plny-hrniec_transparent_negativ.png

Položte mriežku na kysnuté cesto a skúste tento nápad: Čo vyberiete z rúry si budú všetci OKAMŽITE fotiť!

Dokonalé kysnuté cesto z hrnčeka, s ktorým vykúzlite fantatické dobroty.

Na záviny, koláče, slimáky aj slané pečivo, fantázii sa medze nekladú.

A k tomuto vynikajúcemu receptu pripájame aj 7 úžasných nápadov, z ktorých budú všetci nadšení!

 

 

Nechajte sa inšpirovať nápadmi z YouTube kanála Cookrate – Dough Recipes.

Recept na kysnuté cesto

Potrebujeme:

600 ml teplého mlieka

40 g kryštálového cukru

12 g droždia

10 g soli

1,2 kg hladkej múky

Postup:

Do teplého mlieka si nasypeme sušené droždie a cukor.

 

 

Premiešame a prikryjeme bavlnenou utierkou.

Odložíme na teplé miesto na 15 minút. 

Po uplynutí tejto doby pridáme soľ a nasypeme múku.

 

 

Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme opäť bavlnenou utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

Po uplynutí tejto doby je cesto pripravené na ďalšie spracovanie, napríklad podľa priložených inšpirácií.

Jednoduché pletence

Cesto si vyvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. 

 

 

Menším pohárom vykrojíme otvor uprostred každého kolieska. 

Teraz si veľmi jednoducho dve kolieska prevlečieme cez seba a vytvoríme jednoduchý uzol.

 

 

Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.

Na vrchu posolíme a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.

 

 

Ružičky

Z cesta si pomocou pohára vykrojíme kolieska. 

Potom si uložíme vždy tri kolieska tak, aby sa okrajom mierne prekryli a zrolujeme. 

 

 

V strede prekrojíme a rezom ukladáme do okrúhlej formy tesne vedľa seba.

 

 

Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

 

 

Kysnutý kvet

Cesto si vytvarujte do bochníka a v strede urobte rukami otvor.

 

 

Do otvoru vložte porcelánovú alebo sklenenú misku. 

 

 

Okraj cesta nastrihajte nožnicami na lupene. 

 

 

Potom potrite vajíčkom a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

 

 

Pletený bochník

Cesto si nastriháme na približne rovnaké časti a vyvaľkáme na dlhé hrubšie slíže.

Následne cez stred preložíme dva a dva.

 

 

Tie potom prepletáme podľa návodu na videu (dolu pod článkom), aby sme vytvorili pletený bochník.

 

 

Potrieme vajíčkom a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C.

Pečieme asi 30 minút. 

Škoricový veniec

Cesto si vyvaľkáme, potrieme vajíčkom a posypeme škoricou. 

 

 

Navrch ešte nastrúhame pomarančovú kôru. 

Teraz si cesto zrolujeme a pozdĺžne cez stred prerežeme tak, že od konca necháme pár centimetrov spojených.

 

 

Dva slíže, ktoré nám vznikli, teraz prepletieme cez seba a stočíme do venca. 

 

 

 

Uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

 

 

Pudingová hviezda

Cesto si rozvaľkáme na hrubšiu placku a potrieme pudingovým krémom.

 

 

Priklopíme druhým rovnakým plátom cesta a potom ho pokrájame na trojuholníky, ako pizzu. 

 

 

V strede trojuholníka narežeme otvor, cez ktorý prevlečieme špic trojuholníka a ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie tak, aby sme vytvorili hviezdu. 

 

 

Posypeme cukrom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

 

 

Zapletaný bochník

Tento bochník je trošku iný, ako ten predchádzajúci, ale vyzerá takisto veľmi efektne.

Potrebujete 2 kusy cesta, z jedného vyformujete bochník a druhý kus rozvaľkáte na placku.

Pomocou mriežky vytvorte na ceste rovnomerné prúžky, ktoré krájačom narežte.

 

 

 

Z tých potom prepletáte navrchu vzor, ako v priloženom videu na konci článku.

 

 

 

Pečieme takisto v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

 

 

Všetky postupy nájdete v priloženom videu.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes