Úžasne jemné a vláčne domáce žemle. Vynikajúco sa hodia na domáce hamburgery, alebo len tak, ak si chcete pochutnať na fantastickom domácom pečive.
Potrebujeme:
1 kocku čerstvého droždia
1 lyžičku kryštálového cukru
1 lyžicu hladkej múky
250 ml vlažného mlieka
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
700 g hladkej múky
1 lyžičku soli
1 bal. prášku do pečiva
50 g masla
150 ml mlieka
Na potretie:
1 vajce
Na posypanie:
Ľanové a sezamové semienka
Postup:
Kvasnice rozmelíme do teplého mlieka, pridáme cukor, múku a počkáme, kým vyjde kvások.
V miske zmiešame múku so soľou, práškom do pečiva, zmäknutým maslom a pridáme kvások. Vymiesime hladké cesto.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Cesto je pripravené, keď zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 9 častí, z ktorých vytvarujeme okrúhle bochníky.
Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie – môžeme ho potrieť trochou oleja . Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch žemlí nie je zlatisto-hnedý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika