Pre mňa osobne je tento koláč malým zázrak – žiadne cesto, žiadne vajce a z rúry vytiahnete fantastický, šťavnatý a výborný koláč. Môj prvý pokus sa hneď takto krásne vydaril. Všetkým chutil.
Potrebujeme:
- 2 kg jabĺk
- 250 g masla (môže byť aj margarín, ale ja som dala maslo)
- 1 šálka krupice
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka cukru práškového
- 1 bal. prášku do pečiva
- 2 bal. vanilkového cukru
- 1 lyžica rumu
- 200 g orechov – namletých
- 2 lyžičky škorice
Postup:
Všetky sypké prísady (okrem orechov) zmiešame, jablká očistíme a nastrúhame – nevymačkávame šťavu, aby koláč nebol suchý. K jablkám pridáme rum a škoricu. Maslo si nakrájame na plátky a rozdelíme na 3 časti. Tu vidíte všetky prísady, nachystané a rozdelené už na vrstvenie.
Tretinou masla vymažeme pekáč (alebo plech s vyššími okrajmi).
Nasypte na dno polovicu suchej zmesi a viac ako polovicu strúhaných jabĺk so šťavou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nasypte zvyšok suchej zmesi a ďalšiu tretinu nakrájaného masla.
Nakoniec zvyšok jabĺk a zvyšné maslo.
Posypte vlašskými orechmi po celej ploche a vložíme do vyhriatej rúry.
a pečiem zo začiatku na 250°C a keď koláčik začne voňať, stiahnem na 160°-170°C a pomaly do zlatista dopečiem. Pečieme asi 40 minút – ale na čas sa príliš neviažte, každá rúra pečie inak. Kto nechce, orechy nemusí dávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: bucataras