Úžasné zemaikové halušky (kluski) z Krakova – fantastické, verte mi. A úplne najlepšie chutia s kyslou kapustou :)
Ak chcete urobiť toto jedlo, potrebuje :
– 2 kg zemiakov
– 1 vajce
– 2-3 šálky múky
– Slaninka nakrájaná najemno
– 3/4 kg kyslej kapusty
– masť
– 1 bobkový list
– čierne korenie
– asi 200 ml vody na konzervovanie kapusty
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájajme a posekáme v kuchynskom robote – alebo nastrúhame úplne najemno. Vytlačíme zo zemiakov prebytočnú šťavu, ale nevylievame ju – neskôr ju využijeme pri príprave cesta.
Kyslú kapustu nakrájame na drobnejšie, zlejeme z nálevu a dáme do hrnca. Pridáme bobkový list, čierne korenie a slaninkou, kotrú sme si osmažili na panvici. Podlejeme vodou a dáme varič na plameň -kapusta zmäkne a bude ešte chutnejšia.
Zemiakovú masu zmiešame s vajíčkom, postupne pridávame múku a aj šťavu. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré pomocou lyžičky hádžeme do osolenej vody.
Na bravčovej masti osmažíme cibuľku, pridáme halušky a necháme spolu orestovať na panvici. Podávame s kapustou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)