Osteoporóza – (riedke kosti) je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, čo vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšenej lámavosti.
U pacientov s osteoporózou sa vyskytuje zvýšené riziko zníženia výšky medzistavcových platničiek, zlomenín bedier, zápästia a stavcov, ako aj chronickej bolesti. S pribúdajúcim vekom kostná hmota v tele postupne ubúda a preto je veľmi dôležitá sekundárna prevencia. Presná príčina vzniku osteoporózy nie je úplne známa a svoju rolu zohráva aj genetika. V rámci prevencie je však veľmi dôležitý aj životný štýl, v ktorom významnú úlohu zohráva najmä:
- dostatočný prívod vápnika, horčíka, vitamínu D a stopových prvkov
- dostatok pohybu a pozitívny vzťah k fyzickej aktivite
- obmedziť prísun alkoholu, kofeínu a vyhýbať sa fajčeniu
Aby mali vaše kosti všetko, čo potrebujú, s pribúdajúcim vekom sa zamerajte predovšetkým na týchto 7 vecí.
1. Pohyb
Pokiaľ vám to zdravotný stav umožňuje, pohyb je najvhodnejším podnetom k činnosti buniek tvoriacich kosť a tým pádom aj skvelou prevenciou proti rednutiu kostí. Pohyb je podľa lekárov dôležitý aj v štádiu, kedy sa u vás už objavili príznaky osteoporózy. Zvoliť treba ľahšiu formu pohybu, napríklad ľahšiu turistiku, cestné bicyklovanie, či chôdzu do schodov. Optimálna je pravidelná pohybová aktivita aspoň pol hodinu denne, 3 – 5 krát za týždeň.
2. Mliečne výrobky
Pri prevencii proti osteoporóze je dôležitý predovšetkým dostatočný prísun vápnika. Bohatým zdrojom sú nesladené jogurty, syry a mlieko.
3. Vitamín D
Tak ako vápnik, aj vitamín D je rovnako dôležitý pre naše kosti. Zabezpečíte si ho najmä konzumáciou mastnejších rýb. Skvelým zdrojom je napríklad losos. V jednej porcii lososa (100 gramov) nájdeme približne 361 – 685 IU vitamínu D. Významným zdrojom vitamínu D sú aj slede a sardinky, a tiež olej z tresčej pečene.
4. Vaječný žĺtok
Ak ryby nepatria medzi vaše obľúbené pokrmy, nezúfajte. Dostatočný prísun vitamínu D si zabezpečíte aj konzumáciou vaječných žĺtkov. Vajcia celkovo patria medzi jednu z najzdravších potravín na svete. Zatiaľ čo väčšina vaječných bielkovín sa nachádza v bielku, tuky, vitamíny a minerály nájdeme hlavne v žĺtku. Ideálne je, ak máte možnosť kúpy vajec z domáceho chovu. Sú síce drahšie, ale dodajú vám oveľa väčšie množstvo živín, než vajcia kúpené v supermarkete.
5. Huby
V prevencii proti osteoporóze vám pomôžu aj huby. Dbajte však o to, aby huby pochádzali z prírody. Rovnako ako u ľudí, tak aj u húb platí, že si vytvárajú vitamín D vtedy, keď sú vystavené účinkom UV žiarenia zo slnka. Komerčne pestované huby často rastú v tme a preto obsahujú len veľmi málo vitamínu D2.
6. Brokolica
Vápnik nájdete aj v zelenine. Brokolica je považovaná za kráľovnú vo svete zeleniny, pretože obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sú nesmierne dôležité pre ľudský organizmus. Jej pravidelnú konzumáciu odporúča väčšina svetovo uznávaných odborníkov na výživu, i lekárov. Z minerálov obsahuje najmä horčík, zinok a fosfor, ďalej obsahuje vitamíny A, C a K a je tiež bohatá na vápnik.
7. Mandle
Pri tvorbe vášho jedálnička by ste nemali zabúdať ani na orechy. V tomto prípade vyzdvihneme predovšetkým mandle. Obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov. Sú bohaté na vlákninu, vápnik, zinok, železo, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, luteín, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, E.
V súvislosti s akýmkoľvek zdravotným problémom platí, že najlepšou prevenciou je zdravý životný štýl. Platí to aj v prípade osteoporózy. Dôležité sú tiež preventívne prehliadky u praktického lekára a ľudom (najmä ženám) po 50-tke sa odporúča aj denziometria. Je to jednoduché a bezbolestné vyšetrenie, ktoré trvá len pár minút. Vďaka nemu lekár odhalí aj začínajúcu osteoporózu.
Zdroj: osteoporoza.sk, medlicker.com