrobno nakrájaný, čerstvú mätu nakrájanú (alebo natrhanú) nadrobno.

Malinovo-pomarančový sirup

6119

Potrebujeme: Med, maliny (popučené), pomarančovú kôru a šťavu.

Jablkovo-javorový sirup

6116

Potrebujeme: Med, javorový sirup, šťavu z citróna, rozdrvenú škoricu, nadrobno nakrájané jablká.

Nebojte sa objavovať a skúšať aj svoje vlastné kombinácie. Výsledok bude určite skvelý.

zdroj: theyummylife