Výborný maďarský koláč Túrós pite, s tým najlepším tvarohovým krémom.
Potrebujeme:
Plech na pečenie 30 x 40 cm:
Na cesto:
- 60 dkg hladkej múky
- 30 dkg masla alebo margarínu
- 25 dkg práškový cukor
- 2 vaječné žĺtky
- 1-2 lyžice kyslej smotany
- 1 balenie prášku na pečenie
Na plnenie:
- 1 kg (polotučný) krémový tvaroh
- 3 vaječné žĺtky
- 20 dkg cukru
- 1 vrecko vanilkového pudingového prášku
- 4 dl mlieka
- 1 citrónová strúhaná kôra
- 1 lyžička vanilkového extraktu alebo 2 bal. vanilkového cukru
- 2 kopcovité lyžice jedlého škrobu
- 3 rovné lyžice krupice
- štipka soľ
- 5 vaječných bielkov
Postup:
Vzhľadom k tomu, že cesto nemusí byť odložené, najprv si pripravíme náplň.
V mlieku zmiešame pudingový prášok, škrob a vanilku a potom dáme na plameň a varíme do zhustnutia. Zložíme z plameňa, vmiešame žĺtky a rozmiešame ich v hmote.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tvaroh a práškový cukor sa dobre zmiešajú, potom primiešame vychladený pudingový krém a prešľaháme s elektrickým šľahačom. Nakoniec primiešame aj citrónovú kôru a krupicu.
Z bielkov sa vyšľahá tuhý sneh a ten sa opatrne vmieša do pudingového-tvarohového krému.
Na cesto sa všetky prísady len zmiešajú, vypracuje sa jednotné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice a jednu navrstvíme na plech vystlaný papierom. Na cesto náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.
Pečieme v predhriatej rúre na 170-stupňovej asi 35-40 minút.
Je to v poriadku, ak sa cesto mierne zdvihne počas pečenia, pretože keď sa ochladí, spadne.
Posypeme s práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked