Čínsku kapustu neprehliadajte, je to záchrana pre zrak, srdce aj vaše kosti: 7 top zdravých šalátov, ktoré pomôžu aj pri chudnutí!

Čínska kapusta je charakteristická najmä tým, že jej listy sú jemnejšie a šťavnatejšie, ako listy klasickej hlávkovej kapusty. Okrem toho je však aj nesmierne zdravá a chutná. Viete, aké sú hlavné výhody konzumácie čínskej kapusty?

Podporuje zdravie očí: Čínska kapusta obsahuje značné množstvo vitamínu A a beta-karoténu. Preto sa odporúča osobám trpiacim na makulárnu degeneráciu alebo ako prevencia očných ochorení. Vitamín A je tiež veľmi účinný pri prevencii šedého zákalu, krátkozrakosti či suchých očí.

Znižuje krvný tlak a zlepšuje zdravie srdca: Čínska kapusta je bohatá na vápnik a draslík, ktorý prirodzene znižuje krvný tlak. Draslík pomáha telu spracovať sodík, čo znižuje poškodenie kardiovaskulárneho systému. Je tiež dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha pri zrážaní krvi.

Prevencia rakoviny: Indol, nitril a sulforafan sa uvoľňujú do tela počas žuvania a trávenia kapustovitej zeleniny. Tieto zlúčeniny majú preukázateľné protirakovinové účinky vzhľadom na ich schopnosť pomáhať chrániť bunky pred poškodením DNA a deaktivovať karcinogény.

Zdravie kostí: Obsahuje železo, vápnik, fosfor, horčík a vitamín K. Vitamín K zvyšuje hustotu kostí u pacientov s osteoporózou, a môže prispieť k zníženiu tvorbe zlomenín. Kombinácia týchto minerálov môže pomôcť udržiavať zdravý vývoj svalov.

...

Imunita: Čínska kapusta obsahuje vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre silný imunitný systém a selén, ktorý pomáha stimulovať produkciu T-buniek. Začlenenie tejto zeleniny do vašej pravidelnej stravy môže pomôcť vášmu telu bojovať s akútnymi aj chronickými ochoreniami.

Šalát z čínskej kapusty, mrkvy a kmínu na dobré trávenie

Výborný šalát z pekinskej kapusty s čiernym rascou. Jeho príprava je jednoduchá. Základom je nakrájané ono čínska kapusta, ku ktorému sa následne pridáva trocha mrkvy a samozrejme onen rasca, ktorý mu pridá na zaujímavosti samotnej chuti. Všetko sa ďalej dochucuje tiež trochou syra a šťavou z granátového jablka. Kto ho nemá k dispozícii, môže ako alternatívu použiť klasiku v podobe limetky alebo citróna.

Super šalát z čísnkej kapusty – ľahký a pritom zasýti

Vyskúšajte napríklad namiesto ťažkej večere, alebo obedu.

Ľahký šalát z čínskej kapusty

Potrebujeme:

1 menšiu čínsku kapustu

250 g cherry paradajok

50-60 g syra s nižším obsahom tuku

1 ks kuracích pŕs

1 krajec chleba (ideálne celozrnného)

Na zálievku:

3 lyžice gréckeho jogurtu

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno

1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Šťavu z citróna

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.

Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.

Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.

Caesar šalát s čínskou kapustou

ako variť caesar šalát

Potrebujeme:

200 g kuracieho mäsa uvareného, alebo grilovaného

300 g čínskej kapusty

100 g tvrdého syra

80 g domácich krutónov (chlieb nakrájaný na kocky, opečený na suchej panvici)

2 polievkové lyžice  domáca majonéza

1 strúčik cesnaku

°1/2 zväzku zenej cibuľky

Citrónovú šťavu

Postup:

Mäso ochuťte a nechajte vychladnúť. Potom nakrájame na dlhšie kúsky.

Jemne nakrájajte kapustu. Paradajky nakrájajte na plátky a jemne nakrájajte syr.

Primiešajte pretlačený cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a nakrájanú zeleninu.

Zmiešajte všetky pripravené prísady s krutónmi, majonézou a podávame s čínskou kapustou.

Výborný šalát z krabích tyčiniek

Potrebujeme:

240 g krabích tyčiniek

380 g sterilizovanej kukurice

300 g čerstvých uhoriek

200 g čínskej kapusty

Na zálievku:

1 biely jogurt

1 lyžicu olivového oleja

1 lyžicu citrónovej šťavy

Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)

1 lyžičku morskej soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.

Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.

S čínskou kapustou a kuracím mäsom

ako variť šalát s čínskou kapustou

Potrebujeme:

300 g čínskej kapusty

300 g kuracieho mäsa uvareného, alebo varenej šunky

1 uhorka

4 vajcia uvarené natvrdo

1 zväzok zelená cibuľa

3 polievkové lyžice domáca majonéza alebo kyslá smotana

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Uvarené mäso nakrájajte na kúsky.

Nakrájajte kapustu, cibuľu a aj uhorku na prúžky.

Vajcia taktiež nakrájajte na kúsky.

Zmiešajte všetky ingrediencie, zmiešajte so soľou, korením a domácou majonézou.

Šalát „Dúha“

3. Немного охладим и салат можно подавать!

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

500 g čínskej kapusty

2 ks červenej cibule

1 ks žltej papriky

1 ks červenej papriky

Na zálievku:

1 zväzok zelenej cibuľky

1-2 strúčiky cesnaku

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžicu dijonskej horčice

Korenie podľa chuti (bazalka, oregano, …)

Postup:

Kuracie mäso uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky. Kapustu, papriku, cibuľu a 1/2 zelenej cibuľky nakrájame nadrobno a zmiešame s vychladnutým kuracím mäsom.

Pripravíme si zálievku. Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, smotanou a zelenou cibuľkou. Dochutíme soľou a korením.

Šalát s kuracím mäsom zalejeme omáčkou a môžeme podávať.

Kompletný fotopostup nájdete TU.

Ľahký šalát z čínskej kapusty

Potrebujeme:

1 menšiu čínsku kapustu

250 g cherry paradajok

50-60 g syra s nižším obsahom tuku

1 ks kuracích pŕs

2 krajce chleba (ideálne celozrnného)

Na zálievku:

3 lyžice gréckeho jogurtu

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno

1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Šťavu z citróna

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.

Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.

Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.

Vrstvený šalát s cestovinami a brokolicou

Potrebujeme:

1/2 malej pekingskej kapusty natrhanej, alebo nakrájanej na kúsky
2 paradajky nakrájané na kocky
1 malá plechovka kukurice
3 vajcia uvarené natvrdo – nakrájané
500 g brokolice (uvarenej, rozdelenej na ružičky)
1 malá plechovka ananásu
150 g syru Feta – nakrájaný na pláty
250 g cestovín uvarených
100 g ľahšieho syra – nastrúhaného
Kyslá smotana a horčica v pomere 2:1 (na dve lyžice majonézy a 1 lyžica horčice)

Postup:

Je to veľmi jednoduché, stačí len všetko navrstviť do misy: Na kocky nakrájaná kapusta, paradajky, potom kukurica, nakrájané vajcia, syr feta, ananásové kocky, feta syr nakrájaný na plátky, uvarenú brokolicu, uvarené cestoviny, nastrúhaný syr a omáčku (majonéza zmiešaná s horčicou). Namiesto majonézy môžeme použiť kyslú smotanu.

Omáčka: Pridajte kyslú smotanu v pomere 2/3 k horčici (tj: 2 lyžice kyslej smotany a 1 lyžica horčice). Mám rád, keď je omáčka pikantná a horčica, potom je šalát chutnejší a ide úžasne s ananásom.

Nesmieme ľutovať omáčku a nalejeme celý šalát na omáčku. Čím viac omáčky, tým chutí je. Pamätajte si, že omáčka by mala byť horčica.